Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Nolanův Dunkerk


ikona
Mr. Hlad
christopher nolandunkerkprvni dojmytom hardy
Tom Hardy, Kenneth Branagh nebo Mark Rylance se sešli ve válečném filmu, který chce patřit mezi žánrovou špičku. Jak se zadařilo? 

Christopher Nolan jednou za pár let natočí film, který na MovieZone přejede všechny ostatní. Logicky jsme se tak těšili i na jeho novinku Dunkerk, v níž se řeší evakuace 400 000 obklíčených britských vojáků z francouzského pobřeží. Většina režisérů by z toho nejspíš udělala klasický válečný biják. A my vám teď konečně můžeme říct, co vytáhl z kapsy Nolan…

Jak to vidí Mr. Hlad

Jo, je to boží. Sice mi chvilku trvalo, než mi secvaklo proč, jak a kvůli čemu, ale jsem nadšený. Zpočátku mi u Dunkerku vadila jistá neosobnost a fakt, že o hrdinech vlastně nic nevíme, ale Nolan tohle evidentně ani nechtěl a všechno tlačí přes extrémně intenzivní scény, které umí být akčně-strhující i atmosféricky depresivní. Režisérovy režijní hrátky člověka zabaví na celou hodinu a tři čtvrtě a letecké bitvy i ničení obřích lodí vypadají v IMAXu naprosto úchvatně. A i když to není Zachraňte vojína Ryana (a ani to něčím podobným být nechce), pocit, že každý z tří set tisíc vojáků bojuje o život, je strašně silný. Na velkém plátně naprosto úchvatný zážitek a bezpochyby jeden z nejlepších filmů roku.

 

Jak to vidí Rimsy

Je to výborný, neodpustím si však edno ALE. Nolanovy filmy pro mě v poslední dekádě představovaly tu nejlepší kombinaci originálního příběhu, dobře napsaných postav a skvělého až revolučního audiovizuálu. V Dunkerku vlastně zbylo jen to poslední, zato však vypiplané do posledního detailu. Forma se stává obsahem a i s minimem příběhu a jedinou postavou, o níž se dají říct aspoň dvě věty, dokáže Nolan udržet napětí a budit emoce, což je bez debat fantastický počin. Přesto jsem čekal něco trochu víc nebo alespoň jiného. Chci to vidět znova a pravděpodobně ve mně film poroste, ovšem teď z něj zas tak na větvi nejsem. Abych ale byl aspoň trochu objektivní – Hardy, Murphy i všichni ostatní hrají, co mají; Zimmerova dunivá hudba a téměř neustálý tikot vytvářejí atmosféru, kvůli které by mělo být kino povinností. Je rozhodně moc dobře, že Nolan nevytvořil rutinní válečné drama, nýbrž naplno skočil do chladných lamanšských vod a přinesl unikátní zážitek naplno využívající filmu jako média.

 

Jak to vidí Cival

Nolanovská klasika. Produkčně i řemeslně úplně jiná liga a v rámci válečného žánru jedinečná, konceptem vlastně naprosto originální a výjimečně řešená podívaná. Zpestřením jsou v podstatě jen finesy s časovými liniemi, jinak jde o přísný survival, který staví na atmosféře bezvýchodnosti a marné (?) snaze dostat z obklíčení co nejvíc bezmocných vojáčků. Realizace je přitom precizní. Zvlášť v IMAXu si užijete všechnu tu techniku i hnědokabátníky ztracené na nehostinné pláži i mořské hladině, vyloženě se jich můžete dotknout a cítit je, stejně jako strach a bolest v očích mladých kluků, kteří se nemají jak vrátit domů, aby mohli nějak smysluplně čelit vojenské přesile. I přesto, že se tu nehraje na klasicky vyprávěný příběh, jsou ty vzletné, burcující a hluboce lidské motivy o obraně vlasti podány mocně, jak jsme u Nolana zvyklí. A hlavně Hardyho pilotská linie je prostě famózně vygradovaná. Náramná podívaná a jeden z nej filmů roku.

 

Jak to vidí KarelR

Nebudu psát obligátní „Nolan to zase dokázal“, ale faktem je, že to prostě, ehm, zase dokázal. Dunkerk je depresivní válečné peklíčko, které funguje i bez eRkového ratingu, jelikož stojí čistě na napětí a nepřekonatelných očích Toma Hardyho. Vezměte si Banea, vynásobte to stovkou a přihoďte Kennetha Branagha, jehož pohled taky vydá za tisíc utopených vojáků. Výsledkem je film, v němž nejsou potřeba vysvětlovačky a vlastně tu na ně ani není čas, protože se pořád uhání kupředu na zemi, na vodě i v oblacích. Nolan v podstatě natočil jednu velkou válečnou scénu, která má 107 minut a nedá vám vydechnout až do samotného konce. A i když ji možná nemusel zamotat až tak moc, právě hrátky s časem zaručují, že Dunkerk nezapadne mezi přímočarou konkurenci. Zkrátka je to pecka a ideálně si ji dejte v IMAXu. Jinde se totiž budou lodě a letadla cpát do jednoho záběru vcelku složitě.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (39)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace