Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel režisér Mlčení jehňátek Jonathan Demme


ikona
Mr. Hlad
anthony hopinshannibal lecterjonathan demmeriptom hanks
Ve věku třiasedmdesáti let zemřel režisér, který natočil jeden z nejzásadnějších hororů všech dob a pomohl k Oscarovi Tomu Hanksovi.  

Když natočíte Mlčení jehňátek, Hollywood a filmoví fanoušci si vás budou pamatovat navždycky. Když ale natočíte i Philadelphii, zařadíte se mezi legendy. Jonathan Demme se jí bez nejmenších pochyb stal, i když o sobě jako filmař v poslední době nedával moc vědět. A bohužel už ani nedá, protože zemřel ve věku třiasedmdesáti let kvůli rakovině jícnu. 

 

Demme se k filmu dostal v sedmdesátých letech, kdy pracoval jako scenárista pro Rogera Cormana, a později povýšil i na režiséra. Vyzkoušel si akční filmy (Slepý hněv), komedie (Melvin a Howard) i variace na Hitchcocka (Poslední objetí), ale ze zajímavého režiséra se proměnil v hvězdu až na začátku devadesátých let. Jeho Mlčení jehňátek z roku 1991 dalo světu jednoho z nejlepších filmových padouchů vůbec, Hannibala Lectera. Dodnes jde o jediný horor, který získal Oscara pro nejlepší film, a jeden ze tří filmů, jenž získal Oscary v kategoriích Nejlepší film, režisér, scénář a herečka a herec v hlavní roli. 

 

O dva roky později následoval úspěch s dramatem Philadelphia, za nějž si pro prvního plešouna došel Tom Hanks. Dál už se Demme věnoval menším snímkům jako Milovaná s Oprah Winfrey nebo Rachel se vdává s Anne Hathaway, případně ne příliš nadšeně přijatým remakům klasik Pravda o CharliemManchuriánský kandidát. Naposledy natočil hudební komediální drama s Meryl Streep Nikdy není pozdě. Jeho filmařský styl, jenž se vyznačuje detailními záběry na obličeje, přiznaně i nepřiznaně citují Paul Thomas Anderson, Wes Anderson nebo Alexander Payne. Velký filmař měl zkrátka i hodně velké fandy. A určitě bude v Hollywoodu chybět.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace