Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ondřej Trojan začal natáčet historické drama Toman


ikona
Rimsy
Jiří MacháčekOndřej TrojanToman
V hlavních rolích Jiří Macháček a historická přesnost. Je to ideální koktejl? 

Zhruba za rok se v kinech objeví novinka režiséra a producenta Ondřeje Trojana jménem Toman. Jeho předchozí filmy (Želary a Občanský průkaz) byly velké události, proto se i k chystanému historickému dramatu Toman váží nemalá očekávání. Ve středu zájmu tentokrát bude vysoce postavený komunistický politik a poválečný šéf zahraniční rozvědky Zdeněk Toman (hraný Jiřím Macháčkem v neobvykle nehumorné roli) a jeho zajímavá kariéra.

Toman patřil po konci druhé světové války mezi nejvýraznější komunisty, jenže na své aktivity taky rychle doplatil – stal se jedním z prvních, kteří byli semleti vykonstruovanými procesy. Život si však zachránil, když utekl do Jižní Ameriky, kde sídlil ještě dlouhá léta. Trojan má údajně v plánu držet se co nejvěrněji historických reálií a žádné příběhové veletoče neplánuje. Podaří se tenhle důraz na fakta skloubit s dramatičností filmového díla?


Prvních
7 neumětelských fotek je od Rimsyho, dalších 7 hezkých je od Bary Lockefeer​ (pro T.H.A)

Tvůrcům záleží i na co největší fyzické podobnosti herců s jejich reálnými předlohami, takže si třeba Macháčkův účes s tím Tomanovým rozhodně nezadá. A ve vedlejší roli Edvarda Beneše se představí někdo, koho byste tam asi nečekali, a slavnému prezidentovi se podobá o poznání více než Oldřich Kaiser v nedávném Masarykovi - senátor Jaroslav Kubera. Syna známějšího Tomáše Garriguea se mimochodem dočkáme taky, tentokrát v podání slovenského herce Romana Luknára. Čímž se důmyslným oslím můstkem dostáváme k zajímavému srovnání.

Nedávno šel totiž do kin Masaryk, rovněž historické drama podle skutečných událostí z podobné doby. Těžko se však může jednat o kalkul – Trojan svůj projekt plánoval (a sháněl na něj peníze) celých sedm let a přípravy před natáčením byly zahájeny už loni na podzim. Od Masaryka by se měl Toman lišit hlavně důrazem na ony skutečné události, zatímco u letošního díla byla tvrdá fakta pouze základním východiskem pro umělecké plány tvůrců. Až za rok se ukáže, jestli tematická podobnost obou děl Tomanovi spíše pomůže, či uškodí.

 

Jak jsem se mohl sám přesvědčit, první fáze natáčení zatím probíhá poklidně v barrandovských ateliérech. Díky mluvčí projektu Barbaře Trojanové jsem viděl přípravu dvou scén z Tomanovy kanceláře. Jiří Macháček v jedné vystupuje sám a ve druhé se objeví i Kristýna Boková v úloze jeho sekretářky. Už tyhle momenty ukázaly, jak Ondřeji Trojanovi záleží na přesnosti historických rekvizit a civilním projevu zúčastněných herců.

V létě a na podzim pak proběhne další točení především v exteriérech. Ve výsledku se tak můžeme těšit na co nejstřízlivější pohled na kontroverzní postavu nejen českých, ale třeba i izraelských dějin; tam je Toman považován za hrdinu, zatímco u nás k němu přistupujeme jako k vekslákovi a prospěcháři, a právě tuhle linii nejspíše můžeme očekávat. Na nový Trojanův projekt se každopádně nelze netěšit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace