Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Valerian a město tisíce planet


ikona
Mr. Hlad
luc bessonprvní dojmyvalerian
Luc Besson dostal francouzskou comicsovou klasiku, hromadu peněz a volnou ruku, Co z toho nakonec vylezlo?  

Režisér Luc Besson je hodně zajímavý, ale i nevypočitatelný. Na jedné straně má na kontě Leona, Brutální Nikitu nebo Pátý element, vedle toho ale i mizerné kousky jako Arthur a Minimojové a Tajemství mumie. Jeho adaptace velkolepá sci-fi Valerian a město tisíce planet je ale dost možná nejambicióznější film, jaký kdy natočil. Jak se nám líbil?

Jak to vidí Cival:
Pátý element se bohužel nekoná. Respektive koná v takové infantilnější, méně vyvážené a rozhodně méně působivé úpravě, která připomíná trochu vykastrovanou variaci na to, co před dvěma dekádami dokonale fungovalo. Vypiplaný design zůstává, stejně jako spousta nápadů, představivost šrotující na plné obrátky a marnotratné plýtvání vizuálními cukrbliky. Když hlavní hrdina probíhá na jeden záběr oním městem tisíce planet, mohla to být jedna z nejpůsobivějších scén roku a estetické obžerství, ale Besson aktuálně není Vaughn, takže vás nestrhne příběhem, nerozseká atrakcemi ani nepodsune opravdu famózní akční scény (tady se hodně zestárlo).

Na druhou stranu prachy z filmu rozhodně stříkají a po stránce výpravy, designu i počítačových efektů moc velkolepějších snímků v kině neuvidíte. A i když tu moc potěší Cara Delevingne, která je sexy i okouzlující, a pár povedených fórků, výsledek bohužel ustrnul někde na půl cesty mezi legendárním Pátým elementem a rodinnou výplní z ranku Artura a Minimojů.

 

Jak to vidí KarelR: 

Čekal jsem velkou comicsovou blbinu, dostal jsem velkou comicsovou blbinu. Hned zkraje bych upozornil na to, že je Pátý element zhruba o dva levely jinde, Valerian ale do smetí rozhodně nepatří. Už kvůli rozmáchlé stylizaci, nečekaně sexy Caře a volnějšímu tempu, v němž si Besson dovoluje zábavné odbočky. Vlastně mě zase tolik netrápilo, že je hlavní zápletka tak obyčejná a ve finále se moc nevyhrotí. Kouzlo Valeriana totiž spočívá v pasážích, kdy jeden hlavní hrdina zachraňuje druhého a je u toho kupa roztodivných mimozemšťanů. Besson prostě neutáhnul šrouby a nehraje na těžkotonážní první signální. Kdekdo tak asi bude zklamaný, mě ale tohle dětinské retro bavilo a unesl jsem i trochu podtaktovaného DeHaana.

Jak to vidí Rimsy:
Stopáž 137 minut budila obavy, a to zcela oprávněně. Besson ukazuje celý komiksový svět poměrně zeširoka a představuje až příliš jednorázových postav, kvůli čemuž se ve snažení ústřední dvojice časem začnete ztrácet. Vizuál je skutečně osobitý, videoherních prvků nakonec není moc a po stránce efektů a barevnosti si stěžovat rozhodně nemůžu. O to déle trvá si uvědomit, že se tam vlastně nic moc neděje a že DeHaan fakt není charismatický hrdina. Cara to zachraňuje, do Bessonova vesmíru se spoře oděná hubatá modelka prostě hodí.

 

Bojím se, že tohle uchopení komiksového předchůdce Hvězdných válek Bessona do extratřídy nevrátí a pouze první pětiminutovka snese srovnání s Pátým elementem. O propadák se určitě nejedná, ale třeba nedlouhá camea Rihanny a Ethana Hawka ukážou potenciál, který nebyl naplněn. Z vtípků, postav i samotného příběhu čouhá nedotaženost, což je prostě škoda. Ale víc než kdy jindy se hodí říct, že je to barevný a hýbe se to. 

Jak to vidí Mr. Hlad:
No hezky se na to koukalo, to jo. Od Avatara tu snad nebylo velkolepější trikové sci-fi, triky ovšem nejsou všechno a ačkoliv se Bessonovi povedlo zaujmout hned první scénou, brzy mu dochází dech. Jakoby se totiž rozhodl nevyprávět příběh, ale pouze představit svět, v němž by se mohlo odehrávat dalších dvanáct filmů. Což o to, ten svět je fakt krásný, když však po plátně běhají nudní hrdinové a reálně zasáhnou do příběhu spíš omylem, tak se dřív nebo později nuda dostavit jednoduše musí. Ať už to vypadá sebelépe. Hlavní postavy jsou celou dobu zbytečně mimo dění a zajímavější a napínavější věci se dějí téměř bez jejich přičinění.

 

Valerian a Laureline nezachraňují svět, vesmír ani lidstvo, ale většinu času jen jeden druhého a hledají důvody k tomu, aby mohli vyrazit do dalšího koutu vesmírného města Alfa, ukázali nám další mimozemšťany a přesunuli se do další lokace. Nikdy jsem neměl pocit, že o něco jde, všechno se děje jaksi mimochodem, pěkně to vypadá, ale kdybych si na dvacet minut odskočil na sváču, mám pocit, že bych o nic nepřišel. Navíc Dane DeHaan je v hlavní roli hodně slabý a roztomilá Cara to sama neutáhne. Nebudu tvrdit, že je to fail, ale čekal jsem víc než jen krásný film. Čekal jsem alespoň průměrně zábavný příběh.

Recenzi čekejte velmi brzy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace