Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních únorových filmů


ikona
KarelR
originální filmy
Co čekat od Jackie, Moonlightu nebo Místa u moře? 

I v únoru jde do českých kin řada (neznačkových) oscarových kandidátů. Místo u moře a Moonlight uspěly na Zlatých glóbech, takže mají o něco vyšší šance na triumf, za pozornost by ale mohly stát i jiné, méně oceňované kousky. Které to jsou?

 

2. února

Já, Daniel Blake

Osmdesátiletý Ken Loach nepatří mezi filmaře, jež bychom na MovieZone.cz ostře sledovali, a podle ČSFD je to naše mínus. Jeho novinka si totiž drží krásných 81% a Rimsy hlásí, že se jedná o "nenápadné, leč o to silnější sociální drama o pár lidech, co se ocitli v běžných, ale nezáviděníhodných situacích. Právě všednost charakterizuje celé dílo, stejně jako minimum patosu i ve vypjatých chvílích, na které se vyplatí počkat." Loachovi fandové tak mají kino jasné, zbytek se od sedmičkové recenze může odpíchnout libovolným směrem.

 

Jackie

Mr. Hlad a Rimsy Jackie brutálně vyhejtovali, tak jsem se rozhodl přesvědčit na vlastní oči a kupodivu jsem netrpěl. Jasně, doma bych tohle zdrcené stvoření nechtěl, jako výpověď o tom, jak bývalá první dáma bojovala za odkaz svého muže, ale Jackie v klidu obstojí. Dějový oblouk je křišťálově jasný a funguje, intimní kamera neruší, John Hurt zase jede svůj vysoký standard... jen tu holt máte zlomenou hrdinku s celkem otravným hlasem, která tápe víc, než bude řadě diváků příjemné.

 

Místo u moře

Jedna z prvních letošních lahůdek. Místo u moře je psychicky vyčerpávajícím a ohromně depresivním filmem o tom, že se na některé věci zapomíná hodně těžko. Casey Affleck tu předvádí malý herecký koncert a všichni ostatní ho luxusně podporují, ve výsledku tedy dostanete dvouhodinovou depku, jíž byste si kupodivu dali v mnohem delší dávce. Tak pohlcující atmosféra se dnes vidí jen málokdy. Kenneth Lonergan ji ale tahá z rukávu, jako by se nechumelilo, a měl by okamžitě začít točit něco dalšího.

 

16. února

Lék na život

Gore Verbinsky se konečně vrací k tomu, co mu šlo nejlíp - k mysterióznímu thrilleru. Jasně, pirátská trilogie vydělala asi trilión dolarů, režisér Kruhu ale vždycky uměl spíš děsit než bavit a tady jsme jásali nad celou trailerovou kampaní. Že musí zákonitě přijít nějaký háček? No... bohužel jsme mu neunikli. Rotteny zatím hlásí jen 35% spokojených recenzí (devět ze šestadvaceti) a rating se zastavil u 5,9/10, takže se sny o pecce z šíleného sanatoria pomalu rozplývají. Snad ve finále nebude extra zle, další peklo by po Osamělém jezdci bolelo dvojnásob.

 

Mlčení

Od začátku bylo jasné, že se z Mlčení nevyklube zrovna divácký film. Scorsese si ho po mnoha letech natočil hlavně pro sebe, takže tu s klidem oživuje témata a styl téměř zapomenutých bijáků. Jak se s tím popere místní redakce? Cival už má Mlčení za sebou a hlásí, že dobrý, tak ho snad příští týden podpoříme: "Náramný snímek pro kina, který je co do filmové řeči precizním opakem Vlka z Wall Street, má ale podobnou sílu a po obrazové stránce se může stát stejnou ikonou. Neokázalé, prakticky bez hudby a pomalé, přesto uvnitř nesmírně působivé spirituální zamyšlení nad vírou a jejím místě v srdci i na jazyku. Inspirativní konverzačka, ve které můžete sympatizovat v podstatě s každou jednotlivou postavou."

 

Zlato

Matthew McConaghey se s Bojem za svobodu a Sea of Trees tak úplně netrefil - a Zlato to podle všeho nespraví. Upocený bratránek Vlka z Wall Street má totiž na Rottenech rating 5,2/10 a zatím to vypadá, že přišla Matthewova divoká transformace zcela vniveč. Jistě, v posledním traileru se všechno snažila zachránit Rachael Taylor ve vířivce. Ani tohle ale nespravilo předzvěst bijáku, který by měl zakroužit kolem dramatického průměru a zmizet v propadlišti dějin.

 

23. února

Bába z ledu

Jaký bude nový Bohdan Sláma? Kdo ví. Po Štěstí a Venkovském učiteli jsme dostali Čtyři slunce, jež moc lidí nenadchla, pak se ale Sláma odebral ke Kanceláři Blaník, kde se mu náramně daří. S Bábou z ledu se vrací do kin po dlouhých pěti letech, a vlastně z toho může vypadnout cokoliv od podivné nudy až po skvělé drama. Snad se mu tentokrát poštěstí, moc zajímavějších domácích tvůrců totiž nemáme.

 

I dva jsou rodina

Chudák Omar Sy se stává hercem jednoho filmu. Nedotknutelní ho sice posunuli až k X-Menům, Jurskému světu a Infernu, moc prostoru si ale nikde nevybojoval a Francie na nás dál sype komedie s "tím vtipálkem z toho nečekaného hitu". Dopadne novinka I dva jsou rodina lépe než Nepoužitelní nebo Samba? Ohlasy zatím nedorazily, takže není podle čeho předvídat. Trailer nicméně láká na pohodovou (byť děsně klišovitou) oddechovku, v níž se zastaví i Clémence Poésy, takže je na místě přiměřená dávka optimismu.

 

Lion

Asi vás nepřekvapí, že je Lion tak trochu letošní Milionář z chatrče. Dev Patel si našel další příběh o drsném životě v Indii, jenž se překlápí do ubrečeného dojáku pro všechny generace (tentokrát se dokonce těží ze skutečných událostí), a zase je to víceméně fajn. Lion vás z logiky věci nemůže překvapit vývojem děje, pořád ale má schopné herce a emocemi naprané finále, které snad ani nešlo zkazit. Pokud tedy unesete, že se jede x-krát propraná šablona, měli byste Liona rozhodně dát ve zdraví.

 

Moonlight

Dojde si letos pro Oscara La La Land nebo Moonlight? Duel dvou žánrových protipólů bude hodně vyrovnaný, orodování za menšiny by však mohlo přihrát výhru tomuhle opěvovanému dramatu. O co v něm jde? O život mladého Chirona, který skrz tři herce hledá svoji sexuální identitu a snaží se ustát drogovou závislosti svojí matky. Normálně se před podobnými zápletkami na MovieZone utíká. Moonlight se ale kupodivu líbil Hladovi, takže je slušná šance, že ho v recenzi budeme chválit.

 

Co jste si vybrali z únorové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v březnu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace