Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Predátor v čele, přesto bolestivě pohořel


ikona
Cival
a simple favoranne kendrickblake livelycrazy rich asiansjames wanjason stathamM:I:6matthew mcconaugheymegmeg: monstrum z hlubinmission: impossiblepredatorpredátor: evolucesearchingshane blackšíleně bohatí asiatitom cruisetržby
Tohle by nespasil ani Arnold. 

Tak nám ty velké osmdesátkové značky pěkně odumírají. Nikdo by se nepřel o to, že Vetřelec, Terminátor i Predátor mají stále skvělý zvuk, je to ale hlavně díky těm původním ikonickým pilířům - a ne kvůli pokračováním. Tyhle velké sci-fi série se totiž všechny dostaly do nevábných slepých uliček, v nichž už asi ani ten nejnaivnější fanda nebude hledat spásu žánru.

návrat Predátora jsme před pár měsíci věřili, protože Shane Black nejen že moc dobře zná originál (prolil v něm vlastní krev), ale hlavně projevil mnohokrát svou scenáristickou virtuozitu a solidní režijní schopnosti. Už v první ukázce ale návrat vesmírného lovce vyzníval velmi slabě, neatraktivně a místy dost otravně, kteréžto obavy nezaplašily ani další klipy, fotky, trailery a první reakce. A není divu, protože výsledek je hodně vlažný a nejen na poměry nejslavnějšího vermírného lovce neuspokojivý, což se projevuje nejen na mizerných recenzích, ale i na průměrných ohlasech běžných diváků. Tohle trvalka fakt nebude.

 

Což je samozřejmě obří problém, protože otvírák za 24 milionů dolarů navádí nový zápis v sérii k nějakým pětapadesáti melounům z Ameriky. A to je velká bída, když uvážíme, že se v souvislosti s rozpočtem mluví o 80, respektive až víc jak 120 milionech dolarů (pravděpodobnější je pochopitelně ta vyšší cifra). Tyhle peníze se rozhodně nevrátí, protože v Americe se hoří a ani zbytek světa kdovíjakou parádu neudělá. Úvodních globálních 54 mega nikoho nedojme.

Čistě číselně to pochopitelně není nejhorší výsledek v rámci Predátoří série, právě do ní ale promlouvá inflace jak do máločeho jiného. Důležitý v tomto směru je poměr nákladů a výnosů, a pak taky smutná skutečnost, že americké tržby nového Predátora budou pod úrovní Vetřelec: Covenant, Alien vs. Predator a dokonce i lehce pod Antallovými Predátory, kteří byli přitom za neúspěšné už před osmi lety. Ani tržební skalp AVP2 kdovíjak nepotěší, protože v reálném kontextu jde o další bídu, která tuhle sérii dost možná už definitivně zadusí. Achjo.

 TRŽBY FILMOVÝCH PREDÁTORŮ

 

Nakonec líp si v kontextu investovaných peněz vede sexy thriller Nebezpečná laskavost aka A Simple Favor. Jedno z mála civilních dramat bez efektů v letošní kinonabídce spoléhá na oblibu a sílu sociálních sítí Blake Lively a Anny Kendrick, jakožto i na kvality a popularitu knižní předlohy. Výsledkem je solidních 16 milionů dolarů za víkend a náběh na minimálně 45 melounů z amerických kin - těžko odhadnout, jak zásadně filmu pomůžou velmi pozitivní recenze i ohlasy diváků. Dvě krasavice si každopádně zapisují do filmografie dobrý snímek, což se jim zas tolikrát v kariéře nepoštěstilo.

Mrzké kvality naopak sráží od pozice totálního zámořského megahitu Sestru. Další úspěšný zápis do Wanova Conjuring univerza nicméně nemusí truchlit, protože i výhled na 120 mega z Ameriky je pro levný horor prostě parádní. Co by za to jiní dali. Čerstvých 18 milionů z uplynulého víkendu stačilo na stříbrnou příčku, výnosy ze zbytku světa jsou nicméně fenomenální (plná kina hlásí Česko i Slovensko) a projevuje se to na náramných 228 melounech celosvětově po necelých dvou týdnech promítání. To chceš. 

 

S pokrýváním svého nevelkého rozpočtu bude mít naopak problém nezávisle distribuované retro o mladičkém informátorovi White Boy Rick. Oscarový McConaughey taky něco stojí, a tak se kriminálka za necelých třicet milionů musí hodně snažit v kinech. Na úvod to ale moc nevyšlo, protože otvírák za necelých devět mega není nikterak oslnivý ani z dvou a půl tisícovek kin. Recenzenti sice dávají palec nahoru, ale nikterak vehementně, takže nelze věřit ani v postupné nabírání síly v rámci oscarové sezóny. Škoda. 

Neskutečně úspěšní Šíleně bohatí Asiati jsou nadále... šíleně bohatí. Jen z Ameriky už připlulo sto padesát mega, a i když byly tentokrát propady třetinové a stačily na osm milionů, pořád je výdrž téhle romantiky neskutečná. Opravdu fenomén sklonku léta.

Nezávislý akčňák Peppermint hlásí na šesté pozici průběžných 25 mega, což mi připadá obnos na horní hranici očekávání. Mnohonásobně za ní je pak na sedmém místě Jason Statham s veležralokem MEG. Ano, dámy a pánové, tahle braková výplachovka to dotáhla už na půlmiliardu celosvětově a z mého pohledu jde o absolutně největší kasovní překvápko posledních mnoha měsíců. Bláznivá výkonnost a totální nadšení u Warnerů.   

 

Do desítky se vešel ještě thriller z obrazovky počítače Searching, nová náboženská verbovačka Unbroken: Path to RedemptionMission: Impossible - Fallout, u kterého Cruise a spol. přepočítávají už 760 milionů celosvětově.  

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí v amerických kinech překvapit nový skvěle hodnocený mooreovský dokument Fahrenheit 11/9, rodinná fantasy The House With A Clock In Its Walls aka Čarodějovy hodiny a ambiciózní drama od Amazonu Life Itself.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (32)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace