Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních dubnových filmů


ikona
KarelR
originální filmy
Duben byl přímo natřískaný menšími filmy, jež netěží z populární značky a musí sbírat diváky tzv. od nuly. O kterých byste měli vědět? 

Zával novinek a recenzí občas způsobí, že se méně aktuální články posouvají a posouvají, až naberou několikatýdenní zpoždění. Správně jste uhodli, že tenhle úděl v dubnu schytaly "originální" filmy. Pravidelná rubrika má předestírat neznačkové bijáky daného měsíce, tentokrát si ale dáme spíš opáčko, v němž se (jako už několikrát) ujme hlavní role vy-víte-kdo

6. dubna

Pátá loď

U čeho začneme? Samozřejmě u filmu, který viděl jen Rimsy. Slovenské drama Pátá loď sbírá vcelku spokojené ohlasy, ortel místní recenze potom zní: "Talentovaná Iveta Grófová rozehrává sociální drama podle skutečného příběhu, v němž excelují dětští neherci. Úsporný, leč poetický vizuál dává prostor k vyniknutí silných myšlenek týkajících se dětství a lidskosti v nás." V překladu: Je to kvalita a klidně na to běžte.

 

Raw

Když se objevily první zvěsti o tom, že se blíží řádně krvavá artovka, Cival zpozorněl a začal slibovat recenzi. Jak to dopadlo? Ačkoliv se Raw dočkalo i řady sestřelů, eMZácké hodnocení bylo docela pochvalné: "Francouzský art horor o tom, jak se mladá slečna projídá k dospělosti. Když ale vegetariánce zachutná maso, nemusí zůstat jen u zvířecích flákot... Audiovizuálně vytříbená divočina není tak brutální, jak se povídá, její přísná tělesnost a fyzičnost ale místy hodně potěší."

 

13. dubna

Safari

Ale zpátky k Rimsymu, který si vyrazil, ehm, na Safari. Nový dokument Ulricha Seidl se těší vstřícným ohlasům, očividně mu ale musíte jít trošku naproti: "Rakouský provokatér se ve svém dalším díle snaží dát najevo, že kdyby člověk zmizel ze světa, planetě by se nejspíš dost ulevilo. Minimálně tedy spoustě afrických zvířat, která jsou rekreačními lovci nekompromisně zabíjena. Spousta otázek je trochu udusána iritující formou – pokud však Seidlovu stylu holdujete, klidně si k (šestkovému) hodnocení přičtěte dva body."

 

Zkouška dospělosti

Kam se přesuneme z Rakouska? Pochopitelně do Rumunska, kde zase řádil kontroverzní režisér Cristian Mungiu. Jeho 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny se u nás těší velké oblibě, a Rimsy tvrdí, že za nimi Zkouška dospělosti příliš nezaostává: "Mungiu natočil další část své celokariérní obžaloby rumunské společnosti. Dělat to o pár set kilometrů východněji (či o pár dekád dřív), už by natáčel leda v gulagu, ale takhle si můžeme jeho morálně znepokojující drama užít i my. Dobrá práce."

 

20. dubna

Loupěž ve velkém stylu

Film o třech důchodcích, kteří se rozhodnou vykrást banku? Nebojte se, na novinku Zacha Braffa jsme vyslali Rimsyho, jenž se srdnatě nenechal ukolébat skvělým obsazením: "Loupež tam je a ne jenom jedna. Ale ten velký styl se někam zatoulal a zbyla jen gerontí feel good limonáda o tom, jak starý páky není radno odepisovat, což je vzhledem k možnostem herců proklatě málo. Jako nenáročná oddechovka Going in Style poslouží i tak, víc ale rozhodně nečekejte."

 

Ochránci

V ideálním světě by si na Ochráncích samozřejmě smlsnul Rimsy. Mr. Hlad se ale výjimečně obětoval za něj a tvrdí, že vás návštěva sovětských X-Menů bude zatraceně bolet: "Ruská odpověď na hollywoodské comicsárny se sice tváří sebevědomě, ale ve výsledku je to jen smutná podívaná plná obřích logických děr, zoufale špatně napsaných a zahraných postav, odfláknuté akce a špatných triků, které navíc chybí nadhled a svou debilitu prodává s vážnou tváří, aniž by si byla vědoma toho, jak moc je mimo. Naprosto ve všech směrech. Zoufalý film, který neobstojí ani na večeru milovníků brakové kinematografie."

 

Ztracené město Z

Nový film Jamese Graye rozděluje diváky na dva tábory. Ten první vyloženě jásá nad tím, že z dnešního Hollywoodu vypadl tak umírněný a zároveň vymakaný biják. Ten druhý je na tom podstatně hůř a Rimsyho ústy vzkazuje následující: "Nezábavný dobrodružný film? Ano, jde to. Slavný cestovatel Percy Fawcett v podání necharismatického Charlieho Hunnama opakovaně hledá ztracené město a divák se v nudě ztrácí také. Tohle ocení snad jen netrpěliví čekatelé na nového Indyho."

 

27. dubna

Personal Shopper

Konečně je na řadě první (a jediný) film z dubnového výběru, který ještě nemá recenzi. Personal Shopper je přízemní duchařina, která se natáčela v Praze, a pozorní diváci v ní mohou spatřit samotného TedGeorge (ověřeno!). Že vás tahle přidaná hodnota moc nebere? OK. V tom případě by vás měl čekat lehce nadprůměrný psychologický thriller, v němž Kristen Stewart znovu dokazuje, že patří mezi nejschopnější herečky svojí generace.

 

The Circle

Emma Watson letos (alespoň finančně) zabodovala Kráskou a zvířetem a teď útočí znovu. The Circle měl na papíře docela potenciál, čerstvá recenze od Hlada vás ale z veškerých nadějí rychle vyléčí: "Emma Watson přichází do společnosti Toma Hankse a chce změnit svět tím, že pomůže vybudovat největší sociální síť na světě. Pak ale zjišťuje, že cena za úspěch bude možná vyšší, než by ona i zbytek lidstva byli ochotni zaplatit. The Circle i přes své zajímavé téma nedovede výrazněji zajmout a ačkoliv snaží tvářit se chytře a důležitě, výsledkem je spíš nudná a banální historka, jejíž naivita je mnohdy až směšná."

 

Uteč

To nejlepší nakonec? Přesně tak! Z Uteč se v zámoří vyklubal takový hit, že kvůli tomu Ted sepsal nové finanční téma. A protože už byla i česká premiéra, máme recenzi od Rimsyho, jenž bez mrknutí potvrzuje všeobecné nadšení: "Uteč je odvážný a neotřelý thriller, který se nebojí hororové škatulky, leč přesto se z ní tak výrazně vymyká. Těšte se na psychologii a sociální otázky spojené s kvalitní zábavou a chytrou režií. Jděte na to."

 

Co jste si vybrali z dubnové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v květnu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace