Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Oscaři rozdáni! Triumfoval La La Land, ale jen na chvíli!


ikona
Cival
damien chazellejimmy kimmeloscarryan gosling
Je tady největší filmová noc roku! Jak dopadla? 

CO TO KURVA BYLO???!!!

Pár sekund po předání poslední sošky jsem napsal tohle:

Máme za sebou jeden z těch poklidnějších ročníků. Moderátorský novic Jimmy Kimmel sice prodchnul celý večer uštěpačnými poznámkami na adresu Donalda Trumpa, nějaké velké politické haló se ale (naštěstí) nekonalo. Kimmel kdovíjak neoslnil, vytáhl z klobouku jen pár osvědčených triků ze své talkshow, z nichž některé fungovaly líp (chudák Matt Damon), jiné hůř, ale všechny vedly k tomu, že ceremoniál působil poněkud zaměnitelně – už koneckonců od úvodního výstupu Justina Timberlakea, jste mohli mít pocit, že sledujete třeba Grammy nebo jinou obyč rozdávačku cen.

Vítězem se stal podle předpokladů La La Land, který bral sošky za hudební složku, výpravu, kameru i pro režiséra a nej film. Rekordy z toho nebyly, ale to ani nikdo zasvěcený čekat nemohl, protože v technických kategoriích byla konkurence silná a po hereckých soškách bažily jiné tituly. Právě u všech čtyř herců a hereček se do puntíku naplnily předpoklady sázkových kanceláří a ani jeden z velkých favoritů nepohořel, což možná ještě podtrhlo malinko uzívané a poklidné pocity z celého večera.

Filmová oslava to ale byla důstojná a nad výsledky zuřit rozhodně nebudeme, protože nějaké velké přešlapy jsme nezaznamenali. Takže gratulace vítězům a potlesk pro všechny skvělé filmy!

JENŽE PAK NAJEDNOU VYŠLO NAJEVO, ŽE NEVYHRÁL LA LA LAND, ALE MOONLIGHT A ŽE DOŠLO K ZÁMĚNĚ OBÁLEK???!!! WHAT?!!

Ano, hlavní sošku opravdu vyhrál Moonlight a je z toho zmatku skandál historických rozměrů! Tohle už v televizi asi nezažijete. Delegace La La Landu se po proslovech stáhla z pódia a gratulace začali sbírat tvůrci Moonlight. WTF?

Myslím si, že teď si všichni zainteresovaní drbou hlavu a nevěří tomu, co se stalo. Tipuju pár padlých hlav a restart příští rok. Protože tohle byl fakt průser.

---

FOTKY KRÁSEK Z ČERVENÉHO KOBERCE :: MOMENTKY Z ČERVENÉHO KOBERCE

Před ceremoniálem jsme psali: Skoro to až letos vypadá monotématicky. Tím nenarážím na fakt, že odevšad vykukuje La La Land, ale vyložená překvapení a zářezy z blockbusterového políčka se opět omezují jen na tři tradiční technické kategorie - střih zvuku, mix zvuku a vizuální efekty. Ve všech ostatních je to variace na půl tuctu typických oscarovek - retro ne-až-tak-úplně-muzikál, černošské drama, černošské homosexuální drama, černošské genderové drama, sociální drama z divokého záp... pardon Texasu a sociální drama z úplně nedivokého Manchesteru u moře. A navrch hrdinný vojín z Hacksaw Ridge a Dev Patel, tentokrát bez milionu, ale s plnovousem v Lion.

 

Ano, přesně takhle černobíle může oscarový výkvět působit na laiky, kteří viděli jeden, možná dva filmy ze zmíněné nabídky. Ostatně některé z nich kolují v malém počtu kin, jiné teprve dorazí a např. Hell or High Water (u nás jako Za každou cenu) se objevuje až teď pouze na Video on Demand. A přitom to letos bude hodně zajímavé, protože v oněch šesti až osmi filmech je patrné zásadní pnutí - La La Land vede na počty, ale víc bělošský film byste asi vymýšleli marně. A proti němu stojí hned trojice silných černošských témat, přičemž dvě z nich jsou zatraceně aktuální a to třetí vzbudí okamžitou otázku "proč jsme se o tomhle v dějepisu neučili?". Míněno Američany, protože Čecha by asi postavení žen v NASA během šedesátých let minulého století asi zas tak moc nezajímalo. A přitom jsou právě Skrytá čísla tou nenáročnou, ale o to stravitelnější životopisnou oscarovkou.

 
Oscarový večer tedy nebude jen o tom, jestli vyhraje ten nejlepší, ale jak moc zaúřaduje politická korektnost v rozhodování Akademie, a také jak moc politické nekorektnosti si dovolí Jimmy Kimmel coby moderátor. Na rozdíl od jiných talk show hostů se do společenských komentářů zas tak často nepouští, takže je tu šance, že si alespoň jeden večer odpočineme od Trumpa a dočkáme se milého štouchání do (vlastních) hollywoodských řad. (imf)

NEJPALČIVĚJŠÍ OTÁZKY:

Vyhrají Star Wars po 36 letech Oscara? => Ne
Bude Sebevražedný oddíl opravdu oscarovým bijákem? => Ano
Získá režisér Damien Chazelle ve svých 32 letech prvního Oscara? => Ano
Bude Casey Affleck druhým oscarovým Affleckem? => Ano
Potvrdí Disney nadvládu na poli animáků i bez celovečerních Pixarovek? => Ano

 

Kompletní přehled nominací:

Nejlepší film
Příchozí
Fences
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
Hell or High Water
Skrytá čísla
La La Land
Lion
Místo u moře
Moonlight

Tip na vítěze: La La Land

Náš favorit: Příchozí

Největší twist večera, který mne donutil smazat už napsaný odstavec. Warren Beatty je buď velký manipulátor nebo příliš zasloužilý důchodce. Takže nikoliv La La Land, jak všichni čekali, ale Moonlight. Zapomeňte, co jsem napsal (a co jste nečetli), velké téma vyhrává nad velkým retrem. Koukáme dopředu a nikoliv dozadu. Až se z téhle rozporuplné tečky vzpamatujete, možná vám to začne dávat smysl. A... gratulace. Eh...

 

Nejlepší herec v hlavní roli
Casey Affleck (Místo u moře)
Andrew Garfield (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny)
Ryan Gosling (La La Land)
Viggo Mortensen (Tohle je náš svět)
Denzel Washington (Fences)

Tip na vítěze: Casey Affleck

Náš favorit: Casey Affleck

Casey Affleck je skvělý a v Místu u moře dostal báječnou příležitost napodobit co do oscariády svého slavnějšího bráchu. Caseyho mumlání tenhle film udělalo, stejně jako svého času vyrobilo neskutečného záprtka v Zabití Jesseho Jamese, za kterého ale soška nepřišla. Tak aspoň teď, konečně!

Nejlepší herečka v hlavní roli
Isabelle Huppert (Elle)
Ruth Negga (Loving)
Emma Stone (La La Land)
Natalie Portman (Jackie)
Meryl Streep (Božská Florence)

Tip na vítěze: Emma Stone

Náš favorit: Isabelle Huppert

Přebírala tu sošku Emma nebo její postava Mia? Protože ty role se tak prolínají, že jí to vlastně nešlo nepřát. Doufající herečka, průměrná servírka, talentovaná autorka - takových doutnajících hvězdiček jsou v L.A. stovky až tisíce. A Akademie je plná těch, kterým se povedlo prorazit. I proto je tenhle příběh, kulminující v písni Audition, univerzálně srozumitelný nejen pro publikum, ale hlavně pro ty, kdo sošky rozdávají. 

 

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Mahershala Ali (Moonlight)
Jeff Bridges (Hell or High Water)
Lucas Hedges (Místo u moře)
Dev Patel (Lion)
Michael Shannon (Noční zvířata)

Tip na vítěze: Mahershala Ali

Náš favorit: Jeff Bridges

Mahershala... tohle jméno si člověk zapamatuje na první podívání, ale teď už si budete pamatovat i obličej. Sympaťák s jemným hlasem měl sezónu jako bič - zahrál si záporáka v netflixovské marvelovce Luke Cage, jednu z vedlejších rolí ve Skrytých číslech, ale hlavně jednu z hlavních v Moonlight. Téma snímku svádí k odmávnutí téhle sošky jako pochopitelné, ale jestli někde tohle drama září, jsou to právě herecké výkony. A Mahershala na sebe upozornil už kdysi dávno v House of Cards. Od té doby jen stoupá a dnes večer se definitivně zařadil mezi hereckou smetánku. (imf)

 

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Viola Davis (Fences)
Naomie Harris (Moonlight)
Nicole Kidman (Lion)
Octavia Spencer (Skrytá čísla)
Michelle Williams (Místo u moře)

Tip na vítěze: Viola Davis

Náš favorit: Naomie Harris

Nicole Kidman už Oscara má, Octavia Spencer taky a Michelle Williams si bude muset počkat. Vyhrála favoritka Viola Davis za Fences, která s touhle rolí bodovala už na divadelních prknech. Na rovinu přiznávám, že její přepjatý herecký výstup mě děsil už v traileru, ale už z něj bylo poznat, že tady se bude hřímat a slzet v zájmu sošek. A vyšlo to.

 

Nejlepší režie
Denis Villeneuve (Příchozí)
Mel Gibson (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny)
Damien Chazelle (La La Land)
Kenneth Lonergan (Místo u moře)
Barry Jenkins (Moonlight)

Tip na vítěze: Damien Chazelle

Náš favorit: Denis Villeneuve

Věřili byste, že je Chazellovi dvaatřicet? A přitom vypadá na šestnáct. Nejmladší vítěz Oscara za režii v historii... a přitom bychom mu to klidně dali už loni za Whiplash. Takových talentů moc není, navíc se Damien svou prvotinou nevyčerpal a v La La Landu předvedl stejnou směs nadšení, nápaditosti a ochoty udělat pro výsledek maximum. Už stojíme ve frontě na jeho další film. Snad mu ta soška nevleze do hlavy.

 

Nejlepší původní scénář
Hell or High Water (Taylor Sheridan)
La La Land (Damien Chazelle)
Humr (Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou)
Místo u moře (Kenneth Lonergan)
20th Century Women (Mike Mills)

Tip na vítěze: Místo u moře

Náš favorit: Místo u moře

Hlavní favorit téhle kategorie uspěl. Jak by ne, když jde o hodně neotřelou tragickou story, s neskutečně šťavnatými dialogy, které v sobě zrcadlí depresi a marnost naprosto výjimečným, neprvoplánovým a neokázalým způsobem. Klobouk dolů.

 

Nejlepší adaptovaný scénář
Příchozí (Eric Heisserer)
Fences (August Wilson)
Skrytá čísla (Allison Schroeder, Theodore Melfi)
Lion (Luke Davies)
Moonlight (Barry Jenkins, Tarell Alvin McRaney)

Tip na vítěze: Moonlight

Náš favorit: Příchozí

Předlohy jsme samozřejmě nečetli, ale tady se prala ta v úvodu zmíněná silná černošská témata. A další sošku si v tomhle boji připsal Moonlight. Barry Jenkins si může blahořečit za šťastnou volbu látky, která vypadá jako z oscarového manuálu - hluboký lidský příběh se silným sociálním rámováním drží v první lize hlavně herecké výkony a zkušená režie. To téma je ale ve světle aktuálních společenských a politických nálad v USA natolik aktuální, že šlo ze strany Akademie o jednoduchou volbu.

Nejlepší animovaný film
Kubo a kouzelný meč
Odvážná Vaiana, Legenda o konci světa
Můj život Cuketky
Červená želva
Zootropolis: Město zvířat

Tip na vítěze: Zootropolis

Náš favorit: Zootropolis

Počítají ještě u Disneyho sošky na Pixar a ty ostatní, když tomu šéfují stejní lidé? Lasseter touhle velkou fúzí vytvořil animákového giganta, který měl na Oscarech hned dvě želízka a dělba práce funguje tak dokonale, že poslední dobou chválíme spíš Disneyho než Pixar, ačkoliv je to vlastně jedno a totéž. Vaiana byla super a zábavná, ale Zootropolis měla "přesah", který pochopí díky zvířátkům i děti, spoustu správně groteskových gagů a milých nápadů v druhém a třetím plánu. Pixarovka bez loga Pixaru. Měli bychom si zvykat. Tahle soška pro krále mainstreamu je zasloužená.

 

Nejlepší cizojazyčný film
Land of Mine
A Man Called Ove
The Salesman
Tanna
Toni Erdmann

Tip na vítěze: Toni Erdmann

Náš favorit: Toni Erdmann

A Oscara získává Toni... Salesman? Překvapení večera pro všechny, kdo nemají čas sledovat všechny zahraniční kinematografie... a předchozí oscarové vítěze, protože íránský režisér už má druhou sošku, první za vynikající Rozchod Nadera a Simin. A v tradici tvůrců ze zahraničí stihnou i v nepřítomnosti zpražit Trumpa (příčina a následek v praxi). A co chudák Toni Erdmann? Jack Nicholson to třeba v remaku napraví a Němci se dočkají alespoň zprostředkovaně.

 

Nejlepší kamera
Příchozí (Bradford Young)
La La Land (Linus Sandgren)
Lion (Grieg Fraser)
Moonlight (James Laxton)
Mlčení (Rodrigo Prieto)

Tip na vítěze: La La Land

Náš favorit: Mlčení

Tady jsme La La Landu hodně věřili, i když kamera ve Scorseseho Mlčení na sebe upozorňuje už v ukázkách. La La Land je ale hravý, se spoustou nápadů a odkazů ke klasikám, technicolorové paletě, muzikálové neposednosti. Už jsme smíření s tím, že La La Land oscarové rekordy nevyrovná, ale doufejme, že soška za jeho kameru inspiruje další podobně hravé výkony. Věděli jste, že ta úvodní scéna na dálnici se natáčela na druhou dobrou za zlatavého západu slunce, který trvá vždy jen dvacet, třicet minut? Žádné CGI, ale solární energie!

Nejlepší střih
Příchozí
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
Hell or High Water
La La Land
Moonlight

Tip na vítěze: La La Land

Náš favorit: Příchozí

Další příděl pro Austrálii a zprostředkovaně i pro Mela Gibsona, čemuž rozhodně fandíme. Hacksaw Ridge je v té válečné vřavě občas chaos, ale právě to byl asi záměr, ne? Střih v takové žánrovce má vždycky navrch proti "pomalejším" a civilnějším filmům, ale stejně jsme čekali, že tady bude skórovat spíš střih na hudbu v La La Landu. Zmýlený tip ovšem v tomhle případě vážně nemrzí.

Nejlepší výprava
Příchozí
Fantastická zvířata a kde je najít
Ave, Caesar
La La Land
Pasažéři

Tip na vítěze: La La Land

Náš favorit: La La Land

Sběr začíná? Málokdy vyhraje film ze současnosti, La La Landu se to ale mohlo povést, protože design a výprava extrémním způsobem pracují pro příběh a to nejen díky hýřícím barvičkám. Precizní řešení každého detailu, luxusní dílo.

 

Nejlepší kostýmy
Spojenci
Fantastická zvířata a kde je najít
Božská Florence
Jackie
La La Land

Tip na vítěze: La La Land

Náš favorit: La La Land

Jeden ze spolufavoritů využil beze zbytku toho, že jako jediný z nominantů může pracovat s nadpřirozenem a pustit si fantazii naplno na špacír. Spousta kabátů, spousta klobouků, spousta radosti pro Warnery a jejich čerstvě rozjetou sérii.

 

Nejlepší masky
Muž jménem Ove
Star Trek: Do neznáma
Sebevražedný oddíl

Tip na vítěze: Sebevražedný oddíl

Náš favorit: Star Trek: Do neznáma

Konkurence v téhle kategorii byla letos opravdu bizarní, protože dva rozpačité blockbustery doplnil jeden neamerický film, který nikdo neviděl. V DC ale musí mít obrovskou radost, že je z jejich comicsovky oscarovka.

 

Nejlepší hudba
Jackie (Micachu)
La La Land (Justin Hurwitz)
Lion (Dustin O'Halloran, Hauschka)
Moonlight (Nicholas Britell)
Pasažéři (Thomas Newman)

Tip na vítěze: La La Land

Náš favorit: La La Land

Když by hudbu nevyhrál hlavní favorit Oscarů, který je zároveň muzikálem, bylo by to hodně divné. Justin Hurwitz trumfl i věčného oscarového nominátora Thomase Newmana a odnesl si zaslouženou sošku. Na dvaatřicetiletého mladíčka neskutečný výkon.

 

Nejlepší píseň
"Audition" (La La Land)
"Can’t Stop the Feeling!" (Trollové)
"City of Stars" (La La Land)
"The Empty Chair" (Jim: The James Foley Story)
"How Far I'll Go" (Odvážná Vaiana, Legenda o konci světa)

Tip na vítěze: City of Stars

Náš favorit: City of Stars

Hurwitz měl tohle dvojkombo předplacené už tím, že v kategorii okupoval víc slotů, ale kdo mohl předem diskvalifikovat ušního červa od Justina Timberlakea nebo umění Lin-Manuela Mirandy (Hamilton)? Přesto La La Land nezaváhal a sošku si odnáší titulní City of Stars na úkor intimnější Audition. Prašť jako uhoď, tohle je prostě fér.

 

Nejlepší zvuk
Příchozí
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
La La Land
Rogue One: Star Wars Story
13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

Tip na vítěze: Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Náš favorit: Příchozí

Když už má Oscara Suicide Squad, proč by se ho po 36 letech nemohly dočkat i Hvězdné války? Bohové mixážních pultů si to ale nepřáli a soška míří k Hacksaw Ridge. Zkušené ucho určitě ve válečných jatkách slyší jednotlivé vrstvy a věřme tedy, že vyhrála ta správná válečná vřava, v níž místo laserů sviští kulky. Je fakt, že to peklo zorchestrované na ploše jednoho fotbalového hřiště někde na farmě, kterou si Gibson na dva týdny pronajal, funguje především díky skvělému zvuku a střihu. Takže gratulace. A Hvězdné války? Ty budou mít v budoucnu ještě dost příležitostí Oscara uchvátit.

Nejlepší střih zvukových efektů
Příchozí

Deepwater Horizon: Moře v plamenech
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
La La Land
Sully: Zázrak na řece Hudson

Tip na vítěze: Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Náš favorit: Příchozí

Smiřme se jednou provždy, že téhle kategorii rozumí opravdu jen odborníci z branže. Pro nás ostatní je to věštění z lógru, a tak nějak doufáme, že vyhraje ten nejhlasitější film. Příchozí jsou ale z jiného soudku, protože přichozí mimozemšťané komunikují nejen vizuálně, ale také pomocí velmi osobitých zvuků, které se nádherně prolínají s atmosférickým soundtrackem. Zvuk zkrátka v tomhle filmu hraje důležitou roli a divák si ho víc všímá. Tak co, obhájili jsme si to?

Nejlepší vizuální efekty
Deepwater Horizon: Moře v plamenech
Doctor Strange
Kniha džunglí
Kubo a kozelný meč
Rogue One: Star Wars Story

Tip na vítěze: Rogue One: Star Wars Story

Náš favorit: Rogue One: Star Wars Story

Kdo to říkal? Já to říkal. Proti redakčnímu křídlu a hlavně Civalovi, který vizuál Knihy džunglí vyloženě nesnáší, jsem hlásal vítězství zvířatek s mo-cap ksichtíky a uhrančivou mizanscénou, prostě ten pravý trikový posun, který umožní dělat filmy na pomezí hrané a animované formy. Nikoliv oživování mrtvých a omlazování starých herců, zabalené do slavných fanfár a vesmírných bitev. Kdyby Rošťák Jedna vyhrál, nezlobil bych se, ale Knize džunglí jsem držel palce, protože tahle kategorie je hlavně pokroku, ne o slavném jméně a světě. (imf)

 

Nejlepší dokument
Fire at Sea
I Am Not Your Negro
Life, Animated
O.J.: Made in America
The 13th

Tip na vítěze: O.J.: Made in America

Kategorie předávaná ústředním triem ze Skrytých čísel, obsahující tři zásadní černošská témata. Můžete třikrát hádat, kdo vyhrál. Já tipoval Avu Duvernay a její Třináctku, Cival zase O.J. Simpsona. Ten ostatně hýbal televizním rokem 2016 v několika různých ohlédnutích. A jedno z nich teď má Oscara. Zaslouženě.

 

Nejlepší kraťas
Ennemis Interieurs
La Femme et le TGV
Silent Nights
Sing
Timecode

Tip na vítěze: Timecode

Ne, to není celovečerní Zpívej, ve kterém si zvířata hrají na Superstar. Tohle je maďarský kraťas o dívce, která přichází do nové školy a stává se hvězdou místního sboru. Odehrává se v devadesátých letech v Budapešti a jeho poselstvím je, že máte svůj hlas nechat zaznít a nesmířit se s útlakem. Cink... a soška je doma.

 

Nejlepší dokumentární kraťas
4.1 Miles
Extremis
Joe’s Violin
Watani: My Homeland
The White Helmets

Tip na vítěze: The White Helmets

Bílé helmy odvádějí diváka do Sýrie a představují dobrovolníky, kteří zasahují tam, odkud se všichni ostatní pakují a berou nohy na ramena. Rádi bychom to zasadili do kontextu ostatních nominovaných, ale ruku na srdce, kdo je všechny viděl? Bílé helmy ukazují prstem dál než palcové titulky novin. A to nás zajímá, ať už mají sošku nebo ne.

 

Nejlepší animovaný kraťas
Blind Vaysha
Borrowed Time
Pear Cider and Cigarettes
Pearl
Piper

Tip na vítěze: Piper

Tenhle animák, uváděný před Hledá se Dory, mě kdovíjak nedostal, ale bylo celkem jasné, že na Oscara má velkou šanci. Jde totiž o klasický crowd-pleaser s roztomilouškým hlavním hrdinou. A stojí za ním Pixaři, kteří mezi velkými animáky letos absentují. 

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (287)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace