Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Barry Seal: Nebeský gauner


ikona
Mr. Hlad
barry sealdoug limanprvní dojmytom cruise
Tom Cruise, jedno malé letadlo a hromada kšeftů s nejnebezpečnějšími lidmi západní polokoule. 

Tom Cruise je sice možná pořád největší filmová hvězda na světě, ale po Mumii si potřebuje trochu spravit renomé. Mission: Impossible 6 dorazí až příští rok, naštěstí tu však je Barry Seal: Nebeský gauner. Jak se nám líbil příběh pašeráka, který kšeftoval s narkobarony, revolucionáři i CIA?  

Jak to vidí Mr. Hlad:
Barry Seal je one man show Toma Cruise. Totální. Vlastně tu nic jiného než Tom Cruise v roli, která mu byla ušitá na tělo, není. Jako sympatický hajzlík, jenž dokáže pracovat zároveň pro tři smrtelně nebezpečné organizace a ještě na tom zatraceně dobře vydělávat, je vyloženě boží. Jeho Barry je amorální svině, ale s tak obrovským šarmem, že mu budete držet palce i v okamžiku, kdy kalí s šéfy kolumbijských kartelů, přiváží zbraně středoamerickým polovojenským organizacím a zakopává prachy v kufrech na zahradě. 

 

Barry má styl a díky Dougu Limanovi a jeho svižné režii se na jeho dobrodružství docela dobře kouká. A až na konci člověku dojde, že to vlastně hraje až moc na jistotu, že Barrymu všechno prochází tak nějak samo, chybí tu výraznější protivník, konflikt nebo dokonce problém a že to vlastně není moc zajímavé. Fandové Cruise si to asi maximálně užijí, na ostatní čeká stylový, vcelku zábavný, ale víceméně zbytečný film.

Jak to vidí Rimsy:

Mohla to být jen další z průměrných biografií podle reálných základů, jenže jména jako Cruise či Liman budí očekávání o poznání vyšší. Výsledek však kdovíjakým hitem není, přestože se o špatný film určitě nejedná. Cruise si roli frajírka s občasným humorným přesahem viditelně užívá, ačkoli vás možná zarazí, že na poměry člověka balancujícího na hraně se chechtá docela dost. Ale jeho postava taková prostě nejspíš je. O nikom dalším už ale nemá smysl psát, protože Cruise si krade show pro sebe a vedlejší figury v čele s Gleesonem mu pouze nahrávají na smeče.

 

Na dvě hodiny má Barry Seal docela slušné tempo, ovšem kámen úrazu je v tom, že vás ničím nepřekvapí. Od začátku víte, že to Barry bude hrát na všechny strany, což se taky děje, a přestože by ho mohli (a měli!) tisíckrát zabít či zabásnout, tak se o něj nebojíte. Což je trochu nuda a jakkoli na papíře vypadá námět frajersky, realita taková bomba není. Prostě ničím zvláštním nedochucená krimi jízda, která však sama o sobě špatně nechutná.

Recenzi čekejte velmi brzy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace