Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Star Wars: Poslední z Jediů


ikona
KarelR
prvni dojmyrian johnsonstar warsstar wars: posledni z jediu
Rey konečně našla Lukea Skywalkera. Mělo by vás zajímat, co bylo dál? 

Největší událost konce roku je tady. Rian Johnson servíruje osmou epizodu Star Wars, která má rekordních 150 minut, a my už ji máme za sebou. S jakými pocity jsme odcházeli z kina?

Jak to vidí Mr. Hlad

No dobrý to bylo. Ale asi ne nějak zásadní. Rian Johnson se skutečně vydal trošku jiným směrem než sedmý film a zatím se mi to líbí. Je to temnější, osobnější a není zdaleka tak snadné určit, kdo je hodný a kdo ten špatný. Je ale škoda, že se téhle zajímavé péče dostává jen několika postavám, protože pak je o to zřejmější, že je tu spousta dalších tak trochu navíc. Jejich charisma a ani jejich vlastní malé příběhy nejsou moc zajímavé ani důležité a ani tentokrát jsem u Star Wars necítil to, co u původní trilogie. Na druhou stranu jistá snaha jít jinou cestou a odvaha být vůči hrdinům drsnější a zlejší se tu vyplácí, protože ukazuje, že by Hvězdné války v budoucnu mohly nabídnout víc než jen velkolepou a perfektně odvedenou blockbusterovou zábavu. Ale ještě to asi bude chvilku trvat.

Jak to vidí Rimsy

150 minut stopáže je trochu úmorných a některé části by bylo možno bez větší újmy vypustit, ale nuda naštěstí nehrozí. Zamrzí spíše zkratkovitost, s níž je tu a tam děj posouván kupředu, ale o to ve Hvězdných válkách nikdy nešlo (avšak zároveň proto si je nedokážu čistě fanouškovsky vychutnat, ale to sem nepatří). Osudovost, která ve staré trilogii byla neustále cítit, v sedmičce trochu zklamala a v Rogue One byla směšná, je na několika místech zpátky, a tak musím vyjádřit spokojenost. Není to dokonalé, ale Johnson to zvládl velmi dobře.

Jak to vidí imf

Zbrklé je to, moc zbrklé. A přitom jde subjektivně o nejdelší Star Wars v dějinách, ve kterých se cestuje z místa na místo, a přesto dějově poněkud přešlapuje. Ano, Poslední z Jediů je plný paradoxů - chtěných i nechtěných. Rian Johnson se do toho sice opírá a umí blockbusterovou fazónu, aniž by ztratil vlastní rukopis, ale většina odpovědí na palčivé otázky z předchozí Epizody je tak nějak rozpačitá. A může za to zcela jednoznačně ta obrovská díra mezi původní a novou-novou trilogií. To, co se u sedmičky dalo považovat za opatrné našlapování, na to musí být v osmičce kladena nejpřísnější měřítka. A pod tímhle drobnohledem bohužel Disneyho dobře, ale nikoliv dokonale krytá manufaktura selhává.

Zcela jiným způsobem než Lucasův návrat do oblíbeného vesmíru, ale přesto podobně bolestivě. Jako by myšákovo impérium chtěl za každou cenu přivézt zpátky staré postavy, ale najednou nevědělo, co s nimi. Ve snaze předávat žezlo nové, místy snad až příliš nezkušené generaci, pak přeskakujeme nejen důležité vysvětlovačky, ale rovnou celé filmy, které by měly vést k zásadním zvratům, jimiž se Poslední z Jediů chlubí. Tam, kde Marvel pečlivě buduje, Star Wars zbrkle zdolávají překážky, které si samy staví do cesty. A bohužel při vší té epické nádheře zakopávají tak, že nad tím nelze jen nenápadně mhouřit oči. Síla tam pořád někde je, ale opravdu jde spíš o jiskřičku. Nikoliv o plamen, jehož žár vás měl hřát po zbytek roku a možná i dekády.

Jak to vidí KarelR

Jak to říct… před chvílí jsem koupil lístky na večer, abych si to dal znova. Po loňském bitevním průměru jménem Rogue One, který Poslední z Jediů smázne už v natřískané úvodní scéně, jsem totiž dostal opravdu plnokrevné Star Wars. Jasně, nelítá se tu přes půl galaxie, některé dějové linky nejsou tak super jako jiné a dost věcí jsem si představoval trochu jinak. Právě likvidace očekávání jde ale Johnsonovi na jedničku a utíká s filmem do míst, u kterých se vám bude tajit dech. Asi je to tím, že mě nová generace hrdinů přijde zajímavá a že mě všechny ty „fandovské momenty“ strašně braly. Johnson každopádně ví, jaká starwaráckým klišé má použít a kterým se má naopak vyhnout, takže za mě velká spokojenost a natěšení na další projekce.

Jak to vidí Cival

Adekvátní blockbuster, ale úplná srdcovka to ani potřetí v nové éře není a to mě trápí. Nevím totiž, jestli vůbec někdy ještě bude. Star Wars táhnou monstrózní produkční hodnoty, řemeslné schopnosti najatých režisérů a síla značky i světa, který tolik lidí miluje. Omladina na to ale úplně nemá a zjištění, že celou novou trilogii potáhnou Kylo s Rey mě prostě furt zklamává - protože na to nemaj. Chybí tu tak ikonické postavy - největší frajer galaxie, nejslavnější záporák galaxie... dorostenci je nenahradili a veteráni umírají na plátně i v civilu.

Star Wars jsou tak velkolepou podívanou, které na povrchu není moc co vytknout, ale její story není zdaleka tak strhující a její protagonisté vás ničím neuhranou. Abrams ten restart vlastně nezvládl, protože Johnson má karty do velké míry rozdané, a i když s nimi šermuje docela originálně, překvapivě a někdy sympaticky relativizuje ten zaběhlý svět, na velkou dobrodružnou jízdu, co by vám urvala hlavu a nutila vás čekat dychtivě na další nášup, je to málo.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace