Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spidey je zpět v elitě! Skočil mezi Strážce a Wonder Woman


ikona
Cival
autababy driverdisneyedgar wrightjá, padouchmarvelmichael baymimonipixarsonyspider-mantom hollandtransformerstržbywonder woman
Svého času rekordní zápis Raimiho Spider-Mana 3 zůstal nepřekonán, ale pavoučkovi se blýská na lepší časy... 

Makej, Spidey, makej! Pořád na to máš, chlapče. Restart příběhů Pavoučího muže se povedl. Nemusíte se řadit mezi spokojené diváky a souznít s chválícími americkými recenzenty (krásných 93% na RottenTomatoes), ale musíte uznat, že packalové ze Sony tentokrát uspěli. Jednu ze svých posledních silných značek zvládli znovu nakopnout tak, jak se na svého času nejoblíbenějšího zámořského hrdinu sluší a patří.

Ironií je, že to nezvládli tak úplně oni sami, ale že je musel rázně podpořit přímo Marvel. Až marvelovský hlavoun Kevin Feige odejde do věčných lovišť, nebudu na něj vzpomínat jako na tvůrce nějak zásadních filmů, které by mi zvládly rozvibrovat srdeční komoru - ale jako zručný šéf jedné comicsové továrny a obchodník bude mít můj neskonalý obdiv. To, jakým směrem zvládl řídit posun Spideyho stylu, prosadit do hlavní role Toma Hollanda a pohlídat angažmá dosud nezávisláckého režiséra Jona Wattse, to je prostě obdivuhodné.

 

Spideyho restart tak proběhl po všech stránkách pozitivně, což dokumentují čísla. Patnáct mega přiteklo už ze čtvrtečních nočních projekcí a započítalo se do padesátky z prvního dne promítání. Za víkend z toho bylo suverénních 117 milionů dolarů, druhý nejvyšší otvírák ze spider-manovské série (a tedy i z historie studia Sony) a třetí největší start letošního roku (za Kráskou a zvířetem a Strážci Galaxie 2 a před Wonder Woman a Rychle a zběsile 8). Mohutná kampaň i pomoc Iron Mana rozhodně píchli, myslím, že zásadní ale bylo angažmá Petera Parkera v Občanské válce, kde byl prostě cool, ten ryzí hrdina ze sousedství, jak ho známe z kreslených sešitů. Jeho nová sólojízda pak rozhodně vzbuzovala zvědavost.

TRŽBY MARVELOVEK 

Spideyho renomé přitom půjde nahoru – protože minimálně Avengers: Infinity War ho bude co do popularity posouvat ještě blíž k Iron Manovi. Vůbec bych se nedivil, když by po téhle zkušenosti Feigemu zavolali i od Foxů a začli ho ukecávat, ať jim výměnou za návštěvu v Avengers 5 a 6 píchne s Fantastickou čtyřkou. Série marvelovských úspěchů, kdy se zároveň uspokojí kritici, diváci i účetní je totiž ďábelská - a na příkladu Sony je vidět, že se zvládá vyplácet na více stran.

TRŽBY FILMOVÝCH SPIDER-MANŮ 

 

Na stříbrné příčce dál saje miliony z rodinných rozpočtů Já, padouch 3. Rozverný animák zapsal o druhém víkendu pohodově dalších 33 milionů a překlenul v zámoří stopadesátku. Celosvětově chce ale útočit na mnohem vyšší mety, tak uvidíme, jak vysoko se ještě vyhrabe.

A aby toho mladé publikum nemělo málo, řádí v pokladnách ještě skoro-teenagerská rychlá a zběsilá akčňárna Baby Driver. Nadšené ohlasy ze zámoří filmu náramně pomáhají v pokladnách, což se projevilo na dvanácti milionech dolarů z druhého víkendu (úžasný propad o pouhých 38%!) a vykopnutí amerických výnosů už na 56 mega. Edgar Wright nikdy nenatočil obchodně úspěšnější film a vytahuje se tímhle i do byznysové první ligy. A to, že jsme v redakci MovieZone z jeho novinky víceméně všichni zklamaní a považujeme ji na jeho poměry za nedotaženou slabotu, mu může být fuk (imf s Hladem už si taky zašli a jejich truchlohra vydává stejné mollové tóny jako ta moje – asi jsme viděli příliš mnoho filmů o nasraných řidičích, než aby nás tahle muzikální srandička bez vnitřního náboje strhla).

 

Pak už pláče Bay. Asi nikdo nečekal, že i po šesti týdnech v distribuci zvládne kdysi tak mocné Transformery trumfnout novicka Wonder Woman. Deset milionů pošouplo hrdinnou Amazonku už na 368 z Ameriky. Aspoň v globálním měřítku jí Transformeři konkurovat ještě zvládají, zejména díky asijské podpoře mají na kontě půlmiliardu. Že ale roboti nedovedou ze zámoří vytěžit ani sto padesát melounů, to je prostě ostuda a zásadní důvod k zamyšlení pro celé studio Paramount, kterému takhle uhnívá jedna z posledních dosud (víceméně) zdravých končetin.

V druhé půlce žebříčku se stále snaží celovečerní reklama na hračky, penály a toaleťáky s Bleskem McQueenem. Pixarovští kreativci z výnosů Aut 3 asi nejsou nadšení, obchodníky ale prozatimních 133 mega z Ameriky trápit nebude.

 

Na sedmičce totálně odumírá megapropadák Hráčské doupě s Willem Ferrellem. O kus níž se k sympatické čtyřicítce vytáhl druhořadý thriller 47 metrů (chystá už někdo malý žraločí napínák i na příští léto?) a trochu větší věci si určitě sliboval distributor od Oklamaného s Kidmankou, Kirsten Dunst a Colinem Farrellem. Dva melouny z víkendu a průběžných sedm mega nejsou nic moc.

Z nezávisláren se mnohem víc daří komedii Pěkně blbě aka The Big Sick, která vytěžila na osmičce tři miliony z pouhých tří stovek kin a na kontě má prozatím už šest míčů. Navíc se skoro všem líbí, i Rimsymu, takže byste to rozhodně měli risknout i v českých kinech.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden udeří skvěle hodnocené třetí Opice. I v pokladnách to bude pořádná válka.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace