Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rozpolcený dál kraluje! Porazil i mizerné Kruhy


ikona
Cival
m. night shyamalantržby
Shyamalan je Vyvolený! 

Během víkendu se Super Bowlem se celý americký národ v neděli nastěhuje před televize a kina se vyprázdní. Proto studia nesunou do kin žádné blockbustery (šetří si je nově ne na léto, ale už na Valentýna nebo březen) a tržby všech snímků výrazněji klesají. Z tohohle pohledu je propad o 43% u Rozpolceného, dalších 14 milionů a obhajoba první příčky kasovního žebříčku další známkou parádního úspěchu M. Nigh Shyamalana.

TRŽBY SHYAMALANOVÝCH FILMŮ

Jeho nízkorozpočtové thrillerové psycho boduje na všech frontách a při mrzkém devítimilionovém rozpočtu hlásí už jedenáctkrát vyšší výnosy! Ano, ani 98,7 milionů dolarů rozhodně není pro Shye konečná. Rozpolcený bude vysoko v hitparádě nejúctyhodnějších kasovních počinů roku a měli bychom se pořádně připravit na další díl, ať už se bude jmenovat jakkoliv. Mrk mrk hehe.

 

Rozpolceného nezastavila ani přímá žánrová konkurence. Během Super Bowlu totiž zabírají obvykle jen horory a studio Paramount jeden takový nachystalo: Jmenuje se Kruhy a navazuje po letech na superúspěšný Kruh, který se stal klasikou a utržil čtvrt miliardy dolarů celosvětově. Tentokrát to ovšem nezvládne – triumfální polonostalgický comeback ve stylu Jurského světa se totiž nekoná. Spíš jde o další upachtěný návrat s křížkem po funuse.

TRŽBY AMERICKÝCH KRUHŮ

Třináctimilionový start neobstojí ani ve světle slabého Kruhu 2 a značí smrt série. Film totiž utrží sotva třicet milionů na domácí půdě a to je prostě bída. Studio ale tenhle boj prohrálo ještě před uvedením do kin – katastrofální ohlasy a pouhých 5% pozitivních recenzí (!!) vypovídají o jedné z největších srágor roku. Účetní rány bude malinko zacelovat zbytek světa, ale na další štaci to rozhodně stačit nebude.

 

Na bronzové příčce se snaží kynologický doják Psí poslání, ve kterém se štěká skrz slzy. Přisypaných deset milionů vyhnalo zámořské tržby zatím na 32 milionů. Na padesátku celkově by to mělo stačit v pohodě, což budou v Universalu asi hodnotit – po zjištění, že nemají v rukách nový velehit z ranku Marley a já – ve stylu „na tu bídu ještě dobrý“.

Oba oscaroví nominátoři za nej film roku pak na čtvrtém a pátém místě triumfálně letí přes sto padesát mega jen z Ameriky. U černošského retra Skrytá čísla je to o to obdivuhodnější, že film není vyloženě tou top adorovanou oscarovkou, ale prostě jen klasickým „crowd-pleaserem“, jenž je milý, hluboce lidský a všem se vlastně líbí. Dalších deset milionů a znovu nejnižší propady z pelotonu vykoply snímek už na 119 milionů, tedy cca. pětinásobek skromného rozpočtu.

 

La La Land je už taky na úctyhodných 118 milionech. Skrytá čísla mu ale musí závidět hlavně těžkotonážní výnosy z ostatních kontinentů (kam doják o Afroameričankách zas tak snadno neprodáte). Ryan Gosling s Emmou Stone se tu protančili už ke kulaté stopadesátce. Režisérovi Damienu Chazellovi holt i v budoucnu všechna studia urvou ruce, nejen kvůli té fazóně plné nablýskaných sošek.

Na šestce brutálně rychle mizí Poslední kapitola Resident Evil. Stylově klesla o 66,9% a připočetla pouhé čtyři miliony – těch 21 mega v mezisoučtu je fakt prachbídných. Jako obvykle tu ale situaci žehlí zbytek světa, odkud už se 95 melounů bez větší námahy dovalilo, takže celková účetní bilance bude v plusu. Snad to ale neznamená sedmý díl, proboha!

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE RESIDENT EVIL

 

Za sedmým animákem Zpívej, jenž si hýčká svou půlmiliardu a chystá se na sequelovou misi v duchu Já, padouch 3 (letos v létě) a Mimoňů 2 (léto 2020), povyskočil mně docela dost nesympatický oscarový kalkul Lion. Weinsteinovic drama nabírá nominace a dokonce si odneslo hlavní cenu od cechu kameramanů (což je v konkurenci La La Landu, Mlčení a Příchozích úctyhodný výkon), a proto mohlo ze čtrnácti stovek kin vytáhnout čtyři miliony a dostat se už na aktuálních 24 mega. Po prvních festivalových ohlasech bych takový úspěch úplně nečekal.

Desítku pak vedle Xandera Cage, který v Americe těžce pohořel (doma jen 40, ze zbytku světa má alespoň dalších 112 milionů) uzavírá nevábná sci-fi The Space Between Us. Nevím, co někoho vede k odklepnutí teen verze Marťana, ve které straší nevýrazný Asa Butterfield, ale… fakt to nebyl dobrý nápad. Otvírák za necelé čtyři miliony je slaboučký a ostudný i pro nezávislého distributora.

Kompletní žebříček tržeb zde.

 

Za týden se v kinech drsně porvou John Wick 2, Lego Batman a 50 odstínů temnoty. Asi nemusíme vysvětlovat, které legendě, mýtu, rychlopalnému přízraku budeme držet palce. Go and get them, John!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (23)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace