Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Amatérský film na webu #1


ikona
imf
amatfilm
 

Nechci zabíhat do vln sentimentu, ale připadá mi zábavné, že už tuhle specifickou "rubriku" pojmenovávám potřetí. Pokaždé to bylo na jiném serveru, pokaždé jsem si říkal, že asi nemá smysl něco podobného piplat, protože to čtenáře nezajímá, ale moje náklonnost k dění za kamerou a občasné vlastní výrobě filmů, se holt nedá utlumit a dříve nebo později musela vytrysknout. A na webu se dá najít tolik zajímavých amatérských počinů, že o nich zkrátka nejde nenapsat. Vítejte tak u nepravidelného obšťastníku o tvorbě, která je možná amatérská, ale jejímž tvůrcům nechybí talent a nápady.

V prvním díle zabrousíme jak do českých, tak zahraničních luhů a hájů. Hned první záležitost je trochu megalomanská a připravovala se dlouhé měsíce, jedná se o českého Messengera od skupinky jménem Tři Psi. Rozhodně lze pochválit profesionální zpracování, možná i samotný nápad, bohužel jeho scenáristické a herecké provedení už pokulhává a film je, s odpuštěním, na amatérské poměry příliš ukecaný a málo akční, přičemž od traileru jsem kdysi (mylně) očekával jakési vyvážení těchto dvou složek. Když k tomu přičteme komplikovanou zápletku, která filmu brání v jakékoliv výraznější gradaci, je bohužel skóre z mojí strany nízké. Ambice tu byly obrovské, je co pochválit, ale vůbec jsem se nebavil. Možná budete mít větší štěstí. Moje dojmy asi působí suchopárně, protože jsem to viděl před několika týdny až měsíci, ale budiž vám doporučením třeba cena na festivalu amatérského filmu Krišpín.

Aby se hned ze začátku nerozkřikovalo, že jsem ultra přísný, naznačím vám, jak bych si asi tak představoval amatérský film s jiskrou, nápadem a chuťovým ocasem, který ve vás zůstane dlouho po jeho zhlédnutí. Pozdravte kratičkou sci-fi Android 207, která vypraví o maličkém robůtkovi, uvězněném v rozsáhlém bludišti. Náš hrdina neví kudy ven a musí bojovat s řadou zákeřných překážek. Celý film je ve své podstatě loutkový, natočený na filmový materiál a má geniální pointu. Jestli byste si dneska měli stáhnout jedinou ukázku, je to tahle. Doporučuje deset z deseti fanoušků Asimova.

Zapomenout nechci ani na svého oblíbence Erica Jacobuse a jeho partičku Stunt People, která si zadarmo láme všechny kosti v těle. Tentokrát přispěchal s dvouminutovou akční scénou do jakéhosi akčňáku, co jde v Americe na DVD (nezávislí filmaři vládnou ;) a pobavil mě nejen jeho plnovous, ale i způsob jakým nakonec padne. V téhle akční scéně je zkrátka od prvního úderu vidět, kdo má převahu. Natočeno je to trochu zběsileji, než bývá u Stunt People obvyklé, ale neználkové i z toho pochopí, že kvalitní kung-fu se dá dělat na koleně. Zvlášť když trávíte většinu volného času v tělocvičně. :) Kuk.

Na další záležitost už budete potřebovat trochu jazykového vybavení, protože na etudě nezávislého filmaře, nadávajícího na MPAA a beroucího věci do vlastních rukou, už budete potřebovat alespoň průměrné znalosti angličtiny. Jinak nepochopíte o čem ten agresivní mladík mluví. A to by byla škoda, protože na těch jeho řečech něco je. Přesvědčte se sami.

A na závěr? Ultimátní vánoční projekt největšího akčního hrdiny českého webu, který mi proklouzl mezi prsty a tak se k němu teď vracím. Proč? Důvodů je nepočítaně - a) hraje v něm snad největší počet celebrit českého internetového rybníčku (nebo minimálně serveru Okoun, ale to se vlastně kryje ;), spousta aktivních či bývalých recenzentů, exotů a dalších milých lidí. Kdo se trochu vyzná, určitě si najde řadu známých tváří. Ale to je pouze bonus. Základem téhle šílenosti je vánoční epizodka drsňáka Cabroneho, který se o Štědrém dnu neskutečně opije a začne honit Santa Clause. Ten si ale nenechá nic líbit a tak se v bizarním světě, který skáče z reality do snu a zase zpátky utkají tváří v tvář a ke slovu přijde i nafukovací banán. A takovou zbraň nelze podceňovat! Tvůrčí tým sice svoje schopnosti trochu podcenil, takže musel formu dohnat alespoň pomocí titulků, ale výsledek je dostatečně mimózní na to, abyste ho dlouho nevyhnali z hlavy. A to je myslím účel všech počinů téhle party. Kdo se nebojí, nechť kliká

Líbilo? Nelíbilo? Jste autorem některého ze zmíněných filmů a chcete si zanadávat? Chcete být autorem některého ze zmíněných filmů a potřebujete poradit s vybavením, postupem nebo duchovním prozřením? V komentářích se snese všechno, tak tam račte naklusat.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (29)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace