Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: První člověk oscarového Damiena Chazella


ikona
KarelR
claire foydamien chazelleprvni clovekryan gosling
Ryan Gosling vyměnil klavír za Apollo 11. Je z toho další novodobá klasika? 

Whiplash byl trefa se zaslouženou oscarovou nominací, La La Land cennou sošku dokonce na pár minut vyhrál. Třetí film Damiena Chazella tak logicky provází velká očekávání, která souvisí i s tím, že se točí kolem prvního výletu na Měsíc. Roli Neila Armstronga urval Ryan Gosling, jeho ženu si zahrála Claire Foy. A jestli doufáte, že na velkém plátně oba excelují... tak doufáte zcela správně!

Jak naznačila upoutávka pro IMAX, První člověk není okázalou blockbusterovou podívanou. Chazelle se zaměřil spíš na komorní prožitek z pohledu astronautů, kteří jsou zavření v obřích kovových rakvích a letí na (víceméně) sebevražednou misi. Film půjde do kin až v říjnu, včera si nicméně odbyl premiéru na festivalu v Benátkách. A pokud chcete věřit americkým kritikům, je z toho nervydrásající pecka, v níž Chazelle opět kraluje prací se zvukem.

Na Rottenech svítí průměrné hodnocení 8,4/10, což je po dvanácti recenzích (z nichž je jen jedna negativní) vyloženě luxusní start. Všichni se přitom shodují na tom, že jde o řemeslně i hereckou jistou nádheru, v níž kromě Goslinga září hlavně jeho manželská kolegyně a spousta podpůrných hráčů.

Docela (příjemným) překvapením je na druhé straně žánrové okleštění. Chazelle prý do velké míry kašle na politiku a patriotismus, jelikož ho provedení přistání na Měsíci zajímá mnohem víc než jeho kontext. Připravte se tedy na čistokrevný přírůstek do žánru "men on mission", který má blízko spíš ke Gravitaci a Správné posádce než k Armageddonu nebo Skrytým číslům. My už se ho každopádně nemůžeme dočkat!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace