Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co teď čeká filmové superhrdinky?


ikona
KarelR
black widowcaptain marvelcatwomanharley quinnwaspwonder womanx-23
Svět oslavuje kvality a monstrózní otvírák Wonder Woman a víceméně se mluví o žánrové revoluci. Není to ale krapet přehnané? 

Z Wonder Woman se vyklubal obrovský úspěch. Pro nás sice po filmové stránce nebyla zas tak výrazná (vynikající hrdinové v průměrné comicsovce), jakmile ale člověk zabloudí jinam, zakopává jen o nadšení a velkou chválu pro DC, což je rozhodně fajn. Provázaný vesmír s Batmanem, Supermanem a Suicide Squad takové nakopnutí určitě potřeboval. A vlastně je dvojnásob super, že přišlo zrovna s Wonder Woman.

Pročpak? Protože je pro ženské publikum očividně důležité, že se povedl celovečerák se superhrdinkou v hlavní roli – a rovnou s tou nejslavnější. Ačkoliv bych se vsadil, že dnešní náctileté dívky znají spíš Black Widow, Harley Quinn nebo Catwoman, jež kategorii „superhrdinka“ tak trochu míjí, Wonder Woman je prostě nefalšovaná a nestárnoucí ikona, která (minimálně u starších generací) nikdy neslezla z žánrového trůnu a zatím se jí dařilo hlavně v „direct-to-video“ animácích, jež mají výrazně omezené publikum.

 

Na filmové scéně se pak sice můžete ohánět Ellen Ripley, Sarah Connor nebo Nevěstou z Kill Billa a upozornit na to, že o sebe umí postarat i Hermiona, Rey a nejnověji třeba Carina z Pirátů z Karibiku. To jsou ale buď postavy z jiné éry, jejichž dopad už očividně krapet vypršel, anebo spíš chytré a sebevědomé slečny, které však nikdy nevběhnou před obří samopal. Čistokrevnou válečnici s takovým zásahem jsme tu prostě už dlouho neměli a je dobře, že se nějaká konečně objevila.

Určitě si proto kladete otázku, co se ve světě superhrdinek bude dít dál. A tady to začíná být hodně veselé, protože teď budeme (podobně jako u Deadpoola) pár let poslouchat, jak Wonder Woman všichni kopírují, jak v tom hrozně selhávají (hlavně po finanční stránce) a jak u DC všem historicky vytřeli zrak, i když Dianu představili už v Batman vs. Superman, tedy v žánrové megaudálosti, která vydělala 873 milionů dolarů. Patty Jenkins se dokonce nechala slyšet, že úspěch filmu znamená jakousi „změnu“. Nejsem si úplně jistý, co tím myslí, rád bych ale upozornil na to, že se příklon k superhrdinkám rozjel dlouho předtím, než se odhady pětašedesátimilionového otvíráku Wonder Woman proměnily ve stomilionový hit.

 

Jasně, úspěch Wonder Woman do budoucna výrazně pomůže tomu, aby dámy fasovaly vlastní superhrdinské filmy. Magický víkend s Gal Gadot nicméně přišel dlouho po tom, co samotní Warneři oznámili Gotham City Sirens (s Harley Quinn, Poison Ivy a Catwoman) od Davida Ayera a Batgirl od Josse Whedona, Marvel Ant-Mana a Wasp a Captain Marvel, Sony Silver & Black (pavoučí spin-off s žoldačkou Silver Sable a zlodějkou Black Cat) a Foxové… alespoň párkrát zmínili, že by na Logana mohla navázat sólovka s X-23. Přidejte si k tomu nekonečně debaty o tom, jestli dostane Black Widow vlastní film (v Marvelu ho očividně točit nechtějí, protože nemají příběh, ale fandové s ním jen tak otravovat nepřestanou), a máte před sebou celovečerák s prakticky každou výraznější comicsovou hrdinkou.

Wonder Woman prostě nemá moc co nastartovat, protože už se všechny důležité projekty rozběhly. Spíš se tak jedná o důležité a velmi hlasité potvrzení, že může film se superhrdinkou kriticky, divácky i finančně uspět, čehož Hollywood dosáhnul po dlouhých 33 letech a na šestý pokus (Supergirl, Tank Girl, Barb Wire, Catwoman, Elektra). Třeba herní adaptace musela Wonder Woman neskonale namíchnout. Na tuhle metu se totiž drápou už mnoho let a pořád je od nich skoro stejně daleko jako na začátku.

 

Ale zpátky k novému superhrdinskému hitu, který by měl samozřejmě dostat pokračování. Patty Jenkins nejdřív musí podepsat smlouvu na další díl (Warneři ji upsali na jediný film a teď se jim to zatraceně prodraží), a hned potom (= po Justice League) chce Wonder Woman naplno vyslat do Ameriky. Chvíli se mluví o tom, že se bude sequel odehrávat v současnosti, chvíli o postupném látání historie a výletu do 30. let nebo 40. let. Ať už se však Diana vydá kamkoliv, velké tržby má (na rozdíl od většiny svých konkurentek) prakticky jisté a je to moc dobře.

Vážně to Warnerům přeju a doufám, že podobně ovládnou svět i dalšími comicsovkami. Jejich animovaný vesmír totiž začal šlapat stejně dobře jako kdysi (kupodivu po boku Justice League hezky rozjeli Teen Titans – o tom si možná povíme jindy) a ten filmový má pořád potenciálu na rozdávání. Ve Wonder Woman se vlastně objevila spousta věcí, které Zack Snyder sliboval pro listopadovou Justice League. V ideálním případě nás tedy potká další divácký úspěch a DC se konečně vrátí do míst, kam značku dokázali vynést Richard Donner, Tim Burton nebo Christopher Nolan. Jen houšť, vážení, napjatě vyhlížím příští „No Man’s Land”!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace