Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Transformers: Poslední rytíř


ikona
KarelR
michael bayprvni dojmytransformerstransformers: posledni rytir
Michael Bay servíruje pátý díl Transformers, do kterého zapadá Král Artuš, zabití Hitlera a vysávání planet. Musíte to vidět, nebo byste měli zůstat doma? 

Na nové Transformery jsme šli s tradičními obavami, že budou vypadat krásně, ale že to jinak bude vcelku bolet. Hned po projekci jsme potkali Frantu Fuku, který nebyl schopný dát dohromady, co to proboha vlastně viděl, nás ale takový problém nepotkal. Jsme si dokonale jistí, co jsme právě absolvovali, a rádi vám to stručně popíšeme.

Jak to vidí Cival

Čirý psycho. Jeden z nejvíc vyčerpávajících zážitků roku, který zadupává kouzlo prvních Transformerů definitivně pod drn. Michael Bay se chová jako šílené hyperaktivní děcko, které nonstop potřebuje, aby se něco rychle hýbalo a vybuchovalo, přičemž se není možné orientovat nejen v prostoru a motivacích všech postav a robotů, ale ani v příběhu.

Jednotlivé záběry jsou možná trikově vyleštěné, umí být sexy na pohled jak v očím lahodící reklamě nebo videoklipu, ale kdykoliv je spojíte do nějaké sekvence, vznikne přehrocený děs běs. Modlil jsem se za brzký konec, on ale nepřišel. Tuhle definitivní popravu série i Michaela Baye, jako nesoudného vršitele digitálních obezliček, jsem si tak vyžral až do úplného konce. Teror. Nákladný, výpravný a naleštěný, ale pořád teror.

 

Jak to vidí Mr. Hlad

151 minut. Z toho nějakých šedesát minut by mohlo jít okamžitě pryč. A ten zbytek osekat. A nechat jen finále. A klidně vyhodit i to… Pátí Transformeři jsou docela utrpení a bolelo koukat se na ně. Michael Bay sice předvádí v akci víceméně to, co od něj člověk čeká, jinak jde ale o docela schizofrenní podívanou. V jeden moment se tváří jako film pro děti. potom dostaneme velkou military sci-fi, následuje teenagerská komedie, kde je místo Stifflera Anthony Hopkins, a pak se tam chvilku řežou roboti. Bayhem funguje správně. Jestli vás bavil dřív, bude vás bavit i tentokrát, bohužel Transformeři ztrácí na všech ostatních frontách.

Postavy nezaujmou, humor je křečovitý, děj se pohybuje podivně skokově, takže většinu času jsem neměl nejmenší tušení, co se na plátně odehrává a jestli jsou Mark Wahlberg a Josh Duhamel už kámoši, nebo pořád protivníci. A že bych si zapamatoval něco pozitivního z těch dvou a půl hodin, fakt říct nemůžu. Největší dojem na mě tak nakonec udělala úvodní hodina, která se ani nepokouší předstírat, že by měla jiný účel než představit co nejvíc roztomilých robůtků, kteří vezmou útokem hračkářství. Tenhle cynický a pragmatický přístup si zaslouží respekt.

 

Jak to vidí KarelR

120 minut zmateného popcornového peklíčka, 30 minut epické finální akce, u níž zaplesá každý fanda robotího divočení. Ano, přesně takhle vypadá pátý díl transformeří ságy, nový rekordman v čekání na návrat opulentního Bayhemu. Už úvod filmu, který se z konkurence Pána prstenů rychle zlomí do scénky od Monty Pythonů, dává tušit, že Bay pořád nezná hranici ani míru. A to v tu chvíli ještě nevíte, že vás čeká nekonečný mix asi 4 velkolepých blockbusterů, jenž se ve střižně musel lepit snad poslepu. Řemeslně jsme samozřejmě neopustili ačkovou ligu, o tom žádná. Jinak se ale připravte na tradiční bayovský bordel, z něhož si vážně odnesete jen přepálené megalomanské rozloučení.

 

Jak to vidí imf

To teda byla apokalypsa, na papíře i na plátně. Když Anthony Hopkins říkal, že děj nechápe, příčitalo se to senilitě uznávaného veterána. Jenže já si to teď taky nedovedu dát dohromady. Scénář psali tři trumberové s pár kredity, takže připomíná spíš brutálně zamotaný fanfilm, ve kterém se postavy každých deset minut chovají jinak a jde jim o něco jiného, podzápletky jsou rozehrávány a následně zahazovány, napojení na zbytek série nedává absolutně smysl, a dokonce ani to pyrotechnické porno už není co bývalo. Jako by Michael Bay všechno odkýval a rutinně odtočil na půl plynu. Nejen že chybí trademarkové záběry, ale máte pocit, že je to prostě nemastná neslaná olympiáda v ničení světa, v jejímž finále se možná konečně přestanou plácat blbosti, ale pro změnu se tam plácají roboti čtyř různých frakcí a vy jste... vy jste prostě unavení.

Mohl bych o tomhle filmu napsat diplomku, ale to by asi znamenalo, že bych ho musel ještě jednou vidět. A já už ty občasné okamžiky fyzického odporu, střídající se s patetickým středoškolským humorem a recykláty namachrovaných frází, znovu nesnesu. Je to moje chyba, Bayova chyba, nebo za to může někdo jiný? Odpověď v pátečním témátku, které si můžete s klidem naservírovat i bez koukání na páté Transformery. To bych totiž nepřál ani největšímu nepříteli, a dvojnásob ne fanouškovi prvních dvou dílů.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace