Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Hollywoodské poklady na prodej


ikona
TedGeorge
draculagary oldmanhan soloharrison fordiron manjames cameronkeanu reevesmargot robbiemarvelrobert de nirorobert downey jr.sigourney weavervetřelec
Koupíte si originální kostým z Iron Mana za 7 mega? 

Asi každý člověk se někdy zasnil a přemýšlel nad tím, za co by utrácel přebytečné miliony korun, eur a dolarů. Někdo sní o luxusní jachtě, ve které by obeplul svět. Někomu by po vzoru Bolka Polívky stačil kolotoč na zahradě. My se nacházíme na webu pro filmové fanoušky, a tím pádem si dovedeme představit utrácení za model Millennium Falcona, prototyp fungujícího světelného meče z tajné laboratoře Elona Muska a kalhotky Margot Robbie z Vlka z Wall Street. Tento článek vzniká kvůli tomu, že některé sny si můžete splnit a v dnešní době je možné zakoupit opravdu skoro všechno. Akorát na ty kalhotky asi raději zapomeňte. Ty bude mít v sejfu Leo.

Když jsem se na webu Hollywood Reporter dočetl o velké loupeži související s továrnou na sny, měl jsem radost. Upřesním. Samozřejmě mi bylo líto jistého Maxe Andersona, kterému na konci února vykradli sklad v městečku Rancho Cucamonga. Chudák při tom přišel o marvelovské memorabilie (prý i o štít Kapitána Ameriky!) v hodnotě více než jeden milion dolarů. Moje tetelení se blahem pramenilo z toho, že tento „heist desetiletí“ v plné kráse ukázal, jaká je poptávka po hollywoodských „rekvizitách“ a kolik peněz jsou fanoušci ochotní zaplatit za legendární předměty s filmovou tématikou.

Podle lidí operujících v aukčních síních zaměřených na prodej výše zmíněného, roste trh s těmito předměty naprosto neuvěřitelným tempem. Hollywood Reporter píše, že zatímco před deseti lety se ročně v aukcích prodaly filmové předměty za 20-40 milionů dolarů, letos to bude 200-400 mega. Čtete správně a já na tomto místě také cítím bohaté arabské šejky usínající v posteli kopírující Batmobil. Konzultant aukčních domů James Comisar k tomu dodává: „Existuje jistá sorta zákazníků s neomezenými zdroji. Právě ti prahnou po těch nejvíce ikonických kouscích, které nepotřebují žádnou vysvětlující cedulku a každému vyrazí dech na první pohled“.

Vás už jistě zajímají některé příklady, že? Jdeme na ně. Vzpomínáte si na tu pistoli, kterou střílel Han Solo v Návratu Jediho? Už za dva týdny se koná aukce a očekává se, že se zbraň prodá za neuvěřitelných 300 000 – 500 000 dolarů. Dvakrát jsem kontroloval, jestli to není překlep. Na jiné aukci (konající se také na konci června) bude na prodej autentický model výsadkové lodě použité Jamesem Cameronem ve Vetřelcích. Cena by se prý mohla vyšplhat až na 200 000 dolarů, což mě zrovna v tomhle případě přijde naprosto neuvěřitelné.

Ještě donedávna to vypadalo, že se bude dražit originální Iron Manovský kostým Roberta Downeyho Jr. z prvního dílu marvelovské trilogie. Cena se odhadovala na 325 000 dolarů, ale nakonec z té aukce nic nebude. Kostým totiž někdo ukradl ze skladu v San Fernando Valley. Že jste těmi částkami znechucení a chtěli byste přihazovat na něco (alespoň trochu) dostupnějšího? Slyším vás. Což takhle skafandr Ripleyové z prvního Vetřelce za 60 000 babek? Pořád moc?

V tom případě „nabízím“ obnošený kostým Supermana (včetně slipů), který nosil Christopher Reeve v Supermanovi trojce. V tomto případě by vám mohlo stačit pouhých 40 000. Mám jít ještě níž? Naprostou lahůdkou je autobus, který byl použitý při natáčení Nebezpečné rychlosti v roce 1994. Ten chtěl ve filmu vyhodit do povětří Dennis Hopper a Keanu Reevesovi se to nepozdávalo. Reálný autobus se nedočkal sešrotování a vy si ho můžete koupit za bratru slušných 20 000 – 30 000 dolarů. Jenom vám na tomto místě neřeknu, jestli je pořád ještě pojízdný.

Právě jsem si vzpomněl na KarlaR. Pokud jste na tento filmový web zavítali poprvé a netušíte, o koho se jedná, pusťte si prosím nějaký díl pravidelného pořadu MovieZone live. Redaktor Karel se ve volných chvílích věnuje psaní článku o černobílém klasickém Hollywoodu a tato záliba ho dost možná donutí přihazovat na aukcích zaměřených na pozůstalost Debbie Reynolds. Legendární hollywoodská herečka zemřela v roce 2016 a zůstala po ní kolekce s odhadovanou hodnotou dechberoucích 25 milionů dolarů! Podle všeho se totiž jednalo o největší sběratelku filmových memorabilií hollywoodské historie a já to také dodnes netušil.

Bohužel nejsou známé jednotlivé cifry, ale mělo by se jednat například o papuče Dorotky z Čaroděje ze země Oz, legendární šaty Marilyn Monroe ze Slaměného vdovce nebo klobouk Charlieho Chaplina. Na ten si však podle všeho můžete nechat zajít chuť, protože ho koupil další vášnivý hollywoodský sběratel – nikdo jiný než Guillermo del Toro. Klikněte na tento odkaz ukazující část jeho sbírky. Já jenom doufám, že to vše ještě platí a nikdo ho po zveřejnění videa nevykradl.

Ona to totiž asi vážně nebude žádná legrace tyto předměty někde skladovat. Kromě výše zmiňované filmové loupeže desetiletí v kalifornských skladech se totiž kradlo i u Stevena Sansweeta, který zastával vysokou pozici v LucasFilmu a tím pádem ho nemáme rádi. Nemluvě o marvelovském Joe Queasadovi. I u něj se loupilo. Naštěstí pro poškozené bere policie tyto případy vážněji než v minulosti. Dovedu si však představit, že krádež Moneta bude mít u LAPD pořád ještě prioritu před geekem, který přijde nic nechápajícím policistům ohlásit krádež originálu štítu Kapitána Ameriky za 100 000 babek. Nemusíme si totiž lhát do kapsy – není umění jako „umění“.

Jelikož vás stejně nejvíce zajímají jednotlivé předměty, které se v aukcích prodávají, zakončíme článek u několika příkladů, které jste v roce 2017 mohli pořídit za trochu rozumnější numera. V tomto případě vycházím ze článku známého webu Wired a bohužel jsou známé pouze částky, za které se dané předměty začaly nabízet. Je libo uniformu federace z originálního seriálového Star Treku? Dražba začínala na 2591 dolarech. Viděli jste prvního Supermana z roku 1978? A vzpomínáte si na ten krystal, díky kterému mluvil Kal-El se svým tatínkem? První příhoz byl za 1300 babek.

V legendárním sci-fi Vetřelec kladla královna vajíčka a z nich se líhly potvůrky, které nám nedaly spát. Originální, a ve filmu použité, vajíčko (včetně stop po plamenometu!) se nabízelo s vyvolávací cenou 1295 dolarů. Když už jsme u těch hororů, tak musíme zmínit Drákulu z roku 1992. Ve filmu Francise Forda Coppoly se blýsknul Gary Oldman (on sám se několikrát svěřil s tím, že je to jedna z jeho nejoblíbenějších rolí) a po krvi lačnící kníže tu používal kontaktní čočky. Vyvolávací cena byla 1296 dolarů.

Je mi jasné, co chcete říct. Jste filmoví fanoušci, rádi byste doma měli nějaký originální předmět z Hvězdných válek, ale manželka po vás místo toho sobecky chce, abyste koupili barák za Prahou a sjednali si hypotéku, která vás bude ničit následujících dvacet let. Rozumím vám. Pro nás, ubohé smrtelníky, jsou určeny všechny ty limitované edice steelbooků, hračky s falešným puncem exkluzivity a plakáty zakrváceného Roberta De Nira visící v budoucích dětských pokojících vašich potomků.

Nezoufejte, takových je nás většina a budiž pro nás útěchou, že zloději, kteří nás vykradou, když budeme ležet na pláži v Egyptě, raději vezmou tu 65palcovou plazmu. Vzácný steelbook Metropolisu ti neznabohové naštěstí nechají ležet na poličce. Vím, je to mizerná útěcha.

---

Poznámka pod čarou: Pochlubte se v diskuzi, jaký nejcennější předmět s filmovou tématikou vlastníte a tipněte si, jakou hodnotu by mohl mít na černém trhu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace