Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Strážci Galaxie Vol. 2


ikona
Mr. Hlad
guardians of the galaxymarvelprvní dojmy
Strážci Galaxie znovu vyráží do akce a Peter Quill zjišťuje, že jeho tatíkem je Kurt Russell. Dočkali jsme se další vesmírné jízdy, nebo jen nastavované kaše?  

Dvojku Strážců Galaxie nedávno zrecenzoval Imf a i když o úplném nadšení se u něj nedá mluvit, spokojený byl. Podle prvních náznaků z kin to navíc vypadá, že se u Marvelu zase povedlo natočit film, který bude zatraceně úspěšný a kdyby byly tržby menší než miliardové, asi by to bylo považované za neúspěch. Dvojku Strážců teď viděl i zbytek redakce, co tedy na druhé dobrodružství Petera Quilla, Gamory, Draxe, Rocketa a tentokrát o dost menšího Groota říkáme my?

Jak to vidí Cival:
Strážci Galaxie jsou cool. Míněno jednotliví hrdinové i celá ta parta. Cool je i výtvarné a produkční podání jejich světa, které je sice digitálně přebujelé a hýří barvičkami, ale nějakým nevkusným rejem vjemů vás neumlátí. Jen je prostě škoda, že ve dvojce si neokoukané a vlastně dost čerstvě sestavené party moc neužijeme, protože je tu spousta dalších postav, Star-Lord i ta hláskující veverka jsou každý někde jinde, Groot dělá miminkovské humory pro pětileté děti a příběh… ten se málem nedostavil.

 

Zatímco většina comicsovek přitvrzuje, když jde o osudovost a vyhrocené zápolení s mocným padouchem, u druhých Strážců jde vlastně o sled scének bez napětí, u nichž ani po hodině a půl moc netušíte, kam míří a proč máme té bandě fandit. Ústřední konflikt je hrozně rozplizlý a celá ta mise scenáristicky strašně mdlá, takže na dveře bezmála ťuká syndrom Pirátů z Karibiku: Víc mytologie, víc atrakcí a hovadin okolo, ale na poctivou a vyváženou dobrodružnou jízdu z jedničky člověk spíš vzpomíná. Klasická blockbusterová dvojka, jen s barvitějšími figurkami a režisérem, co se ještě nenechal úplně otrávit.

 

Jak to vidí KarelR:
Dvojka Strážců Galaxie se kupodivu nesnaží být rozmáchlejší, akčnější a zábavnější než jednička. James Gunn se raději pustil do menšího příběhu, který má pořádně ždímat emoce (a galaxie se v něm zachraňuje jen tak mimochodem), což asi kdekomu nebude po chuti. Strážci tentokrát necestují vesmírem a nepotkávají jednu děsivou hrozbu za druhou. Místo toho přešlapují na místě doslova i metaforicky a snaží se probít skrz dávné křivdy, urovnat rodinné vztahy a vůbec pochopit, kdo vlastně jsou a co by se sebou měli dělat. Za povrchními akčními orgiemi holt musíte vyrazit jinam - tady jsou veškeré digiřežby spíš na okrasu. A musím říct, že mi to zase tolik nevadilo, protože Gunn osobní linky ždíme na maximum a dělá tak z dvojky Strážců další dojemnou trefu.

 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Bavil jsem se, ale že bych se ve čtvrtek hnal do kina podruhé, to úplně říct nemůžu. Dvojka Strážců Galaxie totiž hraje na jistotu a bohužel tak moc, že to občas trochu zamrzí. Co to znamená? Víc věcí, které fungovaly minule. Víc tancujícího Groota, víc mimózních hlášek Draxe, víc frajeření Petera Quilla a ještě podivnější mimozemšťané. To všechno smíchané s velkolepou trikovou akcí, humorem a osmdesátkovým feelingem. Fanoušci tohle chtějí a čekají. A James Gunn jim to dal. Bohužel ale ve snaze „nacpěte tam víc věcí, co se líbily minule“ trošku zapomíná na příběh a především na to, že by měl ukázat i pár nových věcí. Jako kdyby ve studiu chodil někdo s klackem a bouchl přes záda každého, kdo chtěl vymyslet něco nového nebo zkusit udělat něco jinak. Druzí Strážci Galaxie jsou přesně takoví, jací by měli být, bohužel se však ani v nejmenším nepokoušejí překročit svůj vlastní stín, což je malinko škoda.

 

Jak to vidí Rimsy:
Prostě sequel se vším, co k tomu patří. O většině postav z jedničky se dozvíme něco navíc, ale kvůli jejich množství se vytrácí identifikace a všechno je tak nějak zbrklejší. Docela málo prostoru má nakonec překvapivě Pratt, ale osobně mi to nevadilo. Což se nedá říct o zbytečně dlouhém a přeplácaném finále, které je až příliš o digihrátkách a málo o osudovosti či napětí. V součtu se jedná o další porci téhož – Strážci Galaxie v klidu pokračují ve své franšíze a v duchu větších a nadupanějších atrakcí. Pro mě nakonec překvapivě slušná zábava, ale nic víc od toho čekat nemůžete.

Recenzi najdete tady.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace