Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Vetřelec tržbami nenadchnul, ale na Strážce to stačilo


ikona
TedGeorge
tržbyvetřelec: covenant
O půl miliardě si Ridley Scott může nechat jen zdát. 

Pátek, sobota a neděle se v multiplexech nesly ve znamení souboje Strážců Galaxie a pokračování Promethea, respektive nového Vetřelce. První čísla naznačují, že korunu pro vítěze pro sebe urval emzák geniálního H. R. Gigera, ale po zveřejnění zítřejších přesných čísel může být všechno jinak. Berete rozjezdových 36 milionů babek jako další z řady úspěchů režiséra Ridleyho Scotta, nebo jste zklamaní? Já jsem zklamaný nejenom z čísel, ale i z té cesty, po které se legendární rejža vydal. Ale o tom až dál. Pojďme si v klidu rozebrat TOP 10 filmů za právě končící víkend v amerických kinech.

Já to teda napíšu. Vetřelec: Covenant je zklamání na všech frontách. Živě si vzpomínám, když jsme se všichni tetelili blahem nad oznámením dalšího Vetřelce s atraktivní podtitulem Alien: Paradise Lost. Fanouškovský ráj bohužel neměl dlouhého trvání. Už na konci září léta páně 2015 byl název změněn na Alien: Covenant a začalo se živě spekulovat o tom, že nás spíše než Vetřelec 5 čeká pokračování Promethea. Mnozí se těšili i nadále, ale střízlivější a cyničtější fanoušci universa, jež Scott stvořil před 40 lety, se začali bát. Americké recenze zas tak tragické nebyly, ale českým fanouškům, kteří usínají s podobiznou xenomorfa na polštáři, vzaly všechny naděje první reakce redaktorů v čele s Mr. Hladem a jeho nekompromisní čtyřkovou recenzí.

 

Těch 36 mega za první americký víkend není vzhledem k 90 milionovému rozpočtu (a slušným tržbám ze světa) žádná tragédie. Byť se Ridley Scott v jednom rozhovoru prokecnul, že rozpočet byl ve skutečnosti 111 mega, pořád se tu míří do ziskových vod. Po konci své pouti v kinech totiž bude mít Covenant na kontě nějakých 350–400 mega celkem a to je pořád docela fajn. Sám jsem tuhle dlouho očekávanou sci-fi ještě v kině neviděl, ale vzhledem k přesvědčivým reakcím, které mi říkají, že je to Prometheus v bledě modrém (nemám ten film vůbec rád), se bojím, že budu zákonitě zklamaný.

Ridley je přitom pořád výborný režisér a vůbec nesouhlasím s tím hejtem, kterého se kmet po premiéře dočkal. Z poslední doby mě nadchnul Marťan a třeba takový Exodus je podle mě krutě nedoceněný a výborný film. Za tím si stojím. Scott se jenom vydal po špatné cestě. Měl se vybodnout na budování nové legendy psané nudným androidem a nabídnout strhující dobrodružství z vesmíru, ve kterém vás nikdo neslyší křičet.

 

Stříbro má dvojka Strážců Galaxie a začíná být pomalu jasné, že miliarda je mrtvá. Vůbec to nevadí. V Americe jsme po 35 milionovém víkendu a poklesu tržeb o pěkných 46 % za kvótou 300 milionů dolarů a jak v Americe, tak ve světě se povede překonat jedničku. V současné chvíli jsme na 732 milionech a Strážci mají ve své lodi ještě dostatek paliva doletět někam za 900 mega. Trojka nás samozřejmě nemine a Disney v marvelovské společnosti může znovu slavit.

Proč tedy nepadla ona čím dál tím méně magická miliarda? Prvním důvodem je Amerika, kde několik odvážlivců předpovídalo otevírací víkend 180-190 milionů dolarů a celkem více než 400 mega. To se bohužel (bohudík?) nestalo a Groot s mývalem se museli spokojit s čísly pod hranicí 150 mega. Dalším důvodem je Čína, která letos zase jednou bourá všechny rekordy, ale Strážci zde dech zrovna nevyrážejí. Osobně bych to nebral jako varovně vztyčený prst země s Velkou zdí směrem k Marvelům. Avengers tam zase zbortí všechny rekordy. Disney a Kevin Feige prostě poslali film do přespříliš saturovaného distribučního okna a odpovědí jim bude jenom něco málo přes 100 čínských milionů. A s tím se dnes miliarda udělat nedá.

 

Třetí místo si pro sebe uzurpovala slzopudná romance Všechno úplně všechno. Živě si vzpomínám, když jsem za naprostého nezájmu redakce a čtenářů nahazoval profil a trailer tohoto filmu na MovieZone. Už tenkrát to na mě působilo jako vykrádačka velmi úspěšné romance Než jsem tě poznala, kde hrála prim k nepoznání zošklivená Khaleesi alias Emilia Clarke. V rychlosti jsem si teď přečetl první reakce zahraničních recenzentů a s potěšením vám mohu sdělit, že jsem měl pravdu. Zatímco před rokem byl nemocný on, letos je nemocná ona. A to je asi jediný rozdíl. Znovu nás čeká dlouhá a trnitá cesta k poznání, že život stojí za to prožít, než daná osoba zemře. Uff.

Pojďme k tržbám. Na bronz stačilo 12 mega, což není žádný zázrak. Zvlášť když vezmeme v potaz, že romantický biják startoval v 2 800 kinech. Tvůrci naštěstí šetřili a tohle loučení se životem a panenstvím natočili za velmi rozumných deset mega, což je dvakrát méně, něž kolik stála níže jmenovaná romance Než jsem tě poznala. Cesta za profitabilitou tedy bude ještě dlouhá a trnitá, ale na rozdíl od hrdinů filmu bude producenty pravděpodobně čekat štastný konec.

 

Bramboru vypěstovaly v symbióze Goldie Hawn a Amy Schumer. Jejich Snatched (čeští distributoři jsou s překladem Dámská jízda pěkní srabi) klesá o nehezkých 61 % a dalších 7,6 mega v pokladničce znamená, že jsou sny o celkové padesátce pravděpodobně pasé. Svět se (naštěstí pro producenty) od dvou nehezkých žen úplně neodvrátil a rýsuje se tu celkových 100 mega a splacení čtyřicetimilionových nákladů. Film většina z nás nikdy neuvidí, ale kdyby náhodou ano: napište mi prosím do pošty, jestli je to opravdu tak špatné, jak to z trailerů působí.

Páté místo si urval už čtvrtý Deník malého poseroutky. Hraje v něm Alicia Silverstone a to je asi tak vše, co stojí za zmínku. Já jsem ani netušil, že něco jako „poseroutskovská“ značka ještě pořád operuje v kinech. Myslel jsem, že leží na zaprášených regálech Amazonu v nevyužívané sekci, ve které souloží zaměstnanci, když nechtějí, aby je někdo chytnul. Těch 7 milionů za první víkend z více než 3 150 kin nám (při rozpočtu 22 mega) dává jistotu, že další Poseroutka pod dohledem Foxů už do kin nezamíří. Aspoň že tak.

 

Kdo má na kontě šesté místo? Je tam Artuš se svojí Legendou o meči, která oproti minulému víkendu spadla o 55 % a do peněženek smutných warneráckých producentů přisypala 6,8 mega. Au, jauvajs a dopr… Takhle – podobné propadáky spolehlivě zamíří do kin každý rok a není to nic zvláštního. Problémem je, že až příliš často pocházejí od (mně nevím proč sympatických) Warnerů a tentokrát černého Petra schytal nářez, jenž by si zasloužil pokračování, které bohužel nepřijde.

Jistotu nám dává pohled na celosvětové tržby, kde bude Čína vyklízet pozice s nějakými 15 miliony celkem a celkově se rozhodně nedostaneme za 200 mega. Tohle je naprosto kapitální box office průšvih, který bude mít přesah a vnímavější z vás ho jistě pocítí při pohledu na distribuční premiéry, které nás čekají v následujících letech. Takhle riskovat se už totiž nebude.

 

Tak trochu jsem si přál, aby na osmém místě stylově vegetoval osmý díl Rychle a zběsile, ale nakonec je z toho pořádně šťastná sedmička. Dom s tváří Vina Diesela se rozhodnul hrát na dvě strany pod vedením Charlize Theron a já tuhle oktanem prosycenou automobilovou jízdu, která trvá víc než dvě hodiny, nikdy neuvidím. Sedmička režírovaná mým oblíbeným Jamesem Wanem pro mě byla až příliš bolestivá. Nicméně… Redakce se mnou nesouhlasí a svět vlastně také ne. Tentokrát z toho byly další tři americké miliony a celkem už více než 1,2 miliardy dolarů po celém světě.

Je na čase zakončit článek posledním turboodstavcem. Osmé místo má Mimi šéf, který si připsal další 2,8 mega a v zámoří už pomalu útočí na hranici 170 milionů. Svět potom nudně vypadající animák žene za půl miliardovou hranici, takže se připravte na pokračování. Devítku má mnou už milionkrát rozebíraná Kráska a zvíře, která někdy pozítří (díky dalším 2,4 americkým milionům) také překročí hranici půl miliardy. Akorát že jenom z Ameriky. Svět už je daleko za hranicí 1,2 miliardy a bojuje s rychlými a zběsilými řidiči o pozici nejvýdělečnějšího filmu roku. No a konečně desítka, kterou má mexická romance Milovník po přechodu. Další 2,2 mega z právě uplynuvšího víkendu znamenají už skoro 30 mega jenom z amerických kin. Pro nízkorozpočtový snímek je to jasný sukces.

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde

 

Příští týden do kin zamíří už páté dobrodružství věčně přiopitého piráta (a kapitána) Jacka Sparrowa, jemuž bude konkurovat nevypočitatelná Pobřežní hlídka pod velením Dwaynea „The Rock“ Johnsona, Zacka Efrona a Alexandry Daddario, a já se bojím, že můj slibovaný MoneyZone článek o očekávaných pirátských tržbách (rozpočet prý byl až 350 mega!) nestihnu. Připravte se tedy rovnou na další tržby z Civalova pera. Za mě je to vše. Čau.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (49)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace