Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Tomb Raider


ikona
KarelR
alicia vikanderprvni dojmytomb raider
Nový Tomb Raider zatím musel čelit hlavně (nesmyslné) kritice, že Alicia Vikander nepřipomíná starou inkarnaci Lary Croft. Je natolik povedený, aby to haterům konečně zavřelo ústa? 

O tom, že jsou herní adaptace z 99% ptákoviny, určitě víte. Svět pořád čeká na nějakou, která si získá přízeň kritiků a diváků (a ideálně ještě vydělá), Hollywood ale pořád nic netrefil. Jak to vypadá s rebootem Tomb Raidera? Tržeb se docela bojíme a na Rottenech už se začíná grilovat. O překvapenější tak budete z našich dojmů...

Jak to vidí KarelR:

Lara Croft a První křížová výprava? Tak trochu. Na Indiana Jonese to samozřejmě nemá, Tomb Raider je ale nejlepší videoherní film všech dob a velká dobrodružná pecka. Hned zkraje mě překvapilo, jak dobře tu šlape akce, hlavní hrdinka i všechno kolem. A s přibývajícími minutami je to jen a jen lepší, protože se každé rozhodnutí, které tvůrci Tomb Raidera udělali, promění ve správnou volbu. Ať už film potřebuje špetku emocí, cool moment nebo solidní dialog, vždycky se neohroženě míří do černého. Lara tak konečně zlomila "videoherní kletbu" a měla by potěšit nejen fanoušky (nových) videoher, ale i řadové diváky, kteří prostě vyrazí na akčňák s tajuplnou hrobkou.

Jak to vidí imf:

Indiana Jones bez cukru? Tomb Raider nabízí povědomou chuť, která nikoho neurazí. A pokud byste přeci jenom chtěli brblat, že Dr. Jonese už nikdy nikdo netrumfne, tak brečíte na špatném hrobě. Tomb Raider chce být především poctivým řemeslem a věrnou adaptací videohry. Té s restartovanou hrdinkou, která špičaté obří poprsí vyměnila za atletické superschopnosti, macgyverovský postřeh a syndrom ztraceného tatínka. Tvůrci se naštěstí nesnaží se zápletkou dělat psí kusy a skutečně točí přímočarou adaptaci, nebo origin chcete-li. Spoleh je nejen na sympatickou Alicii Vikander a rychle odsýpající děj, který ve správný okamžik přepne mezi rozkoukáváním a roztloukáváním, ale vlastně i na všechny vedlejší postavy. Chovají se totiž přesně jak očekáváte od akčního filmu ze staré školy. Někdo může vyčítat scénáři právě tahle archaická klišé, ale snad ho umlčí, že na rozdíl od devadesátek je v hlavní roli velkolepého, byť místy trochu digitálního dobrodružství schopná ženská, která chlapům nakládá nejen fištrónem, ale taky lukem, cepínem a v budoucnu snad i dvojicí pistolí. Ano, Lara má chuť na hledání dalších pokladů. A my vlastně docela taky. Ať už berete Tomb Raidera jako herní adaptaci, nebo jen zástupce vymírající kategorie středně velkých blockbusterů, je to úspěch a důkaz toho, že Hollywood ještě nepřišel o všechen selský rozum.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Chtěl jsem ten film mít rád, ale nečekal jsem, že to bude tak snadné. Po průměrných trailerech i reakcích ze zahraničí jsem vyhlížel spíš něco, co bude přinejlepším fajn průměr. Místo toho jsem si v kině užil regulérní pecku. Alicia Vikander je v hlavní roli téměř dokonalá. Je sympatická v dialogových scénách, jako hrdinka i jako vyděšená holka. Člověk jí věří každý úder, který schytá, každou ránu nebo pád, ale i to, že se nedá a že neustoupí, když se musí s někým porvat tělo na tělo. Fandové hry dostanou hned několik scén, které vycházejí z prvního „nového“ Tomb Raidera, ale podstatné je spíš to, že tyhle scény fungují v rámci dobrodružného filmu. Popravdě v tomhle žánru jsme nic lepšího neviděli minimálně od Mumie s Fraserem, ale možná spíš od třetího Indyho. Je to drsné, napínavé, strhující, uvěřitelné, bolavé a našlapané adrenalinem už od první akčnější scény. A až na pár malých drobností, jako jsou občas horší triky (nic hrozného) vlastně moc nevím, co tomu mám vytknout. Tu přímočarost a dobrodružství bez zbytečností okolo jsem si užil. Strašně moc. Běžte na to, ať to vydělá, protože chci dvojku!

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace