Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ant-Man a Wasp: Recenze


ikona
KarelR
Co dělali hmyzí superhrdinové během epické Infinity War? 

Nebudeme po milionté zabrušovat do toho, že je první Ant-Man ještě horší než dvojka Thora, a rovnou přejdeme k dobrým zprávám - druhý Ant-Man je lepší než dvojka Thora... a než pár dalších marvelovek. Ne, revoluční blockbusterový milník se kupodivu (!) nekoná. Marvel ale znovu ukázal, že umí spoustu žánrových škatulek, a tentokrát si vypiplal moc pěknou zábavu pro celou rodinu.

Že jsou pro celou rodinu všechny marvelovky? Inu, jak se to vezme. Někoho vůbec nezajímá Black Panther, někdo ohrne nos nad Thorem a dokonce najdete i lidi, kteří nechtějí dvě a půl hodiny koukat na to, jak se banda superpanďuláků mydlí s fialovým dobyvatelem vesmíru. Už první Ant-Man ale šikovně cílil na nejmladší i nejstarší diváky zároveň, a dvojka bezesporu patří mezi filmy, které jsou ideální na vánoční projekci s malými sourozenci i babičkou.

V tuhle chvíli už možná ohrnujete nos, že vás tohle přece ku*va nezajímá. Že má Marvel servírovat velkolepý comicsový nářez, v němž se zachraňuje minimálně celý svět, objeví se v něm alespoň dva superhrdinové z jiných sérií a výrazně se posune kupředu celé MCU. Jenže víte co? Dvojka Ant-Mana na tyhle věci zvysoka kašle a hraje si na svém rodinném písečku. A pokud na to přistoupíte, měli byste se velmi dobře bavit.

Už dlouho si nepamatuju marvelovku, na které bylo tak moc vidět, jak se tým za kamerou snaží udělat co nejhezčí film. U Black Panthera, Ragnaroku nebo Infinity War jsem měl pocit, že všichni perfektně vědí, co točí, a jdou si nekompromisně za svým cílem. U dvojky Ant-Mana tahle sebejistota chybí a všechno je trochu chaotičtější, o to větší zápal je ale cítit z každé scény, v níž se něco zmenšuje a zvětšuje, nebo se v ní řeší rodinné vztahy.

Peyton Reed jednoduše není Edgar Wright a na každém záběru je vidět, že mohl být proveden o úroveň razantněji. Něco mi však říká, že bychom tím pádem dostali geekovské blbnutí z ranku Scotta Pilgrima nebo Deadpoola, které by sice víc sedlo "bílým mladým mužům", zároveň by však neoslovilo tak široké publikum. Nevím, jestli tahle úvaha dávno nepřestala dávat smysl. Reed ale prostě umí vzít komediální nebo akční scénu a natočit ji tak, že si nostalgicky vzpomenete na hravé klasiky jako Jumanji, Malí válečníci a samozřejmě Miláčku, zmenšil jsem děti.

Ne, neřeším teď přímo kvality filmu. Řeším ten ošemetný tón, v němž je rvačka s Wasp stejně důležitá jako dialog s Ant-Manovou dcerou. U toho prvního se zaradujete (konečně nebojuje jen jouda Scott), u druhého se možná i necháte dojmout. A ačkoliv si na konci nikdo neřekne "kámo, to byl fakt meganářez", řada lidí kino opustí s pocitem, že tuhle plnokrevnou akční blbinu může klidně doporučit rodičům.

Že to pro spoustu lidí jednoduše bude málo? Plně chápu. No a pak je tu ještě jeden malý detail - druhý Ant-Man ani ve svém žánru není extra zásadní peckou. Hlavní hrdina má pořád rezervy a není tak zábavný, jak by si rád myslel. Celý úvod je krapet utahaný a hlavně přecpaný "kvantovými" vysvětlovačkami, jejichž hlavním účelem je (napůl marně) ospravedlnit pár divokých scenáristických berliček. A navíc i tady samozřejmě platí, že se nad ničím nesmíte zamyslet, jinak vám okamžitě praskne hlava.

Reed ale spoustu chyb napravuje čistě tím, že trefil skvělý casting (Hannah John-Kamen, Walton Goggins i Michelle Pfeiffer sem pasují na jedničku) a dokázal všem postavám nacpat malé příběhy, které se protnout v našlápnutém půlhodinovém finále. Dvojka Ant-Mana v něm rozjede zmenšovací heist a velkou honičku v San Franciscu. A i když to vážně není další Ronin, na plátně se toho děje tolik, že nuda víceméně nehrozí.

Ant-Mana a Wasp bych tudíž postavil o úroveň výš než Ant-Mana. Zatímco minule se jel schematický origin s obyčejnou a vcelku přímočarou krádeží, tentokrát je z toho (v rámci popcornových možností) vrstevnaté rodinné drama, jež má díky Wasp a Ghost i několik slušných akčních scén. Samozřejmě se připravte na dějový balast a na fóry, které dalece míjí cíl. Po ukecané jedničce ale dvojka působí vyloženě "rozhýbaným" dojmem, a jelikož zvládne i povinnou špetku emocí, vážně si zaslouží oddechový palec nahoru.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)

Verdikt

avatar7/10

KarelR

Jako člověk, kterého první Ant-Man těžce nebavil, hlásím strmý kvalitativní vzestup. Dvojka jde okoukanou cestou více postav, více akčních scén a více dějových linií, naštěstí to ale funguje a zabaví to na dvě hodiny všechny věkové kategorie. Nářezová sci-fi, která vám každou scénou vyrazí dech, se samozřejmě nekoná. Pokud se ale smíříte s tím, že Ant-Man takové ambice nikdy neměl, mohli byste si tuhle feel-good jednohubku v pohodě užít.



Hodnocení redakce

  • avatar5/10

    Mr. Hlad

  • avatar5/10

    do_Od

  • avatar7/10

    krauset


Hodnocení čtenářů

  • avatar7/10

    acheron

  • avatar8/10

    yeniczek

  • avatar7/10

    Revan

  • avatar8/10

    Snura

  • avatar9/10

    verbst

  • avatar6/10

    cabal

  • avatar5/10

    Anakin

  • avatar7/10

    Sony

  • avatar6/10

    b1aster

  • avatar8/10

    radekch

  • avatar7/10

    Slide

  • avatar8/10

    C4rLos

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace