Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních dubnových filmů


ikona
KarelR
az na dnobratri lumierovedo vetrugringo: zelena pilulehastrmankazisucirampage nicitelesouboj pohlavivadi nevadiztratili jsme stalina
Oscarovkám definitivně odznovonilo a do kin se hrnou letní blockbustery. Co jim dělá společnost? 

Duben samozřejmě bude hlavně o třetích Avengers, kteří rozdrtí všechny a všechno. Rozhodně to ale neznamená, že by "neznačkové" konkurence nebylo hadaběj. Co má smysl vidět? A čemu byste se naopak měli vyhnout? Vítejte u tradičně zpožděného přehledu toho nejvýraznějšího, co právě (nebo již brzy) najdete v kinech.

7. dubna

Do větru

První český boat movie nepostrádá ambice a Rimsy v recenzi vytasil sedmičku. Jeho verdikt ale moc nadšeně nezní, protože se v něm píše o "nevyrovnaném díle, které ambiciózně spoustu dílčích témat nakousne, ovšem do máločeho se pustí naplno. Nejednoznačnost a roztěkanost výrazně symbolizují dobu, a tak se i přes zřejmé debutantské nedostatky jedná o zajímavou artovku, která si minimálně v kontextu současné tuzemské kinematografie zaslouží pozornost." Do kina tedy nechoďte s přehnanými očekáváními, pokud ale chcete podpořit domácí tvorbu, určitě si Do větru dejte.

Gringo: Zelená pilule

Sexy Charlize Theron očividně nespasí všechno. Důkazem je nová černá komedie Gringo: Zelená pilule, která za měsíc a půl ve světových kinech vydělala 8 milionů dolarů. Rotteny hlásí průměrný rating 5,1/10, na ČSFD najdete 57% a diváci často mluví o tom, že jde o nesourodý a vlastně dost nudný žánrový mix, v němž je minimum humoru. Po mdlé kampani se tomu upřímně nejde moc divit. Zároveň to je ale vcelku škoda, protože Charlize zase tolik sexbomb nehraje.

Souboj pohlaví

Měla z toho být malá velká filmová událost, Souboj pohlaví ale s dvanácti vydělanými miliony totálně prohučel. Co naplat, že ho kritici vynesli k solidnímu ratingu 7,2/10, za který by řada oscarovek trhala ruce. Další spolupráce Emmy Stonea a Stevea Carrella svoje rovnoprávné poselství moc nerozšířila, a co je "úplně nejhorší", při psaní recenze jsem se nevyhrabal nad šestku. Pokud máte rádi ústřední herecké duo, klidně na Souboj pohlaví vyražte. Jinak ale o nic nepřijdete, oba zúčastnění totiž mají za sebou mnohem lepší filmy.

Ztratili jsme Stalina

Představte si, že byste dali scénář Valkýry Monty Pythonům a chtěli po nich jen lehce upravenou adaptaci. Jak by to dopadlo? Zhruba jako Ztratili jsme Stalina, což je přiblížení sakra děsivých událostí v nesmírně zábavném stylu. Historické detaily tu očividně zůstaly zachovány a základní atributy postav jakbysmet. Armando Iannucci ale (po skvělých Politických kruzích) znovu otočil volume doprava a ukázal, že se dá vyždímat humor prakticky z čehokoliv. V posledních době jsou dobré politické satiry víceméně vzácností. Určitě si tedy Ztratili jsme Stalina nenechte ujít, kdo ví, jestli na takovouhle (anti)ruskou kanonádu ještě někdy dojde.

12. dubna

Rampage Ničitelé

Jumanji je za námi, Mrakodrap před námi, Rock však neusíná na vavřínech ani na začátku jara. Jeho novinka Rampage Ničitelé samozřejmě nemá žádné velké ambice - chce jen velkolepě pobavit tím, že se sympatická hora svalů připlete do další katastrofy. Pokud ale máme věřit Mr. Hladovi, je to tak tak průměr, jenž se dá popsat stylem: "Přerostlá gorila, vlk a krokodýl se sejdou v Chicagu a totálně ho zlikvidují. Zní to fajn, že jo? Než se tak ale stane, čeká vás hromada nezajímavých hrdinů, nepříliš funkční humor a okoukaná zápletka. No a ta závěrečná bitka by taky mohla vypadat líp, mít trochu zábavnější barevnou škálu a nějaký ten nápad. V rámci blbých a hlasitých akčních filmů je Rampage Ničitelé neurážející průměr. Ale když ho neuvidíte, asi se vůbec nic nestane."

19. dubna

Hastrman

Nad Hastrmanem visí velký otazník. Na jedné straně tu máte skoro-televizní podání a filmově debutujícího režiséra, což se může bolestivě zvrtnout. Na druhé ale trailery příjemně šlapou a celé je to dost neotřelá podívaná, které už z principu nejde nefandit. Natočit hastrmanský film jako thriller místo toho, abyste servírovali klasickou "troškovskou" pohádku, si prostě zaslouží velký respekt. Snad tedy neskončíme u zklamaných prvních ohlasů, zrovna tady by to byla velká škoda.

Vadí nevadí

Producentský dříč Jason Blum se loni blýsknul Rozpolceným a Uteč. Čím se nás pokusí oslnit letos? Deliriem, Upgradem a Halloweenem, jež snad dalece zastíní Vadí nevadí. Nový horor o teenagerech, které likviduje brutální hra, vypadal docela nadějně. Hlad ale v kině vyloženě trpěl a jeho verdikt zní: "Parta kamarádů jela chlastat do Mexika, domů si ale krom kocoviny přivezli i prokletí, které je nutí odkrývat největší tajemství a plnit úkoly dementní hry. A je to přesně tak pitomé, jak čekáte. A navíc i zatraceně nudné, protože nefungují lekačky, herci ani snahy o napínavé scény." U recenze mimochodem svítí hodnocení 2/10, takže... ruce pryč!

26. dubna

Až na dno

Filmy Wima Wenderse bývaly velkými událostmi, dnes už ale tolik netáhnou. Změní to jeho nová romance Až na dno? Kdepak. Rotteny totiž hlásí brutální rating 4/10 a na ČSFD je nevýrazných 64%, což mě vede k závěru, že to opravdu bude hezky načančané a dobře zahrané nic. Už kvůli sympatickému obsazení je to dost škoda. Artový svět je ale holt zrádný a sem tam se tu nekompromisně šlápne mimo.

Bratři Lumiérové

Jestli nevíte, kdo jsou bratři Lumiérové, tak... tak... na ně koukejte vyrazit do kina. Nová kompilace jejich kraťasů má totiž na ČSFD 97% (!), a nikdo asi nepochybuje o tom, že jde o povinnost pro každého, kdo to s kinematografií takzvaně myslí vážně. Filmoví klasici, kteří na přelomu 19. a 20. století natočili spoustu unikátního materiálu, si takovouhle poctu zasloužili už dávno. Buďme proto rádi, že se jí konečně dočkali, a že to zázračně dotáhla i do českých kin.

Kazišuci

Od eRkové komedie Blockers (český překlad Kazišuci si zaslouží palec nahoru) se od začátku čekal nechutný průšvih. Debutující režisérce Kay Cannon se ale povedl malý zázrak a většina lidí film chválí jako povedenou žánrovku, která má kupodivu i co říct. Rottenovský rating 6,7/10 je navíc u podobné taškařice malý zázrak. Doufejme tedy, že sedne i českému publiku, protože je o dobré nové komedie dlouhodobá nouze.

Co jste si vybrali z dubnové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v květnu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace