Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta


ikona
Mr. Hlad
jack sparrowjohnny depppirati z karibiku: salazarova pomstaprvní dojmy
Johnny Depp se vrací ve své nejslavnější roli a pokouší se oživit dobrodružnou sérii. Jak se mu to s novými režiséry povedlo? 

Mezi letními filmy, na které jsme se těšili nejvíc, byste páté Piráty z Karibiku hledali marně. Extrémně úspěšná značka padla se čtyřkou kvalitativně do podprůměru, ze sympaťáka Jacka Sparrowa se během let stal lehce otravný hňup a samotný Johnny Depp a jeho blbnutí se v poslední době taky celkem okoukali. Teď máme pětku, která v Americe zrovna kladné ohlasy nesbírá, čerstvě za sebou. Co na ni říkáme?

Jak to vidí Cival:
Tak tohle jsem vážně nečekal. Piráti z Karibiku jsou po dvou failech a jednom polofailu zpátky na té správné vlně. Deppa je míň a kormidlo přebírá nová krev, která sice řeší rodinné vztahy, ale rozhodně ne tak nudně, jako se dřív proplouvalo košatou pirátskou pseudomytologií. Díky tomu je pirátská pětka velmi svižnou rodinnou fantasy, ve které se pořád něco děje, akce střídá akci a její podání je tak trikově vyspělé, výpravou velkolepé a tak popcornově hlučné a velkorysé, že se těžko hledá konkurence. Přitom jak graduje snaha blockbusterově oslnit, šponují se příjemně i linky v příběhu, až je výsledkem povedená letní zábava, jejíž poslední půlhodinu bych v IMAXu přál vidět snad každému. Sparrow a spol. vstali z popela… a dám si rád šestku.

 

Jak to vidí KarelR:
Piráty jsem nikdy moc nemusel a i jednička mi přišla průměrná (akorát ten úvod je super), takže jsem se po protrpěné čtyřce vážně netěšil. Jenže… světe div se, ono se to povedlo. Jack Sparrow je sice pořád kašpar, jenž na jeden dobrý vtip vytasí tři trapné, a film po nabitém rozjezdu upadne do dialogového bahýnka. Jakmile si ale všichni vysvětlí, kdo vlastně jsou a co musí dokázat, Rønning a Sandberg napnou plachty a už nezpomalí. Jedna epická akce střídá druhou, postavy mají vcelku nosné linie (hlavně ta Barbossova je vynikající) a celé je to svižná dobrodružná jízda, která se kupodivu netopí v blbých humorech. Docela věřím, že budou fandové série nadšení. Za mě totiž nejlepší díl (Kaya vládne!) a doteď moc nechápu, jak mohla z tak problémové produkce vylézt tak poctivá blockbusterová radost.

 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Nečekal jsem nic, dostal jsem hodně fajn podívanou. I když to tak ze začátku možná nevypadá. Prvních pětačtyřicet minut se Piráti snaží opět recyklovat Jacka Sparrowa a jeho fóry, což bohužel moc nefunguje. Tahle postava už fakt ničím moc nepřekvapí a noví hrdinové zpočátku nepůsobí zrovna zajímavě. Pak se ale vypluje na moře a režiséři Joachim Rønning a Espen Sandberg jakoby se rozhodli hodit za hlavu všechny legrácky a přitlačit mnohem víc na dobrodružnou atmosféru. A jde jim to. Obří rozpočet je na filmu vidět a Salazarova pomsta je velkolepá podívaná a neskutečně šlape. Zároveň tu však v rámci dobrodružného žánru fungují emoce a Kaya Scodelario je jako nová hrdinka hodně fajn. Což potěší i vzhledem k tomu, že nováček Brenton Thwaites moc nezaujme a i Bardem by si zasloužil trochu zajímavější roli. Ovšem přes všechno to dobrodružné blbnutí a tempo budete nejspíš tyhle nedostatky řešit až po filmu. Během něj na to fakt nebude čas. Poctivý bruckheimerovský blockbuster a po jedničce nejlepší film série.

Recenzi čekejte velmi brzy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace