Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Opice zdolaly Spideyho, letní hity chtějí Oscara


ikona
Cival
autababy driverdisneyedgar wrightFoxjá, padouchmarvelmatt reevesmimoniPlaneta Opicspider-mantransformerstržbyVálka o planetu opicwonder woman
Mladinký metač sítí a hlášek se na první příčce dlouho neohřál... 

Opičárnám není konec, protože tahle trilogie se povedla. A to po všech stránkách. Než se ale vykročí vstříc novým dobrodružstvím z Planety opic - a to už pod vedením čerstvého režiséra, jelikož Matt Reeves zběhl k Batmanovi - je třeba sklidit úrodu za třetí díl. Upřímně, nevypadá to na fanfáry, ale jen na poctivý standard. Opicím se totiž nepovedlo přesvědčit diváky o tom, že na ně čeká fatální rozuzlení celé ságy. Jen se jim nasliboval poctivý další nášup, což není málo, ovšem... je to důvod, proč jsme se nedočkali skokového navýšení tržeb, ale spíš jen držení úrovně.

To znamená, že Opice zvládly vcelku bez problémů srazit z piedestalu Spideyho a vyškrábat se na kasovní trůn. Samo o sobě je to slušný výkon, zvlášť když to znamená 56,5 milionu dolarů za víkend, tedy otvírák mezi jedničkou a dvojkou (54 vs. 72 mega). Jistou okoukanost série ovšem lze na trhu vypozorovat, a to i při velmi spokojených recenzích a pozitivních ohlasech diváků - i když se únava jako u Transformerů nebo Pirátů z Karibiku ani zdaleka nekoná.

TRŽBY NOVÝCH PLANET OPIC

 

Opice budou chtít zopakovat amerických 176 milionů zrestartované jedničky, a i kdyby se jim to nepovedlo, dá se předpokládat, že světové tržby přes tu půlmiliardu půjdou. Těžko si sice představit, že by trojka mohla zopáknout zrovna fenomenálních 710 mega Úsvitu Planety opic, při pohledu na celou sérii letních pohrom by ale Foxové neměli hamounit a být relativně spokojeni.

Mimochodem bude zajímavé sledovat, jak moc propad kasovních loženek, kdy se Transformeři (tentokrát až devátí) vyhrabali teprve přes půlmiliardu, zatímco Piráti se ztěžka sunou nad 750 mega, zkrátka, jak tahle zadrhnutí ovlivní politiku velkých studií pro příští roky. Je totiž zjevné, že portfolio frančíz je třeba pravidelně občerstvovat a že Hollywood až příliš přemýšlí v intencích zavedených sérií, které se nakonec dusí a hravě je trumfne třeba jedna Kráska a zvíře. I Opice budou koneckonců potřebovat příště nový výrazný impulz...

 

Navzdory velmi příznivým kritikám postihl strmý pád Spider-Mana. Tak už to ale u zavedených comicsových sérií bývá a Spidey jí prostě je (restartu navzdory). Víkendový pokles výnosů o 61% znamenal pro Spideyho čerstvých 45 milionů a posun na 208 mega z Ameriky. Celosvětově to pak dělá 469 mega, takže Pavoučí muž je už například nad Cruiseovou Mumií (která si docela v tichosti zatím došla pro celkem uspokojivých 390 melounů). Jsem teď hodně zvědav, co se Spider-Manovou oblibou provedou hostovačky v regulérních marvelovkách během příštích měsíců...

Bronzová je stylově trojka Já, padouch, z mého pohledu další animovaná série, u které už merchandising jasně dominuje nad samotným filmovým dílem. Mimoně totiž člověk vidí, kamkoliv se jen podívá, zatímco lidí, kteří by dobrovolně zaplatili za vstupenky na tenhle rodinný výplach, kolem naštěstí tolik není. Což samozřejmě neznamená, že by tahle kreslená blbina neměla už na kontě víc jak půlmiliardu dolarů celosvětově a že by se studiu Universal nerentovala natolik, aby po Mimoních 2 přilítl i Padouch 4.

 

Dál vidíme hned tři filmy, o kterých se začalo spekulovat v souvislosti s oscarovými nominacemi. Nejvíc absurdní mi to přijde u Wonder Woman, která se zmiňuje nejen v souvislosti s triky, výpravou a kostýmy, ale i kvůli zařazení mezi nej filmy roku. Kasovní úspěch je holt tak veliký (už 764 mega celosvětově a čtvrtá pozice mezi všemi filmy roku) a dosah Wonder Woman jako popkulturního fenoménu tak výrazný, že ji leckdo pasuje na kandidáta na takového toho blockbusterového vetřelce mezi artovkami za tento rok. To bych tedy zaplakal, zvlášť s ohledem na Logana.

U střihu Baby Drivera, jenž si připočetl osm milionů a je aktuálně na 73 mega jen z Ameriky, což je jednoznačně nejvíc v kariéře režiséra Edgara Wrighta, by to už pochopit šlo. Stejně tak ve scenáristických a hereckých kategoriích u indie konverzačky Pěkně blbě aka The Big Sick, která se díky velmi dobrému renomé protlačila na páté místo za sedm milionů z 2597 kin.  

 

V pořadí pak uvidíte ještě na sedmičce horor Wish Upon, který stál jen dvanáct milionů a v rámci svého nezávisláckého nasazení si za první tři dny promítání připsal šest míčů. Žádné velké terno, ale nás musí mnohem víc trápit zdrcující recenze. 

Do desítky se pak vedle robotů vešla ještě trojka Aut a mizerná ferrellovka Hráčské doupě.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden nás čeká hodně napínavý nálet dámské černošské kalící ansámblovky Girls Trip, Bessonovy sci-fi Valerian a Nolanova dychtivě očekávaného válečného dramatu Dunkerk. Asi je jasné, jakému nejlepšímu režisérovi současnosti držíme palce. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (38)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace