Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Válka o planetu opic


ikona
KarelR
andy serkismatt reevesprvni dojmyvalka o planetu opic
Caesara čeká zápolení s vojáky Woodyho Harrelsona. Dokázal z něj Matt Reeves vyždímat maximum? 

Na třetí Planetu opic jsme se po (přehlížené, ale zatraceně dobré) dvojce náramně těšili. Foxové znovu angažovali Matta Reevese, jenž si s Caesarem náramně rozumí, a začali vnadit na epické zakončení trilogie, která chce být výborná, oblíbená i úspěšná. Může tenhle plán klapnout? Popularitu a výdělky budeme řešit jinde. Teď si pojďme probrat kvality třetího dílu, jež vás určitě zajímají nejvíc.

Jak to vidí Mr. Hlad

Za mořem nekecali, třetí Planeta opic je opět skvělá podívaná. Matt Reeves pokračuje v tónu, jaký započaly předchozí díly, a natočil film, který má sice skoro dvě a půl hodiny, přesto se nebojí být pomalejší a udělat si čas na scény, kdy hrdinové prostě jen sedí, povídají si a vy o nich zjišťujete takové ty drobné detaily, kvůli nimž se pak o ně bojíte a nečekáte akorát na závěrečnou akční scénu. Zatímco minule dostali opičáci a lidé podobně prostoru, tentokrát se skoro všechno točí okolo Caesara, Woodymu Harrelsonovi však stačí i ten menší prostor na to, aby vedle digitálních (a samozřejmě božsky vypadajících) zvířecích hrdinů zazářil. Dovedu si představit, že finále svým trochu nečekaným pojetím někomu úplně nesedne, ale paradoxně díky němu pak vyzní všechny ty myšlenky, které byly v celém filmu několikrát naťuknuté. Celkově je Válka o planetu opic přesně to, co jsme čekali a v co jsme doufali. A navíc se sebevědomě nejednou odkazuje i na verzi s Charletonem Hestonem a dává odpovědi na otázky, na které člověka snad ani nenapadlo se ptát. Dobrý a chytrý blockbuster. Něčeho takového je v kinech pořád zatraceně málo.

 

Jak to vidí imf

Válka o planetu opic je nádherná tečka. Dvouapůlhodinová macatá tečka, ze které se dětem s poruchou pozornosti bude dělat zle, protože tohle je velkoprodukce jak ze staré školy, jen ručně malovaná pozadí a obří kulisy nahradilo špičkové CGI. Opice hrají první, druhé i třetí housle a lidi jsou tu sice významnými figurkami, ale už od začátku máte pocit, že kráčejí do zapomnění, a tak trochu si to vlastně zaslouží. Matt Reeves se do režie krásně obul a lepí "digitální" i reálné herecké výkony do neviditelného puzzle, ve kterém divák nevnímá jednotlivé dílky, ale pouze a jen silný celek, který umí být komorně tíživý i lehkonoze epický. Během úctyhodné stopáže párkrát vystřídáme žánry, ale hlavně dojde k dokonalému splynutí celé trilogie a navázání na úplně původní opičí filmy s Hestonem. Mám z toho tak dobrý pocit, že bych klidně odmávnul jejich nový remake... teď je totiž konečně našlápnuto k tomu, aby nešlo jen o lacinou vykrádačku. Ale možná se má skončit v nejlepším, právě tady a teď. Tak držme palce, ať lidé i opičáci ve studiovém managementu rozhodnou správně.

 

Jak to vidí Rimsy

Třetí opičí příběh z nastavené laťky rozhodně neklesá a představuje tak důstojné zakončení téhle (pro mě trochu překvapivě) povedené trilogie. Osudovost je cítit ve vzduchu, a i přes všechny útrapy, které komunitu lidoopů v čele s charismatickým Caesarem potkávají, je tak nějak patrné, že se čas lidí chýlí ke konci. Právě tahle atmosféra udrží pozornost i v první polovině, která je nečekaně pomalá a rozvláčná, aby připravila pozice pro očekávaně epický závěr. Z poslední třetiny sice možná šlo vytřískat trochu víc, přesto se okradeni cítit nebudete a takhle komplexní zážitek blockbustery obvykle nenabízejí. Pro fanoušky předchozích dílů samozřejmě povinnost a kdo se bál, že tomuhle ambicióznímu oprášení legendy dojde časem dech, může být v klidu. Opice jedou!

 

Jak to vidí KarelR

Za mě lehké zklamání. Třetí opice mají hodně silných motivů i momentů, jako celek je však tohle drama trochu rozvleklé a nemá tak úderný a vyhrocený závěr, jak bych doufal. Na rozdíl od minulých filmů to prostě není pohlcující zážitek, jenž chirurgicky nabírá na rychlosti, ale "jen" ohromně poctivý blockbuster, který adekvátně zakončuje celou trilogii. Chtělo to přidat na překvapeních, lehce zkrátit stopáž a víc rozpracovat plukovníka Woodyho Harrelsona. Po skvělém westernovém rozjezdu jsem se totiž přistihnul, že si jen odškrtávám nevyhnutelné události, a zrovna tohle se velkému finále asi stát nemělo.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace