Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dinosauři z Jurského parku nezpomalují a Sicario boduje


ikona
imf
ant-manavengersbenicio del torojosh brolinjurassic worldjurský světsicariosolotržbyuncle drewúžasňákovi 2
Léto se dostává do otáček a multiplexy se připravují na příchod třetí marvelovky v řadě.  

Cival je ve Varech a Ted je indisponován, takže musíte tentokrát v tradičním tržebním reportu vytrpět moje tlachání. Ale ono se dneska v podstatě jede na volnoběh, protože se žádné velké překvapení nekonalo a vlastně ani neočekávalo. Dinosauři podle očekávání klesli o tradičních 60% a úvahy o miliardě z našeho prognosťáku už nejsou jen optimismem, s globálními 932 miliony je to jenom otázka času. Skoro se až chce říct, že už ty miliardy přestávají ohromovat i laiky. Loni jich bylo pět, letos už spěchá na zmíněnou metu třetí, a to máme za sebou teprve šest měsíců. Nuda? Ne tak docela, u Juráče sice Universal se 170 miliony rozpočtu zas tak neriskoval (jak minule hlásil Ted, do reklamy se nalilo podstatně víc), ale některé zlé jazyky přesto tvrdily, že zánik říše nezůstane jen v podtitulku. A hle, Amerika na ještěrky chodí a Evropa a Asie je pohodlně dotáhnou do říše pohádkových čísel. 

 

Druzí druzí Úžasňákovi zatím účtují zejména doma v USA, ale právě 440 milionů z domácích luhů a hájů naznačuje, že na Pixar čeká další velkolepá nadílka, až se jeho animáci rozletí po světě. I tady je velmi pravděpodobně zaděláno na deseticifernoučástku, což znamená, že letošní účetní uzávěrka u Disneyho bude velmi, velmi vypečená. U nás jde tahle pixarovka až v sprnu, protože Marvel s Disneym si jdou přirozeně z cesty, aby maximalizovaly zisky. Už proto těch globálních 650 milionů ani zdaleka není konečných. 

Americké tržby pixarovek 

Nové premiéry neměly proti dvojici blockbusterových titánů sebemenší šanci, ale dospělejší sequel Sicaria přesto dokázal přilákat dost diváků. Svou roli v tom jistě hraje kromě tématu i spanilá jízda Joshe Brolina americkými kiny. Po Infinity War a Deadpoolovi přichází v krimithrilleru s údernými trailery, jež lákaly dost možná víc než idea pokračování, ostatně v originálním názvu se ani žádná dvojka nevyskytuje. A zatímco první Sicario startovalo pomaličku v malém počtu kin a postupně sbíralo vítr do plachet, dvojka je servírována do tří tisícovek sálů a jde po tučném balíku hned o prvním víkendu. Devatenáct milionů, to není špatný výsledek, když uvážíme skromný pětatřicetimilionový budget. Ano, Sicario bude v nadcházejících víkendech zadupáno do země, ale když se shrabou hromádky z pokladen celého světa, průšvih by to být nemusel. A o nic jiného asi ani tvůrcům nešlo. 

 

Na zátylek rychlopalnému Sicariovi tak trochu dýchala černošská basketbalová komedie Uncle Drew s hvězdným obsazením a bez Tylera Perryho. Zámořské recenze jsou o level výš, než byste vzhledem k premise a žánru očekávali, nicméně i kdyby se jednalo o komedii roku, nelze jí prorokovat příliš velký úspěch mimo USA. Tohle je zkrátka specifická škatulka, která si vždycky najde své publikum a je na jeho boxoffice potenciál pečlivě vykalkulovaná. Totéž by se ostatně dalo říct i o Debbie a jejích parťačkách nebo Máš ji!, žánrových jednohubkách, které okupují další pozice. V případě Debbie ale musíme přeci jenom pochválit americké tržby, jež se úspěšně vezou na gender bender vlně, aniž by výsledný film působil jako zbytečný přívěšek pozapomenuté frančízy. Hra na babu má tržby, ale naštěstí i rozpočet trochu jinde, ve výsledku se pohodlně zaplatí, což je dobře, protože podobně třeskutě debilní premisy v tomhle žánru jednoduše potřebujeme. 

Dannyho parťáci vs. Debbie a její parťačky 

Na dalších místech už jen osvědčení hráči sbírají drobky. Důkazem budiž, že se do top tenu málem znovu podívali i Avengers, kteří už se hrají pouze v 890 kinech. Na sedmičce úřaduje Deadpool 2 a hrne káru vstříc remíze s prvním dílem. Doma jednička vydělá o pár (desítek) milionů víc, ale nahláškovaný superhrdina to dožene v jiných regionech a tu třičtvrtěmiliardu má víceméně jistou. Až za ním je bollywoodský životopis Sanju o Sanjay Dutovi? Neznáte? Nevadí, indičtí taxikáři v 360 amerických kinech znají a dotáhli tenhle epos na 2,5 milionu. Nevím, jestli je to na potlesk, ale Solo měl o pár set tisíc méně z víc než čtyřnásobku sálů. Do téhle rány ale sůl sypat nebudeme.

 

Příští týden dorazí Ant-Man a Wasp a dost pravděpodobně vykopne zpátky do top tenu Infinity War, protože se leckde budou promítat marvelácké maratony. Všichni ostatní vyčkávají na postranních čárách, asi ani Mrakodrap s Johnsonem, jež startuje o týden později, nečeká, že by mohl nejmenšího superhrdinu trumfnout, to se možná, možná povede spíš třetímu Hotelu Transylvania. No a pak si na další velkolepý otvírák počkáme až do konce července, kdy naběhne do akce Ethan Hunt. Ale to už hledíme sakra daleko za horizont. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace