Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Wind River


ikona
Mr. Hlad
jeremy rennerkarlovy varyprvní dojmytaylor sheridan
Scenárista Taylor Sheridan se poprvé postavil za kameru a ve Varech mu tleskali. Líbila se jeho novinka i nám?  

Scenárista Taylor Sheridan, autor filmů Sicario: Nájemný vrah a Za každou cenu se rozhodl přidat si ke psaní i režírování a jeho novinka Wind River sklidila nadšení na filmovém festivalu v Cannes, aby pak před pár dny získala diváckou cenu v Karlových Varech. Právě tam viděli mrazivý příběh z pustého Wyomingu Rimsy a Spooner z TV Zone a Mr. Hlad se na něj procpal v rámci přehlídky karlovarských filmů Šary Vary. A vy teď můžete zjistit, jak moc se jim líbil, nebo nelíbil.

Jak to vidí Rimsy:
Čím víc o tom přemýšlím, tím jasněji se mi zdá, že Sheridan ve svém režijním debutu prostě vsadil na jistotu. Jeho scénář vykazuje velké podobnosti se Sicariem i Hell or High Water, americký koumák si tak zřejmě nechtěl situaci komplikovat a jednoduše zfilmoval to, co zná nejlépe. Což vlastně není nic proti ničemu a hlavně divák si může libovat, jelikož Sheridanovy tajemné případy s hutnou atmosférou se ještě nějakou dobu neokoukají. Až na konci si tak uvědomíte, že příběh je vlastně úplně jednoduchý, ale celou dobu vám to ani nepřijde – pohlcující atmosféra zasněženého Wyomingu a charismatické postavy udržují pozornost i ve chvílích, kdy se nic moc neděje. A když se začne dít, budete slintat jako málokdy, finále je totiž absolutně katarzní a pomalejší tempo předchozích desetiminutovek bohatě vynahradí. Renner má nejsympatičtější roli kariéry, Olsenka je v pohodě a rád jsem po delší době zase viděl Grahama Greenea. V součtu jednoznačný palec nahoru, Sheridanova tvorba má pro mě vzestupnou tendenci a Wind River mě zatím bavila nejvíc. 

 

Jak to vidí Spooner:
Asi se sluší na začátek říct, že Wind River není úplně dokonalý film a umím si představit lidi, kteří tento kousek kvůli ve výsledku dosti jednoduché detektivní zápletce odstřelí. Jenže s přibývajícími minutami od projekce a čím dál větším uležením v hlavě vám dojde, že o tu šlo v případě této pecky vlastně až v druhém plánu. Tady šlo hlavně o osobní drama ústřední dvojice, tísnivou atmosférou nepřístupného Wyomingu a dosti neveselý pohled do života původního amerického obyvatelstva. A v těchto ohledech válí Sheridan jak málokdo. Atmosféra tamní krajiny, v níž stačí menší vánice, aby byly postavy v totálním háji, je totiž dokonale vtahující a vám vlastně bude úplně jedno, že samotný příběh postupuje dopředu dosti pozvolna. Wyoming je v režisérově podání opravdu neskutečně mrazivý a nebezpečný, postavy se vám vryjí pod kůži a do toho tu chodí frajer Jeremy Renner v jedné z nejlepších rolí své kariéry. Zkrátka režisérská i scenáristická paráda, které díky skvěle vygradované závěrečné třetině odpustíte i nějaké to nelogické chování postav. Sheridan prostě natočil přesně tak hutnou a mrazivou podívanou, jakou byste od něj po trailerech a jeho předchozích scenáristických kouscích čekali. 

 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Co jsem chtěl, to jsem dostal. A po předchozích Sheridanových filmech jsem toho fakt nechtěl málo.  I jeho nejnovější scenáristický zářez je temný, drsný, krutý a pomalý. A plný zatraceně tvrdých hrdinů, kteří prostě dělají to, co dělají, protože mají pocit, že je to správně bez ohledu na to, jestli to bude akceptovat jejich okolí. Sheridan a vynikající Renner společně vypráví stoprocentně chlapský příběh, jehož diváci si ho užijí tím víc, čím dřív si uvědomí, že tohle není v prvním plánu detektivka, ale další historka o tom, že v tvrdém světě vyrůstají tvrdí lidé, kteří hrají podle trošku jiných pravidel než ti obklopení civilizací. Výtečné herecké výkony, vtahující atmosféra nekonečné ledové pustiny a nekompromisnost řadí Wind River bez problémů vedle Sicaria i Hell or High Water a potvrzují, že někdo jako Sheridan v Hollywoodu hodně chyběl.

Recenzi čekejte velmi brzy

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace