Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rogue One má miliardu, Disney zase slaví


ikona
TedGeorge
Další z nekonečné řady úspěchů myšáka 

Tak nakonec čtyři. To je počet filmů startujících v kinech v roce 2016, které dokázaly překonat čím dál tím méně magickou hranici miliardy dolarů v celosvětových tržbách. Po třetím Capovi, Zootropolisu a Dory to dokázalo i Rogue One, aneb první hraný spin-off ze světa Hvězdných válek. Potřebovalo na to 39 dnů a stalo se jubilejním 13. filmem ze stáje studia Disney, který to zvládnul.

Nejvýdělečnější filmy roku 2016 celosvětově

Celkově pak můžeme mluvit o osmadvacátém filmu, který miliardu překonal. K dnešnímu dni má Rogue One na kontě neuvěřitelných 512 milionů dolarů z USA a uvěřitelných 499 ze zbytku světa. Celkem tedy jednu miliardu a jedenáct mega k tomu. Bouchá u Myšáka jeden šampus za druhým, nebo si účetní jenom odškrtli povinnou miliardu?

Jak se to vezme. Byť se poslední roky stává pro mnoho blockbusterů miliarda skoro až povinností, pořád není samozřejmá. Takový Batman, bojující minulý rok se Supermanem, by mohl vyprávět. Co se amerického čísla týče, tak to je naprosto fantastické. Těch 512 mega stačí vesmírným rebelům na 7. místo v žebříčku amerických tržeb všech dob. Dost možná se dokonce bude útočit na Temného rytíře, který se zastavil na šestém místě s 534 miliony. Také cítíte ve vzduchu takové to „ale“?

Nejvýdělečnější filmy v USA všech dob

Svět čísly dech nevyráží. Jistě, některé státy přisypaly do disneyovské pokladničky slušné množství zelených papírků (třeba Velká Británie skoro 80 mega), ale jiné pro změnu zklamaly. Ne, nevyhnete se tomu ani tady, budu chvilku mluvit o Číně. Je to zvláštní země.

Zatímco takové nudné a přesluhující série jako Transformeři a (fanfáry prosím) Rychle a zběsile díky 300+ milionům z této protivné země spolehlivě znovu a znovu vytváří dojem, že je vše v pořádku a na značku chodí čím dál víc lidí, realita je jinde. Počet prodaných vstupenek ve většině zemí Evropy neustále klesá a vůbec bych se nedivil, kdyby tento rok klesla právě ta Británie o dvouciferné množství procent. Bez Bonda, Pottera, Hobita a dalších Evropě zaslíbených značek.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2016

Ale to jsem odbočil. Ani ta Probouzející se síla (až na výjimky) neurvala ve světě nějaké velké rekordy. Třeba v Číně z toho bylo „jenom“ 124 milionů dolarů, což předminulý rok nestačilo ani na některé tamní romantické komedie. Rogue One si zatím z Číny připisuje 61 mega, což vzhledem k velké reklamní kampani, která vrcholí návštěvou všech hlavních hvězd, není příliš dobré.

Ta země prostě není Star Wars pozitivní. Dalším důvodem je příkaz z vyšších míst, který nechal o Vánocích v klidu vydělávat Velkou čínskou zeď a Rebelové si došli pro zbytky až na začátku ledna. Tohle si dovolila jenom Čína, všude jinde se penízky vydělávaly už přes svátky.

Doufám, že si rozumíme. Miliarda pro Rogue One je velký úspěch. Akorát nevyráží dech. Největší radost samozřejmě mají u Disneyho. Zatímco v roce 2015 vládli Universalové díky všem těm Mimoňům a překvapení desetiletí jménem Jurský svět, minulý rok si pomyslnou korunu pro vládce Hollywoodu uzmuli nazpět právě Myšáci. Udělali to s takovou razancí, že třeba studio Paramount je po právě skončené kalendářní jednotce dost možná na hranici bankrotu. Nebo ještě hůř – restrukturalizace s šanghajskou příchutí.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2016

Rogue One je jenom střípkem do nerozbitné disneyovské skleničky, které kdysi požehnala Stella Zázvorková. Pixarovky, vlastní animáky, hrané pohádky (Kráska a zvíře dá miliardu, dejte na mě), Marvel… ten seznam snad nemá konec. Začátek roku 2017 odpálili pro změnu naplno Foxové díky Skrytým číslům, ze kterých se klube obrovská hitovka. Přesto by tento rok měl být opět v režii studia s velkým S. Universal určitě bude vystrkovat drápky, ale na tu záplavu premiér od Disneyho prostě nemůže mít dostatečně silnou odpověď nikdo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace