Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Barbaři, Stmívání a dělení cen: Co přinesl závěr Varů?


ikona
Rimsy
barry levinsonclimaxdobré ráno, vietnamegaspar noejaromír hanzlíkolmo omerzuradu juderain manrobert pattinsonsvědkové putinovivšechno bude
Vítězů je hodně a poražených pomálu. Jak dopadlo dělení cen na karlovarském festivalu? A co nás v posledních dnech také zaujalo? 

Tak Vary jsou za námi. Maraton (téměř) každodenních reportů, recenzí a trapných instagramových příspěvků se dostal do finiše a nezbývá než shrnout několik zásadních okamžiků posledních dnů. V samém závěru přijel romantický upír Robert Pattinson, který se v posledních letech snaží vymanit ze škatulky upířího teen idolu. A stejně jako třeba Daniel Radcliffe na to jde účastí v divných filmech; ve Varech ho mohli diváci vidět třeba v novém antiwesternu Dáma nebo starší Cestě, kterou včera sám uvedl. Večer pak převzal Cenu prezidenta festivalu a zase odjel. Stejně tak byl oceněn i Jaromír Hanzlík, večerem tak zazněla i výrazná česká stopa. A kdo si během slavnostního zakončení odnesl ceny?

Spravedlivé dělení

Trochu se o tom šuškalo, přesto jsem tomu moc nevěřil. Hlavní soutěž vyhrál snímek s názvem „Je mi jedno, že se do dějin zapíšeme jako barbaři“. Náročný, sociálně-satirický kus plný teoretických dialogů a tepající i do současného nacionalismu zjevně porotu zaujal a uznávaný Radu Jude se tak může radovat z vítězství. Jinak jsme byli i svědky dělení cen mezi velký počet filmů, žádného suverénního vítěze tedy letošní ročník nemá.

zleva Olmo Omerzu a Jiří Konečný (režisér a producent Všechno bude), Ada Solomon a Radu Jude (producentka a režisér vítězného filmu) (zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Za zmínku stojí i režisérská cena, kterou získal Olmo Omerzu za Všechno bude. A jako nejlepší dokument byli oceněni angažovaní Svědkové Putinovi Vitalije Manského. Divácké hlasování zase jednou vyhrála stará klasika, totiž Rain Man. Barry Levinson si tak vedle Křišťálového glóbu připsal i další ocenění a karlovarské publikum si ho zjevně velmi oblíbilo. A když už ho zmiňujeme, zastavíme se taky u jeho povídání, během kterého nám ve čtvrtek a pátek řekl něco ze svých názorů.

Nenápadná legenda

Medailonek oscarového Barryho Levinsona začal samozřejmě slavným zvoláním z Dobré ráno, Vietname, které všichni tak pravidelně (a samozřejmě rádi) vídáte při rozjezdu našich MovieZone Live. V tomhle filmu Levinson pomohl Robinu Williamsovi znovu nastartovat kariéru, krátce předtím měl totiž slavný komik na kontě pár neúspěchů. Díky bohu, že se to podařilo!

Televize, nebo film? Natáčení pro televizi je v současné době prý jednodušší, nemluvě o tom, že kvůli tlaku na výdělky z kin by dnes takový Rain Man nemohl normálně vzniknout; leda pod produkcí HBO či Netflixu, kde jsou humanistickým filmům otevřenější než současný Hollywood. Společně s jeho nelibostí k sequelům je tak zřejmé, proč dává v posledních letech televizním projektům přednost.

Nouze nebyla ani o společenské otázky. Aféru MeToo považuje za důsledek dlouhodobé odchylování společnosti nějakým směrem a v takovou chvíli vždy následuje něco, co dysbalanci vyrovná. Aktuální přesahy až k honu na čarodějnice se tak brzy také uklidní a vše se vystříbří. Tak doufejme, že má slavný filmař pravdu.

Společnost prý dlouhodobě směřovala i k Trumpovi. Rozšiřovaní televizí, stále masovější publikum a zjednodušování přístupu k informacím muselo vést i k rozvoji manipulace, stejně jako těch, kteří toho dokážou využít. Každý technologický pokrok má i svou stinnou stránku. Problém však Levinson nemá s digitalizací filmového natáčení – ačkoli pár samorostů jako Christopher Nolan bude natáčet na klasický celuloid, digitál přináší tolik výhod a možností budoucího vývoje, že tohle je prostě cesta, kudy dál.

Barry Levinson (zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Závěrečné filmy

Na páteční večer se podařilo na poslední chvíli sehnat další šílenost Gaspara Noého s názvem Climax, která už stačila pohoršit diváky v Cannes. Tenhle psychedelický trip, v němž o záběry přes čáru určitě nebude nouze, jsme nakonec neviděli…

V letním kině byly v pátek a v sobotu večer odvysílány snímky Léto a Utop se, nebo plav. První se týkal rockové scény v sovětském Leningradu a podle všeho nezklamal. Závěrečný snímek pak pochází od party, která stojí třeba za loňským Rock’n’Rollem, ale víc o něm zatím radši psát nebudu, protože jsem ho bohužel neviděl…

Co jsem ale viděl a v příštích dnech si o tom si i budete moci přečíst, je třeba Studená válka, Mama Brasil, Chata na prodej, Chvilky a další pecky. Takže na našem webu očekávejte ještě drobné dozvuky Varů v příštím týdne a jinak zase za rok u vřídla!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace