Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Miliardářská sága 50 odstínů zase vládne


ikona
Cival
50 odstínů šedi50 shades of greybox officeclint eastwooddakota johnsonhugh jackmanjamie dornanjumanjikrálíček petrlabyrintnejvětší showmanpadesát odstínů svobodypaříž 15:17steven spielbergthe posttržbytvář vodywinchester: sídlo démonů
Miliardu si pan Grey nastřádal, i když natřikrát... 

Největší haló okolo Padesáti odstínů šedi už dávno pominulo. To bylo evidentní už loni, kdy se dvojka propadla z neskutečných 85 melounů z premiérového víkendu jedničky na přeci jen střídmějších milionů 46. Trojka logicky musela v trendu pokračovat a šlo jen o to, jak moc se díky visačkám jako „finále“, „vyvrcholení“ a „konec“ podaří ten kasovní úpadek zastavit.

Docela se zadařilo. Padesát odstínů svobody si bez velké námahy zvládlo znovu zajistit první pozici kasovního žebříčku, a to s celkem uspokojivými 38 miliony dolarů. Je to výrazný sešup, který naštěstí nedovoluje tvůrcům moc vážně uvažovat o dalších přímých pokračováních, vycucaných z prstů bohaté, ale nepříliš schopné autorky knižní předlohy. Na druhou stranu pořád jde o byznys, co jednoznačně skončí v mnohamilionovém zisku.

TRŽBY SÉRIE PADESÁT ODSTÍNŮ ŠEDI 

Juchat nad vítězstvím vkusu v boji proti hormonálním touháma neukojených paniček tedy moc nemůžeme. I otřesný třetí díl bude velmi úspěšným počinem v distribučním kalendáři studia Universal, jak je patrné už z mohutného prvního globálního víkendu – zbytek světa přisypal skoro sto milionů dolarů a i zakončení vykřičené ságy si tedy připíše třístovku jen z kin, což jsou při pětapadesátimilionových nákladech náramné počty.

 

I proto se téhle pokleslé zábavě nelze moc posmívat: Strůjce její filmové podoby sice zase totálně sepsuli všichni recenzenti, ale série si už v úhrnných kinotržbách dohmátla na miliardu dolarů. Což bude určitě víc, než když dáte dohromady třeba všechny filmy takových titánů, jako jsou Wes a Paul Thomas Andersonovi… 

Docela milým překvapením pro mě je rodinná blbina Králíček Petr. Naprosto nevýrazná kampaň nezvládla tenhle projekt úplně zabít a přinesla mu solidních 25 milionů dolarů z prvního víkendu. Recenze i ohlasy jsou veskrze průměrné, ale film za padesát mega si na sebe postupně určitě vydělá. V Sony by měli tuplem zpytovat svědomí, že se o tuhle produkci lépe nepostarali, protože tohle mohl zjevně být potenciální rodinný megahit.

 

Naopak za očekávané poražené jsou tenhle týden Warneři, kteří tentokrát propagaci novinky Clinta Eastwooda výrazně podhulili. Zjevně moc dobře věděli, že nový thriller podle skutečných událostí Paříž 15:17 schytá velmi slabá hodnocení, a proto se rozhodli film marketingově nešponovat (ani pár dní před premiérou nebyla na webu víceméně jediná kloudná fotka) a nesypat do něj další peníze, což se projevilo na slabém dvanáctimilionovém otvíráku.

Eastwood tak nenavázal na půlmiliardový triumf Amerického snipera a čtvrtmiliardový úspěch Sullyho - ostatně oba tihle oscaroví nominátoři byli američtí až na půdu, zatímco Paříž 15:17 je látka víc evropská, navíc brnkající na u nás mnohem rozžhavenější protimigrantskou strunu. Rozhodujícím faktorem jsou ale hlavně zdrcující recenze, nevýrazný vibe kolem filmu a celkově znuděné ohlasy všech diváků. Bude z toho ze zámoří tentokrát jen třicítka, a to navzdory středeční valentýnské injekci.

 

Pod stupni vítězů si v souboji dvou kolosálních zimních trvalek vedlo lépe (tentokrát i co se týče procentuálních ztrát oproti minulému týdnu) popcornové Jumanji. Tahle rozverná oddychovka si přičetla dalších deset melounů a je na krásných 365 milionech z Ameriky a 881 z celého světa dohromady.

Největší showman se ale dvakrát zahanbit nenechal, protože tratil jen za 16% a zapsal dalších šest a půl milionu. Globálně už se v účetnictví vykazuje parádních 316 mega, přičemž v Americe padne příští týden stopáďo. Tohle nečekali ani sami Foxové, zvlášť ne po bídném vánočním startu, takže… Jackman rozhodně nedozpíval! A vlastně bych se ani nedivil nějakému pokračování nebo spin-offu s omladinou.

Šest milionů si připočetlo i finále Labyrintu, které je na padesátce z Ameriky a 229 milionech celosvětově. Slušná práce a ekonomicky bezproblémové zakončení série. Naopak horor Winchester bude slabota doma i venku, protože aktuálních sedmnáct milionů nikoho do kolen nedostane.

 

Desítku uzavírají díky třímilionovým příspěvkům spielbergovka The Post (celkem 72 mega) a hlavní oscarový favorit Tvář vody, který sice hlásí pajdu jen ze zámoří, ale přeci jen v nějakou ultratrvalku a kasovní velehit sám o sobě neroste. Těsně pod nimi se pak hlásí průměrný akční thriller Den of Thieves.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se v kinech porvou animák Early Man a náboženská verbovačka Samson. Pochopitelně je ale šíleným způsobem rozcupuje nová marvelovka Black Panther, která si dost možná připíše i pár kasovních rekordů.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace