Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Cargo: Recenze


ikona
Mr. Hlad
cargomartin freemannetflix
Martin Freeman, jedno batole a svět plný smrtících monster, kde už pro civilizaci není místo.  

U Netflixu člověk nikdy moc neví, na čem je. Spousta filmů, které se na něm objeví, samozřejmě za moc nestojí, ale u těch atraktivnějších lákajících třeba i na nějaké známé jméno jde obvykle o loterii. Na jednu stranu to prostě může být srágora, o níž nikdo neměl zájem. Na druhou skrytá pecka, v jejímž případě si však studio spočítalo, že se nevyplatí cpát další miliony do marketingu a doufat, že na to do kina přijde dost lidí. U hororu Cargo jen stěží na první pohled odhadnete, jestli půjde o srágoru, nebo skrytý klenot. Jasně, poznáme, že jde o malý film s malým rozpočtem, což o kvalitách ovšem nic nevypovídá, a pak je tu Martin Freeman v hlavní roli. Právě jeho ksicht bude asi ten hlavní důvod, proč byste si chtěli Cargo pustit. No a já se vás teď pokusím přesvědčit, abyste to nedělali. 

 

Ben Howling a Yolanda Ramke natočili před pěti lety krátký film Zásilka, který sklidil hodně pochval, a tak duo dostalo možnost udělat z něj celovečerák. Není to nic neobvyklého, takhle přišli na svět Mama nebo Babadook, bohužel v případě Zásilky/Cargo se úplně nepovedlo kvality originálu přenést do celovečerní podoby. Vlastně vůbec ne. Přitom potenciál tu byl. Ocitáme se ve světě, kde civilizaci zdecimoval jakýsi virus a po Zemi chodí víceméně zombíci. Jejich kousnutí není okamžitě smrtící, ale člověku zbývá jen pár hodin, kdy se ještě za člověka považovat může. A to se právě teď stalo Andymu. Jeho žena nákaze podlehla a on má 48 hodin na to, než se změní v nemyslící potvoru. To samo o sobě není zrovna veselá situace, ovše pro Andyho jde vyloženě o katastrofu, je tu totiž ještě Rosie. Jeho roční dcera, která nemá bez táty šanci přežít. Andy musí během dvou dnů najít někoho, kdo by se jí po jeho proměně ujal. Času je málo a jak se brzy ukáže, dobrých lidí ještě méně…

 

Už od začátku je vcelku jasné, že Cargo bude spíš přemýšlivější film ze světa plného zombíků než akční jízda. Většině potvor se dá utéct a Andy i jeho žena se do průšvihu dostali spíš kvůli vlastní nepozornosti než proto, že by je obklopila armáda nemrtvých. Víc než likvidaci zrůd tedy čekejte pomalé chození po australské pustině, pomalé dialogy s lidmi, kteří se snaží v novém světě přežít, přizpůsobit se mu nebo nad ním vyhrát a pomalé všechno… Jo, Cargo je pomalé. Strašně moc. A v tom tkví jeho hlavní problém, protože zatímco první půlhodinu ještě můžete zkoušet sami sebe přesvědčit, že se tvůrci snaží pracovat s atmosférou a dostat se vám pod kůži, dřív nebo později si nejspíš uvědomíte, že tu máme větší problém. Cargo nemá co nabídnout. Jen Martina Freemana, který chodí, umírá a občas s někým prohodí nějaké slovo. 

 


Přehrajte si trailer
Film postrádá jakékoliv napětí a i když tu dojde na střety s monstry i s lidmi, většinu času se tu jen čumí a čeká na neodvratný konec. Howling a Ramke sice občas zkusí přijít s nějakou scénou, která by nám víc ukázala, jak funguje jejich svět a kam kráčí zbytky civilizace, ale obvykle to jen velmi povrchně nakousnou a nic zajímavého z toho nevydojí. Cargo je strašlivá nuda. Sice potěší, že Freemanův hrdina k problému přistupuje racionálně a bez toho, že by mu ruply nervy a pokouší se pragmaticky vymyslet, co udělat s Rosie, ovšem koukat se na to hodinu a půl je vyloženě utrpení. Celkově mám pocit, jako kdyby se v tom filmu vůbec nic nestalo. Vůbec nic. Což zamrzí, protože komorní příběh otce, jenž musí před svou blížící se smrtí zajistit své roční dceři šanci přežít, by měl nabízet nepočítaně možností pro napětí i dojetí. Ale to by ho asi musel točit někdo jiný. 

Verdikt

avatar3/10

Mr. Hlad

Martinu Freemanovi zbývá 48 hodin života a během té doby musí najít někoho, kdo by se ve světě po apokalypse postaral o jeho roční holčičku. A tak chodí, čumí a občas s někým prohodí nějaké slovo. Není to napínavé, není to dojemné, ale je to zatraceně dlouhé a nudné.



Hodnocení čtenářů

  • avatar6/10

    the dark knight

  • avatar7/10

    Gar-mogoth

  • avatar7/10

    Spiker

  • avatar4/10

    malylada

  • avatar6/10

    Likan7

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace