Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Wonder Woman rozemlela i Cruiseovu Mumii


ikona
Cival
dark universegal gadotmumiepirati z karibikutom cruisetržbyuniversalwonder woman
Nové univerzum postavené na legendárních hororových postavách se zadrhlo hned na první štaci. Už podruhé... 

Universalu se daří. Má hned několik extrémně silných značek, z nichž po letech tápání zvládá pravidelně a spolehlivě tahat stovky milionů dolarů. Jenže to, co se skvěle zmákl s Rychle a zběsile, Jurským světem nebo Mimoni vůbec nefunguje s klasickými universaláckými monstry. Dlouhé měsíce se studio snaží je všechny zrestartovat a vytvořit ekvivalent k marvelovkám a DC comicsárnám, ale zatím vidíme velké plány, spoustu investic a nijaké výsledky.

Nudného Drákulu Universal po neúspěchu v tichosti zahodil, s Mumií si to ale dovolit nemůže, protože Tom Cruise má být jedním z tahounů celého vesmíru. Kritiky rozcupovaná popcornovka přitom nerozjela tenhle monstrvesmír vůbec přesvědčivě, spíš naopak. Průměrné divácké hodnocení by se ještě dalo zkousnout, pohromou je ale slabý americký otvírák za 32 milionů dolarů.

TRŽBY PŘEDCHOZÍCH FILMŮ ZE SÉRIE MUMIE

 

Mumie totiž nikdy nebyla níž (a to nezohledňujeme inflaci!). Všechny tři bijáky s Fraserem byly úspěšnější a dokonce líp odstartoval i Rockův béčkový spin-off Král Škorpion. Tohle je těžký provar, který dovolí vymáčknout ze zámoří maximálně sedmdesát melounů.

Kdekdo teď rýpe do Cruise, že je sám mumií, ale já osobně si s touhle tezí dovolím nesouhlasit. Problém mnohem víc vidím v tuctových trailerech, v nichž prostě není nic masakrálního, z čeho byste si měli sednout na zadek a chtít se nechat rozemlít v kině novým svěžím blockbusterem. Cruiseova hvězdná aura z mého pohledu nuzně vyhlížející látce vtiskla alespoň něco jedinečného a výrazného (a to se ještě spekuluje o tom, že Cruise film zachraňoval ve střižně a při přepisování ve spolupráci s Christophem McQuarriem).

TRŽBY FILMŮ TOMA CRUISE

Bez Cruiseovy star-power by pak určitě nepřiteklo 174 milionů dolarů celosvětově za první víkend, kterážto bilance sice vypadá solidně, ale v reálu kdovíjak úžasná není, protože Universal napálil film prakticky po celém světě naráz. A teď už moc není dál z čeho brát. Rozjíždění tzv. Dark Universe to určitě nezastaví, protože Universal do něj utápí ohromné množství (nejen finančních) zdrojů a pilně maká na nových bijácích s Bardemem nebo Deppem. Další fail by ale velké plány zásadně ohrozil, teď už není prostor na selhání, pokud nechtějí být studioví hlavouni pro smích.

 

Zcela suverénně si tak první příčku v kasovním žebříčku mohla uhájit Wonder Woman. Sexy Gal Gadot si naprosto podmanila Ameriku a stala se nejvýraznější představitelkou silných comicsových hrdinek současnosti – to pomohlo k přisypání dalších 57 milionů a nakopnutí amerických výnosů už na 205 mega. Zámořské tržby půjdou v pohodě přes třístovku, což je prostě parádní výsledek.

Ostatní destinace přisypou minimálně stejnou sumu, takže u Warnerů a v DC můžou být naprosto spokojeni a chystat se na velkolepou misi Ligy spravedlnosti. A to si piště, že bude Gal Gadot při její propagaci hrát výrazně větší úlohu, než bychom si před pár týdny mysleli…

 

Na bronzové příčce se plácá animák Captain Underpants s dvanácti miliony, jehož velkou výhodou jsou skromné náklady. Na nějakou novou animovanou sérii to ale nevypadá.

A teď rychle ke čtvrté pozici, na které už vyloženě pláče Jack Sparrow. Že americké výnosy nebudou kdovíjaké se ví od prvního upachtěného víkendu – Piráti z Karibiku 5 se od té doby posunuli na průběžných 130 mega, z nichž desítku připočetli o uplynulém víkendu.

Mnohem bolestivější je ale skutečnost, že svět záchrannou misi naprosto nezvládá a pod tlakem nových letních blockbusterů brutálně klesají výnosy z ostatních kontinentů. Piráti sice můžou machrovat s víc jak 600 miliony celosvětově, oproti miliardovým předchůdcům je to ale extrémní propad a avízo… konce?! Ani ve snu mě nenapadlo, že by Bruckheimer s Disneym dokázali svou vlajkovou loď takhle potopit. O miliardě jsem nepochyboval ani sekundu. Ale když se může fatálně zmýlit taková osobnost, jakou jsem já, není divu, že svou značku zvládnou zruinovat i strůjci Pirátů. :)

 

Disney miliardu nedá pohříchu ani se Strážci Galaxie 2. Holt by musel Marvel vyrukovat s ryzí peckou, aby po prvotním ohromném zájmu film zvládl nabírat další a další diváky. Nestalo se a průběžných 828 milionů je lehkým zklamáním. Režisérovi Gunnovi ale i tak v přípravě trojky vůbec nic nebrání.

Šest milionů jako u Strážců si připsal i horor It Comes at Night. Hororový thriller se dočkal vynikajících recenzí a velkorysého nasazení do víc jak 2500 kin, ke komerčnímu úspěchu to ale nestačilo. Zase jednou se ukázalo, že nezávislé distribuční společnosti mají velké rezervy a film bez velké hvězdy se absolutně nepovedlo marketingově prodat davům. Velká škoda. Snad ale dostaneme aspoň kvalitní žánrový zářez.

 

Podobným selháním je i válečné drama Megan Leavey s Kate Mara. I tady nezávislácké promo nezabralo a z dvou tisícovek kin přiteklo bídných 3,7 mega. Velká studia můžou mít svoje problémy, ale trpaslíky zvládají zadupávat spolehlivě.

Do desítky se vešly ještě letní propadáky Pobřežní hlídka a Vetřelec: Covenant, kasovně úspěšnější už byla paradoxně nízkorozpočtová romantika Všechno, úplně všechno.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden to bude slušná řežba, protože proti pixarovce Auta 3 vyrukuje žraločí thriller 47 Meters Down, Tupacova biografie All Eyez on Me a bláznivá ženská ansámblovka Rough Night. Za sebe věřím jen rapperům a kárám.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace