Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

RIP: Zemřel George A. Romero, tvůrce Noci oživlých mrtvol


ikona
Mr. Hlad
george a. romeronight of the living deadrip
V sedmasedmdesáti zemřel George A. Romero, tvůrce nejslavnějších zombie filmů všech dob a člověk, který změnil hororový žánr. 

Nikdy nedostal Oscara. Když byl před dvěma lety v Karlových Varech, spousta návštěvníků netušila, co je zač. Velký film nebo hit neměl už zatraceně hodně let, přesto jde o filmovou ikonu a člověka, který změnil tvář hororového žánru. A teď jsme o něj bohužel odešli. George A. Romero podlehl v neděli 16. července rakovině plic, bylo mu 77 let. Rodák z newyorského Bronxu natáčel už od šedesátých let krátké filmy, v roce 1968 vzal ale pár přátel a zrežíroval film, který se stal absolutní klasikou nejen hororového žánru. Řeč je pochopitelně o legendě s názvem Noc oživlých mrtvol. A mrtvolám se Romero věnoval celou svou kariéru.

 

Devět let po Noci se podepsal pod Úsvit mrtvých, následoval Den mrtvých a Země mrtvých a později i menší projekty jako Deník mrtvých nebo Survival of the Dead. Ve všech svých filmech kombinoval hrůzu a děs z nezastavitelné armády pomalu pochodujících mrtvol s kritikou soudobé společnosti, což je nejvíc vidět na slavném Úsvitu, který se odehrává v supermarketu a kde se Romero snažil ukázat, že rozdíl mezi nemrtvým a člověkem posedlým konzumem je naprosto minimální. Vedle zombíků ale natočil i původní verzi hororu The Crazies, zadaptoval Temnou půli Stephena Kinga a měl se ujmout i filmové verze Resident Evil, z čehož nakonec sešlo. Ačkoliv se nikdy snad ani nesnažil stát velkou hvězdou, rozhodně šlo o režiséra, který ve filmovém světě zanechal nesmazatelnou stopu. Pokud se o tom potřebujete přesvědčit, pusťte si jeho Noc oživlých mrtvol. Za rok jí sice bude padesát, ale většina novějších hororů jí kouká na záda z pořádné dálky. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace