Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Vražda v Orient Expresu


ikona
Mr. Hlad
agatha christiedaisy ridleyhercule poirotjohnny deppkenneth branaghmichelle pfeiffermurder on orient expressprvní dojmy
Kenneth Branagh řeší vraždu, do které jsou zapletené největší herecké hvězdy. Máte zájem?  

Hercue Poirot je v posledních letech doma spíš v televizi než v kině, hrdina příběhů Agathy Christie nám ale v minulosti na velkém plátně předvedl dost zajímavých věcí a první filmová verze Vraždy v Orient Expresu u nás má i VIM. Kenneth Branagh si teď řekl, že zkusí natočit svoji verzi a rovnou se ujal i hlavní role. Belgický detektiv se ocitá v nejluxusnějším vlaku na světě a zjišťuje, že jeden z cestujících je mrtvý. Která z hereckých hvězd ho zlikvidovala? A máte do kina vyrazit pátrat spolu s ním?

Jak to vidí Cival:

Důstojný návrat k obstarožní klasice. Agatha Christie se dočkala velkolepého hollywoodského podání, které ale neztratilo svou podstatu, nejen díky pevnému britskému vedení skrze režírujícího a hrajícího Kennetha Branagha. Branagh už není shakesperovský propagátor, připomíná svým novým dílem spíš špičkového hollywoodského řemeslníka, co dokáže i komorní konverzačku podat jako audiovizuální cukrkandl. Hlavně tu je ale ansámbl špičkových herců a zajímavých postav, vpletený do příběhu se silnou katarzí - a ta znovu funguje na výbornou, jen dojet k ní není úplně strhující výzva. Oscarový předchůdce neměl příliš nedostatků a nová verze je o level slabší, naleštěnější, ale přitom ne tak působivá a nepodávající ty herecké persony i sílu textu na sto procent.  

 

Jak to vidí Rimsy:

Výsledek zcela odpovídá očekáváním. Pravověrná adaptace se skvělými herci a místy téměř pohádkovým vizuálem splňuje nároky na kvalitní oprášení klasiky, Branagh však nepřidává nic moc navíc. Těžko říct, jak by bylo možné jeden z nejslavnějších detektivních případů inovovat a zároveň zacházet s látkou dostatečně uctivě – slavný charakterní tvůrce se o to raději ani nepokouší a s jistotou táhne vyšetřování z úlohy režiséra i titulního představitele. Na jeho úmyslně lámanou angličtinu si za chvíli zvyknete, a pak už jen žasnete nad poctivou detektivní prací. Obsazení je samozřejmě špičkové, jelikož jen tenhle odstavec by vydal na vyjmenování všech hereckých es, a vidět takové množství známých tváří pohromadě je pro fanouška vážně radost. Branagh tedy vedle nešlápl a dodal produkt, který tak nějak dodat měl. 

 

Jak to vidí Mr. Hlad:

Starou verzi s Albertem Finneym mám hodně rád, ta nová od Branagha jí ale určitě nedělá ostudu. Režisér a hlavní herecká hvězda v jedné osobě se však rozhodl – a celkem logicky a myslím, že i správně – že se nebude pokoušet se proti ní nebo proti předloze nějak zásadně vymezovat. Takže ačkoliv se upoutávky snaží naznačit, že se dočkáme trochu svižnějšího tempa a možná i nějaké akce, pořád je to ta správná poirotovská dialogovka. A stejně jako filmová klasika stojí na výtečném obsazení, skvělých hereckých výkonech, dialozích a pochopitelně i na tom, jak dokonale je to celé promyšlené. Branagh přistupuje k předloze s úctou, ale zároveň se nebrání modernějšímu a chytrému využívání kamery a výtečné práci s hudbou. A výsledkem je ta nejpoctivější detektivka, jakou jsem si vzhledem k předloze dokázal představit. Šlape to přesně tak, jak má.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace