Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Mrakodrap


ikona
Mr. Hlad
dwayne johnsonmrakodrapneve campbellprvní dojmyskyscrapersmrtonosná past
Jak se povedl nový akčňák, ve kterém se The Rock pokouší jít ve stopách Bruce Willise? 

Dwayne Johnson je asi nejpracovitější herec, který se momentálně pohybuje v nejvyšší hollywoodské lize. Letos už jsme od něj viděli akční Rampage, kde se serval s trojicí přerostlých zvířat, a teď je tu Mrakodrap. Ten nepokrytě vykrádá Smrtonosnou past nebo Skleněné peklo, jak ale vedle těhle filmových legend obstál? 

Jak to vidí KarelR:
Mrakodrap byl od začátku popcornovou objednávkou na míru. Na jedné straně máte americké filmaře, americkou hvězdu a americké vyprávěcí postupy, na druhé pak čínské lokace, čínské peníze a čínskou hereckou podporu. Rozum říká, že by to skoro automaticky mělo dopadnout hrozně. Rock si ale svoji novinku ohlídal natolik dobře, že plní zadání v každém ohledu a jedná se o svižný katastrofický biják pro celou rodinu. Ano, buďte připraveni na tunu klišé a přibližně nula překvapení. Řemeslně ale Mrakodrap šlape úplně v klidu a přesně víte, kdy bude americké (nebo čínské) publikum nadšeně tleskat. Pro někoho je to celé automaticky špatně a samozřejmě nečekejte žánrový zázrak. Touhu po spotřebním napínáku tu ale s klidem ukojíte, a navíc vás možná potěší, že je Neve Campbell zase jednou docela cool. 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Je to OK. A víc než OK jsem ani nečekal. Dwayne Johnson to tentokrát zkouší bez humoru a hraje na vážnou notu a docela mu to jde. Je to vlastně stejně pitomé jako většina jeho filmů, ale i podobně výplachově zábavné. Mrakodrap má nakonec mnohem blíž ke Skleněnému peklu než k akcím Johna McClanea, ale skákání na obří barák, šplhání po římsách stovky metrů nad zemí a útěky před běsnícím ohnivým peklem rozhodně nenudí. Rawson Marshall Thurber je solidní řemeslník a pohlídal si, že se v jeho novince bude pořád něco dít. Takže nebudete mít moc času přemýšlet o tom, jak moc je to celé pitomé a jak to vůbec nedává smysl. Škoda slabších záporáků a celé do očí bijící neambicióznosti. Jako letní výplň mezi Ant-Manem a Jurským světem a další Mission: Impossible ale Mrakodrap funguje bez problémů. 

Jak to vidí Rimsy:
Dvě a půl hodiny po projekci a já zapomněl napsat první dojmy, protože už ani nevím, že jsem to viděl. Úmyslem splnit zakázku v podobě amerického béčka pro Čínu sice pohrdám, ale chápu ji, a tak nemám problém s tím, že tenhle film vůbec existuje; jeho provedení však vyvolává předsudek, že čínské publikum musí být plné bezmozků, jelikož takovou nelogickou slátaninu jsem už dlouho neviděl. Vzpomněl jsem si na dva roky starou Velkou čínskou zeď, obdobně hloupou. Tady jsou aspoň vidět peníze a fanoušci digitálních ohníčků si rozhodně přijdou na své – stejně jako milovníci vyprázdněného Rockova pohledu, s nímž deklamuje prázdné fráze o dceři. Na rozdíl od Arnieho v Komandu se z tohohle však kultovka nestane.

Ba co víc, Mrakodrap vyvolává až příliš mnoho vzpomínek na Smrtonosnou past, což bohužel není šťastná volba, jelikož s akční klasikou prohrává v naprosto všech směrech. Je to trochu nefér srovnání, uznávám, ale vytvářejí ho autoři, ne já. Inu, těšil jsem se na nenáročný výplach po karlovarských rodinných dramatech, ovšem tohle považuju za urážku každého (minimálně polointeligentního) diváka. Potěšila jen Neve Campbell a Rockova umělá noha. To je ale sakra málo, takže zábavnějším Mrakodrapem stále zůstává dvacet let starý bizárek s Annou Nicole Smith.

Recenzi čekejte velmi brzy. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace