Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Vince & Jenny: Pár roku!


ikona
Cival
dan browndreamworksjennifer anistonpixartržbyvince vaughn
 

Tak se nám to líbí, tak se na diváky musí! Léto definitivně zadráplo svoje paprsky do publika a my smíme přihlížet klasickému kolotoči hitů. Na prvním místě kasovního žebříčků se filmy střídají už po týdnu, rychle si nahrabou desítky milionů dolarů, aby následně drasticky rychle klesaly jejich výdělky – a přišel nový hit. Po Šifře mistra Leonarda a X-Menech dostál svým ambicím i Vince Vaughn v romantické komedii Rozchod. Herecká souhra s reálnou životní partnerkou Jennifer Aniston sice netěší ani recenzenty, ani diváky, ale výborné načasování distribuční premiéry přineslo za první víkend 38 milionů dolarů. Universal v případě Rozchodu využil dlouhé mezery v žánru áčkové romantické komedie (snad od Lemry líné), i nadbytku testosteronových filmů v letním menu. Nepočítaje Šifru, po X-Menech, M:I:III a Poseidonu si mohly jít do kina konečně odpočinout i partnersky založené dámy. V kombinaci s obrovskou popularitou kecala Vince Vaughna a neuvěřitelnou „výtěžností“ Jennifer Aniston, z níž se díky Božskému Bruceovi a Riskni to s Polly snad i vyloupne nová (a horší) Meg Ryan, se mohl Rozchod protlačit na bronzovou pozici nejlépe startujících romantických komedií všech dob. Všimněte si přitom, jak moc špička žebříčku spoléhá na silnou mužskou osobnost.

Romantické komedie obvykle vydrží v TOP Tenech dlouho. Mnohokrát i bez ohledu na kvalitu, o čemž nás naposledy přesvědčila právě Lemra líná. Těžko proto za dané situace předvídat další osud páru Vaughn – Aniston: Osobně však tipuji pád pouze během následujícího víkendu, následovaný "dlouhověkostí". Ostatně, všechny letní fláky během druhého víkendu rychle vyklízejí pozice, aby se během následujících dnů jejich ztráty ustálily. Už X-Meni to okusili na vlastní latexové kostýmy, když se jejich tržby snížily o enormních 66% až na 34 milionů. Nelze to přitom přičítat rozpakům okolo Ratnerova pojetí třetího dílu: Sami moc dobře víme, že každý comicsový fanoušek chce vidět řádění svých hrdinů už v den premiéry, pokud možno na půlnoční projekci. Za mořem se proto právem říká, že jsou blockbustery pro mladé silně „frontloaded“ (tedy „naplněné předem“, aneb kdo neviděl první víkend, ten jako by nežil), což se zákonitě musí odrážet i v následujícím vývoji tržeb. Stejných zákonitostí se koneckonců drží i čtvrtý titul v pořadí, Howardova Šifra mistra Leonarda. Její pokles se podařilo zarazit na hranici čtyřiceti procent, což Hanksovi a spol. zabezpečilo dalších 19 milionů za víkend. Za plotem už je ale díky věrnosti dětského diváka úspěšnější s rovnou dvacítkou. (Šifra ovšem stále DreamWorks razantně poráží v poměru 172:112 milionů)

Ostatní komerční stálice už najely na režim přijatelných, třetinových ztrát, což platí nejen pro Mission: Impossible 3 (4.6 M), Poseidon (3.6 M) a RV (to dokonce klesá jen o 20% na 3.3 M), ale i pro nečekaně trvanlivý nízkorozpočtový masakr See No Evil (2.5 M). Na devátou pozici se podařilo prorazit dokumentu Nepříjemná pravda, takže desítku uzavírá Jen trochu štěstí „devatenáctky, která hrozně ráda chodí na večírky, tančí a zpívá“ Lindsay Lohan (poznámka na okraj – není nic horšího než „krásná a blbá“ – konec poznámky). Příští týden se Pixar pokusí zkonfrontovat Auta s hranicí sedmdesáti milionů za první víkend, kterou naposledy zdolali Úžasňákovi, oscarový Robert Altman představí svou rádiovou seanci Zítra nehrajeme! a nakonec se přicházející Satan pokusí prosadit i s handicapem (?) v podobě úterní premiéry.

TOP 10 v plné verzi tu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace