Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel legendární Jan Tříska


ikona
Mr. Hlad
jan třískarip
Česká herecká legenda, která uspěla i v Hollywoodu, podlehla svým zraněním po pádu z Karlova mostu.  

Čeští i světoví filmoví fanoušci přišli o dalšího nezapomenutelného herce. Nejspíš jste včera zaznamenali, že Jan Tříska spadl z Karlova mostu do vody. Odtud ho sice vylovili, ale byl s vážnými zraněními převezen do nemocnice. A tam v pondělí v noci zemřel. Okolnosti pádu momentálně prošetřuje policie, ale jisté je, že jsme přišli o jednu z hereckých ikon. Tříska, který trvale žil v Los Angeles, se nedávno objevil ve Svěrákově Po strništi bos a tento týden měl začít natáčet novinku Jiřího Mádla Na střeše. Na natáčení se prý těšil a poctivě se připravoval a udržoval v kondici. 

 

Jan Tříska byl v Československu v šedesátých letech obří hvězdou, během normalizace se však režim rozhodl ho „uklidit.“ V roce 1977 emigroval do Spojených států, kde hrál v divadle v New Yorku a objevil se i ve spoustě filmů. Miloš Forman ho obsadil například do Lid versus Larry Flynt, ale vidět jste ho mohli třeba i v Roninovi s Robertem De Nirem, Nadaném žákovi Bryana Singera nebo v béčku se začínajícím Van Dammem Černý orel. Po revoluci se vrátil do Evropy a zazářil jako nezapomenutelný Igor Hnízdo v Obecné škole. Třikrát byl nominovaný na Českého lva, poprvé v roce 1994 za historické drama Řád, o deset let později pak za Hřebejkovo Horem pádem a rok nato získal nominaci za Švankmajerův film Šílení.

Třískovi bylo osmdesát let. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace