Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MEG: Monstrum z hlubin: Recenze


ikona
Mr. Hlad
jason stathammegmegalodonžralok
Jak se povedl nejbéčkovější velkofilm letošního léta?  

Jason Statham proti obřímu pravěkému žralokovi. Hádám, že většině lidí stačí přečíst si předchozí větu a mají jasno, jestli chtějí MEG: Monstrum z hlubin vidět, nebo se mu raději vyhnout. Takže bych to teď asi mohl klidně ukončit, ale tak snadné si to dělat nebudu a zkusíme se na tenhle projekt, který se do kin chystal snad dvě dekády, podívat trošku podrobněji. Rovnou upozorňuji, že žádné překvapení vás na konci čtení nečeká. MEG je totiž přesně taková volovina, jakou nám slibovaly upoutávky a je přesně tak blbý, jak čekáte. A svým způsobem i přesně tak zábavný. 

Miliardář Jack Morris financuje u pobřeží Číny velkou podmořskou laboratoř a chce sestoupit na dno Mariánského příkopu. Je totiž přesvědčený, že tam není pevná zem, ale jen vrstva čehosi co už jsem zapomněl a dá se tím proplout. A dole objeví život, jaký člověk nikdy dřív nespatřil. Podaří se mu to, v novém světě ovšem lidé nejsou moc vítaní a cosi zaútočí na batyskaf. Bývalý profesionální potápěč a záchranář Jonas Taylor tak musí lidi dostat zpátky na hladinu, což se mu povede, zároveň však zjistí, že na ponorku zaútočil megalodon, gigantický žralok z pravěku, který měl být dávno vyhynulý. A že se mu povedlo dostat se na širý oceán. Parta vědců teď musí tuhle bestii zastavit dřív, než začne dělat brajgl a žrát všechno, co se hýbe. 

Meg ve své první třetině vypadá o něco ambiciózněji, než by člověk čekal, ale nenechte se zmást. Výprava na neprozkoumané dno oceánu se sice snaží celkem úspěšně tvářit trošku jako podmořský Jurský svět a tvůrci nám ukážou spoustu hodně divných potvor, jakmile však žralok vezme kramle, ocitáme se v těch béčkových vodách, na které jsme se těšili, případně kterých jsme se báli. Stathamova parta se více či méně úspěšně pokouší žraloka najít a zlikvidovat, objeví se jeden či dva očekávatelné zvraty a pak se superžralok vydá na zalidněnou pláž, aby trochu zredukoval obyvatelstvo nejlidnatější země světa. A popravdě není to nuda. 

Jon Turtletaub je sice rutinér, s rozpočtem 150 milionů (pravda, jsou v tom nejspíš i započítané peníze za dlouholetou pre-produkci) naštěstí dělá docela zajímavé věci. Žraloka si užijeme dost a podle pravidla „člověk se bojí toho, co nevidí“ se tu vůbec nehraje. Triky vypadají solidně a akčních scén taky není málo. Ke konci, když už šly veškeré snahy o seriózní pojetí do háje, začne opravdová divočina. Jenže tu máme problém. MEG není eRko. Podle tvůrců zůstalo ve střižně hodně krvavého materiálu a v kině žralok při své velikosti lidi spíš polyká, než aby je trhal na kusy a logicky to není taková jízda. Bez ohledu na to, že jeho oběti jsou celkem sympatické. Žralok zkrátka nepředvede to, co by od něj člověk chtěl vidět, což malinko zamrzí. Lekaček je tu dost a blbnutí na pláži nakonec vcelku funguje i bez té krve, ale bylo by to s ní samozřejmě o hodně zajímavější. 

MEG je brak, který se za svou brakovost nestydí. Dokonce tu najdete i ten nejtypičtější prvek podobných konin z devadesátých let – hláškujícího (nepříliš úspěšně) černocha jménem DJ, co neumí plavat. Ale zamrzí, že v tom podstatném, co z braků dělá zábavnou záležitost, nakonec tvůrci cukli. Naštěstí mají Jasona Stathama. Popravdě nečekal bych, že utáhne projekt, v němž nikoho nezmlátí (jen jednomu člověku vyhrožuje), jeho permanentně zamračený ksicht a charisma ovšem tlačí film dopředu i ve scénách bez žraločího řádění. Asi z něj nikdy nebude herecká osobnost, pro tyhle role umanutých drsňáků je však naprosto ideální. 

 

MEG: Monstrum z hlubin je brak a béčko. Podobné filmy se do kin dnes už moc nedostávají, a tak by mu člověk byl ochotný odpustit vedle neoriginality a absence ambicí i trošku pomalejší prostřední pasáž a možná trochu divoké finále, ale fakt, že tvůrci museli cuknout a vyměkli, aby do kina dostali víc platících návštěvníků, je prostě mrzutý. Hit z toho stejně nejspíš neudělají a s trochou té krve by byla alespoň šance, že z MEGa bude něco víc než jen akční výplach na jednu sezónu, do něhož někdo bůhvíproč narval strašně moc peněz. Pokud jste fandy tohohle žánru, nudy se bát nemusíte. I když zároveň z hlavy asi nedostanete myšlenku, že to celé není úplně dotažené do konce. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)

Verdikt

avatar6/10

Mr. Hlad

Jason Statham se pokouší zastavit obřího pravěkého žraloka, jenž by měl být podle vědců dávno vyhynulý, ale má se pořád k světu. A má hlad. MEG: Monstrum z hlubin je absolutní akční béčko, které dopředu táhne výborný Statham a velký rozpočet, s nímž Jon Turteltaub dělá docela divoké věci. Je tedy škoda, že tvůrci nakonec vyměkli a řádění megalodona se musí obejít bez krve. I tak jde ale pořád o vcelku zábavnou pitomost.



Hodnocení čtenářů

  • avatar8/10

    Ravenhorn

  • avatar6/10

    acheron

  • avatar6/10

    Baz

  • avatar4/10

    Revan

  • avatar6/10

    RainMakeR

  • avatar7/10

    Sony

  • avatar6/10

    b1aster

  • avatar8/10

    Cross

  • avatar5/10

    Rokle

  • avatar5/10

    Ragnarok

  • avatar7/10

    Tomino

  • avatar7/10

    Toren

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace