Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MoneyZone: Bude Black Panther králem všech marvelovek?


ikona
TedGeorge
avengersavengers: infinity warblack pantherblack widowcaptain america: civil wariron manmarvelmichael b. jordanrobert downey jr.scarlett johansson
Sejme král Wakandy v kinech i mocné Avengers? 
Když se před sedmi měsíci objevily zprávy, že trailer na nejnovější marvelovku vidělo během prvních 24 hodin více než 89 milionů diváků, tak trochu to prošumělo. Pokud si dnes projedete MovieZone diskuze pod první upoutávkou, tak se dočkáte veskrze znuděných reakcí. Někteří (a já už si na tomto místě pomalu začínám sypat popel na hlavu) dokonce tušili první marvelovský krok vedle a kasovní zklamání. I my nevěřící Tomáši.
 
V tuto chvíli neexistuje snad nikdo, kdo by v Black Pantherovi neviděl obří hit, který semele pokladny kin už za nějakých 48 hodin. Odhady tržebních kecalů začínají někde u 110 milionů za první tři dny v kinech a končí až... Až za 200 miliony. Slyšíte správně. V návaznosti na rekordní předprodeje hlášené portálem Fandango se objevují názory, že Black Panther neodstartuje svoji pouť v kinech někde na úrovni třetího Thora (tedy v okolí 130 milionů dolarů), ale vyšlápne si na samotné Avengers. To je dosud nejvýdělečnější Marvelovka, protože před necelými šesti lety otevřela za neskutečných 207 milionů a přišla si po celém světě na více než 1,5 miliardy dolarů.
 
 
Kde se v těch tržebních kecalech nachází ta drzost srovnávat potenciální tržby krále Wakandy s nejmocnější superhrdinskou týmovkou? On je to totiž vážně hodně velký "fičák", přátelé. Na prvním místě je třeba říct, že se strážce vibrania největších tržeb dočká v Americe. Zafungoval totiž "nigga gangsta" faktor a pro černošskou část obyvatelstva je film už několik měsíců událostí, které se prostě nemůžou dočkat.
 
Toto etnikum totiž v zámoří čítá skoro 50 milionů lidí a ti chtějí chodit do kina nejenom na řachandy Troškovského typu z pera Tylera Perryho. To nám ostatně ukázal třeba superúspěšný hip-hopperský origin Straight Outta Compton nebo fantastický horor Uteč (byť tam ten úspěch zapříčinili černoši jenom zčásti). Black Panther je pro ně kulturní událost, která konečně přináší do komiksového světa cool černošského superhrdinu. A krále.
 
 
Myslíte si, že přeháním? Na internetu jede ve velkém hashtag "WhatBlackPantherMeansToMe". Zahrnuje mimo jiné slzopudné příběhy, které vzpomínají na Martina Luthera Kinga a nekonečná staletí utlačování afroamerického etnika. Jakoby afroameričané sami nemohli uvěřit, že do kina míří obří film, ve kterém jsou za hlavní hrdiny zástupci jejich rasy. Objevují se výkřiky o vše měnící kulturní události, která napíše novou kapitolu do dějin potomků afrických otroků. 

Američané tyhle příběhy prostě milují. Vzpomínáte si ještě na Wonder Woman a nekonečné rozebírání toho, že komiksový film natočila žena a hlavní hrdinka je také zástupkyní něžného pohlaví? Warneři tenkrát velmi dobře pochopili, že tento fakt lze využít v reklamní kampani a trhli na tom 400 mega jenom z Ameriky. Marvel jede po stejné linii. Když budu hodně zjednodušovat, tak akorát ženy vyměnil za černochy.
 
 
No a teď si do toho všeho přidejte fakt, že do kina míří nová marvelovka a vyrazí na ni i miliony lidí, kterým je vlastně docela jedno, jestli ve filmu hraje černoch, asiat nebo hispánec. Chtějí prostě vidět komiksovou pecku, která jim představí mýtickou Wakandu a bude se přímo vázat na očekávanou Infinity War. Všichni potenciální diváci samozřejmě vidí, že jsou první recenze fakticky bez výhrad nadšené (RottenTomatoes hlásí neskutečných 97 % při průměrném ratingu 8,3/10) a že režisér Ryan Coogler podle všeho stvořil jeden z nejlepších komiksových filmů všech dob.
 
Čekali jste klasickou nálož čísel a místo toho se vám dočkalo náhledu do duše afroamerických diváků? Pojďme to na závěr alespoň trochu napravit. Fandango uvádí, že Black Panther překonal v předprodejích úplně všechny komiksovky. To máte Batman vs. SupermanAvengersKapitána Ameriku 3Deadpoola... Ani Kráska a zvíře, která nám minulé jaro vytřela zrak otvírákem 174 milionů dolarů, se prý nechytá.
 
 
Časy, kdy Marvel jásal nad 85milionovým otvírákem originálního Doctora Strange jsou pryč. Minulý rok zařadili druzí Strážci Galaxie a třetí Thor stodvaceti- (respektive stočtyřiceti-) kilometrovou rychlost a Black Panther bude ve zrychlujícím trendu jistě pokračovat. Vše potom završí netrpělivě očekávaná a vše měnící Infinity War, která pod dvě kila rozhodně nepůjde. Až ten Paul Rudd flirtující v létě s Evangeline Lilly trochu zpomalí
 
Panther jasně ukazuje, že byly obavy o osud Marvelovského universa bez pomalu končícího Roberta Downeyho Jr, Chrise Evanse a dalších veteránů liché. Chadwick Boseman, Lupita Nyongo a Michael B. Jordan rozhodně nejsou áčkové hvězdy a nikoho to vlastně netankuje. Stejně tak Brie Larson jako Captain Marvel. Marvel tu značku (hlavně ze začátku) vybudoval na charismatu Roberta Downeyho Jr. jako Iron Mana. Základy jsou postaveny a značka se bez něj nadále obejde. Ještě před pár lety bych přitom řekl, že se bez Roberta neobejdou.
 
 
Bude z toho nakonec těch 200 mega za první víkend? Podle mého názoru ano, ale za první čtyři dny, nikoliv tři. V Americe totiž film startuje na tzv. "Presidents Day" víkend a ten ty tržby přeci jenom rozmělní i do toho pondělí. I když... Jurský světTo a další nám v uplynulých měsících a letech jasně ukázali, že se zázraky stále dějí.
 
Je to jasné, milý Karle. Z outsidera, kterého ještě před pár měsíci nebral skoro nikdo vážně, je najednou blockbusterová událost, na kterou půjdou už ve čtvrtek o půlnoci davy diváků. Kdo ví, jestli se Black Panther nakonec nedočká i nějaké té nominace na Oscara. Tyto a podobné články tomu docela nahrávají. Marvel to prostě a jednoduše zase dokázal. Slovy jednoho bývalého premiéra České Republiky: "Dámy a pánové, nechci se vás dotknout - kdo z vás to má?"

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (37)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace