Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Daniel Day-Lewis se loučí


ikona
Mr. Hlad
daniel day-lewispaul thomas andersonsteven spielberg
Hvězda filmů Až na krev, Lincoln, Ve jménu otce, Moje levá noha, Gangy New Yorku a dalších klasik se rozhodla ukončit kariéru. 

Se slovem „legenda“ se pracuje trošku nezodpovědně. Nazvat legendou Arnolda je OK, to samé Roberta De Nira, ale ke spoustě hereckých hvězd nesedí. „Legendu“ si člověk musí zasloužit, v případě Daniela Day-Lewise je však tohle slovo víc než vystihující. Angličan, který před týdny oslavil šedesáté narozeniny, nemá zrovna nabitou filmografii a pokud počítáme i jeho chystaný projekt Phantom Thread, tak to v posledních dvou dekádách dotáhl na pouhých sedm filmů. Day-Lewis si vždycky vybíral. Filmy, projekty i režiséry a vždycky odvedl dokonalou práci, což dokazuje i fakt, že jde o jediného herce, který kdy získal tři Oscary za hlavní roli. První byl za drama Moje levá noha, v němž ztvárnil muže, jenž po ochrnutí dovede ovládat jen svou nohu, další za sošku mu vynesl intenzivní výkon v drsném Až na krev a zatím posledního Oscara vybojoval s Lincolnem Stevena Spielberga. 

 

Jo, je to dobrý herec. Dost možná jeden z nejlepších všech dob a proslavil se i tím, že se na roli připravuje třeba i rok. No a teď už ho to evidentně přestalo bavit, protože Phantom Thread, drama z prostředí módního průmyslu z padesátých let od režiséra Paula Thomase Andersona, bude jeho herecká rozlučka. Jeho mluvčí Leslee Dart řekla, že už Day-Lewis nebude pokračovat v herecké kariéře a že děkuje a je vděčný všem spolupracovníkům i divákům, kteří s ním byli v minulých letech. Prý jde o jeho zcela soukromé rozhodnutí a dál ho komentovat nebude. Je to škoda, ale v šedesáti na to má právo. Navíc můžeme doufat, že si to rozmyslí. Podobné důchody v minulosti oznámili třeba Steven Soderbergh, Sean Penn a plánoval ho i Chris Evans. A i samotný Day-Lewis na konci devadesátých let tvrdil, že chce s hraním přestat a hodlá se stát ševcem (ne, neděláme si srandu). Takže doufejme, že si za pár let řekne, že mu kamera a potlesk diváků chybí. A že by nebylo od věci zkusit získat i toho čtvrtého Oscara...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace