Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Piráti zlatí, ale s děravou truhlou. Vetřelec umírá


ikona
Cival
baywatchjack sparrowjerry bruckheimerjohnny depppirati z karibikupirati z karibiku 5pirati z karibiku: salazarova pomstathe rocktržby
Hvězda Johnnyho Deppa za mořem uvadá. Bude to v celosvětovém kontextu ale vůbec Disneymu vadit? 

Jack Sparrow a spol. mají už to nejlepší za sebou. Hlavně teda v Americe a z ekonomického hlediska, kde Piráti z Karibiku ztrácejí výkonnost s každým novým dílem – není divu, protože nejlesklejší frančíza producenta Jerryho Bruckheimera rezignovala na ambice nějak zásadně se osvěžovat a ani nezvládá vykoumat nějaký opravdu osudový příběh, ve kterém by o něco fatálního šlo a všichni, kdo viděli předchozí díly, by u toho museli být. Megahvězdné herecké posily typu Rocka a Stathama v Rychle a zběsile taky nepřicházejí, takže není divu, že se látka v zámoří okoukává.

TRŽBY FILMŮ PIRÁTI Z KARIBIKU 

 

Výsledkem je pouze průměrný americký otvírák. Během čtyř dní tzv. Memorial Day víkendu Piráti nahrabali 76 milionů dolarů, což je od jedničky nejnižší výkonnost. I ošklivé kritiky filmu uškodily, důležitější pro účetní ale bude spokojenost diváků, kteří film vybavili áčkovým Cinemascore, takže i z tohohle startu by se Sparrow mohl vytáhnout docela blízko k dvoustovce. 

TRŽBY FILMŮ JOHNNYHO DEPPA 

Pro Bruckheimera jsou ale zásadnější tržby ze zbytku světa, protože tam Piráti z Karibiku nepolevují. I u nás jsou sály vyprodané, kasovní síla nevyprchala z bukanýrské série ani v dalších zemích, spíš se stupňuje - třeba v Rusku padaly rekordy, Čína se rozjela za líbivých sedmdesát mega a i jinde se vedlo solidně. Výsledkem je souhrnných 270 milionů z celého světa po prvním víkendu a… furt věřím Disneymu, že tenhle globální vehikl, kterým čím dál tím víc cílí mimo Ameriku, k té miliardě dotlačí.

 

Určitě teda spíš než Strážce Galaxie 2. Ti se ale naopak cítí doma jako… no, doma. Jejich Amíci jim zkrátka rozumějí, což rezultovalo v dalších 20 mega z uplynulého víkendu. Strážci po tomhle prodlouženém víkendu už na amerických tržbách trumfnou veleúspěšný první díl (ten dal 333 mega) a budou se chtít vytáhnout až ke čtyřstovce. Tváří v tvář houstnoucí konkurenci to ale nebude úplná sranda.

Star-Lord a jeho parta to mají nicméně náročné všude, tuplem poté, co úplně nezaváleli v Číně – Disney chtěl mít průběžně z celého světa na kontě víc než aktuálních 783 melounů. Ale nemůže holt všechno vždycky klapnout na sto procent.

 

Na bronzové příčce prožívá další zklamání studio Paramount. Jejich velká letní štika, ze které chtěli udělat svoji sérii Jump Street, filmová verze legendární Pobřežní hlídky, bolestivě pohořela. Na výdělcích to ještě není ani tak cítit, protože osmnáctka z prvních tří dní a 25 mega z prodlouženého pětidenního víkendu nevypadají tak tragicky. Jenže realita je hodně smutná.

Pokračování asi nebude, protože reakce diváků jsou vlažné a kritické ohlasy naprosto zdrcující. Neurodila se komediální jízda jako Jump Street, ale asi největší letní srágora. Paramount nalil oficiálně do rozpočtu sedmdesát milionů dolarů, ale se všemi náklady bych ty investice šacoval na položku ještě výrazně vyšší. Hlavně však pro látku nadchli Rocka, aktuálně nejefektivnější hollywoodskou tvář z hlediska poměru cena/výkon – a Pobřežní hlídka mu ve filmografii na rozdíl od jiných angažmá parádu rozhodně neudělá, takže si těžko představit, že by se brzy urodila dvojka.

TRŽBY FILMŮ THE ROCKA 

 

Pobřežní hlídka s Piráty tak mimochodem prodloužila sérii neúspěšných nebo ne-úplně-přesvědčivých premiér velkých blockbusterů během „Memorial víkendu“. Těžko říct, jak moc na tom má podíl letní počasí, truchlení za vojáky, slabá nabídka (vyšeptalé sequely jako X-Men: Apokalypsa a Alenka 2 nebo risky jako Země zítřka a Princ z Persie) nebo prostě nahuštěná blockbusterová konkurence, ale velkobijáky o tomhle termínu pravidelně kolabují. A přitom za rok touhle dobou se má hlásit starwarsovský spin-off Han Solo. Osobně tomuhle záměru vůbec nerozumím, protože vánoční termín se už dvakrát ukázal jako ideální a multimiliardový, takže tohle zahrávání si s obchodním štěstím mi úplně smysl nedává. Furt bych si tipl, že se i s touhle Star Wars premiérou bude šibovat a Disney si tím bude chtít posichrovat další Vánoce.

Na čtvrté příčce kolabuje Vetřelec: Covenant. Propad víkendových výnosů o 71% je naprosto katastrofální a jen dokumentuje, jak slabý biják Ridley Scott zase vypustil do kin. Po druhém (prodlouženém) víkendu bude nový Vetřelec na šedesáti milionech, což je prostě bída a zřejmý propad oproti Prometheovi, jenž přitom neměl v názvu tuhle slavnou značku. Scotta sice drží nad vodou zbytek světa, díky němuž je na kontě globálních 147 milionů dolarů, i tak ale budou Foxové, hádám, svoji vetřelčí politiku přehodnocovat. Tohle by totiž u dalšího dílu mohl být totální fail.

 

Pátý je srdcervoucí doják pro teenagery Všechno úplně všechno, který bude zítra na 25 milionech z Ameriky. Není to špatná bilance s ohledem na desetimilionový rozpočet, ale známe i výrazně úspěšnější tituly z ranku ubulených romantických knižních adaptací.

Na šesté a sedmé pozici se okolo pěti melounů za prodloužený víkend motají dvě komedie, které rozhodně nechci nikdy vidět: Jednak čtvrtý díl Deníku poseroutky, druhak Dámská jízda s Amy Schumer a Goldie Hawn. Kolega Rimsy by se měl modlit za neuvedení obou filmů do české distribuce, jinak ho čekají velmi bolestivé minuty recenzentského života…

 

Na hraně první desítky jsou pak čtyři mohutné produkce s různými výsledky. Zatímco se devátý Mimi šéf, desátá Kráska a zvíře i miliardová hitovka Rychle a zběsile 8, tentokrát na jedenáctém fleku, určitě dočkají pokračování (animák v roce 2021, Diesel a spol. už za dva roky, na Krásku taky brzo dojde), osmý Král Artuš navzdory své nabušenosti sequel nedostane. Aktuálních 33 milionů dolarů z Ameriky a 85 ze zbytku světa jsou bohužel vizitkou jednoho z největších komerčních propadáků roku. Pláčeme.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se animák Captain Underpants zkusí úplně nesložit pod tlakem Wonder Woman. První dojmy z ní mimochodem čekejte v úterý v šest ráno.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (17)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace