Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejočekávanějších filmů roku 2017


ikona
Mr. Hlad
moviezonetéma
Comicsoví hrdinové, pokračování filmových klasik, ambiciózní megaprojekty i vysněné filmy velkých režisérů. Rok 2017 bude v kinech stát za to.  

Nejlepší filmy roku 2016 jsme vyhlásili před pár dny, takže je na čase začít vyhlížet, co nám přinese následujících dvanáct měsíců. Potenciálních nářezů je víc než dost. Máme tu sázky na jistotu, velké návraty i trochu nečekané ambiciózní experimenty. A těšíme se na všechny. 

 

1. Blade Runner 2049
Tak si to shrneme. Blade Runner je klasika, kterou milujeme. Dennis Villeneuve režisér, jemuž se povedlo během pouhých pár let dostat mezi nejzajímavější hollywoodské tvůrce. Harrison Ford a Ridley Scott taky dorazí. Dozvíme se odpovědi na nejzásadnější otázky z původního filmu, ale už teď je jasné, že tahle sci-fi nebude jen fan service a nepůjde na ruku fandům. Ambiciózní a přemýšlivější science fiction se vrací do kin a nový Blade Runner má všechno pro to, aby z něj byl hit a zásadní film, jenž snese srovnání s kultovním originálem. Ryan Gosling tu bude ve jménu budoucnosti lidstva pátrat po Ricku Deckardovi, první upoutávky vypadají vizuálně úchvatně a přitom se tvůrcům daří schovávat si to důležité pro sebe a zatím jen lákat na to, že to asi bude zatraceně dobré a zatraceně zajímavé. Pevně doufáme, že moc dalších konkrétních informací z nich už nevypadne a že na podzim budeme v kině zase nadšení. 

 

2. Star Wars: Epizoda VIII
První spin-off ze světa Hvězdných válek máme za sebou a je na čase vrátit se k hlavní sérii. Sedmička spoustu lidí trošku zklamala, ale já si paradoxně myslím, že Abrams udělal to nejlepší, co mohl. Ukázal, že ví, o čem tenhle svět je, co mají fandové rádi a že on jim to taky umí dát. Ujistil je, že sága je v dobrých rukách. A teď to může rozjet. Sice jako producent, ale popravdě jsme možná ještě zvědavější na to, co předvede Rian Johnson, což je o dost odvážnější filmař, jak ukázal v Looperovi nebo Bratrech Solomonových. Příběh pochopitelně zatím všichni tají, ale je jasné, že dojde na trénink Rey, další bitky s Prvním řádem a nejspíš i na nějaké to šokující odhalení a pár zvratů. Dá se očekávat, že tyhle Hvězdné války budou o dost temnější a vůbec by nás nepřekvapilo, kdyby posadily na zadek právě ty diváky, kteří si myslí, že po sedmičce mají jasno. Abrams vždycky uměl přemýšlet dopředu a s publikem si hrát. A tady má snad tu nejlepší příležitost. Ale i kdybychom dostali „jen Star Wars“, nejspíš budeme spokojeni. 

 

3. Dunkerk
Christopher Nolan utíká od comicsů a sci-fi do druhé světové války a slibuje velkolepou podívanou. To nejlepší si sice schovává do kina, včetně skutečné dobové válečné techniky, a trailery tak možná na první pohled nezaujaly, ale tomuhle megaprojektu stejně extrémně věříme. Vedle Nolana, který zatím nikdy nezklamal, tu máme britskou hereckou elitu v čele s Tomem Hardym a Kennethem Branaghem, i příběh o jedné z největších válečných operací vůbec. Oscarové ambice Dunkerku jsou evidentní, zároveň by ale mohlo jít i o strhující a zábavnou podívanou, jak naznačuje datum letní premiéry. Před patnácti, dvaceti lety jsme bezmezně věřili Spielbergovi, dnes máme podobnou důvěru v režiséra trilogie o Temném rytíři. Spielberg nám nadělil Zachraňte vojína Ryana, od Nolana tedy očekáváme podobnou kvalitu. A upřímně cokoliv jiného by bylo zklamání. 

 

4. Strážci Galaxie Vol. 2
Strážci Galaxie vyrostli v jeden z nejpříjemnějších comisových filmů. Marvel se trefil s režisérem, castingem i celkovou náladou a kombinace akce, vtipů, zajímavých postav i efektního světa právem slavila úspěch. Od dvojky očekáváme klasické „more of the same“, ale v tomhle případě to není problém. Chris Pratt si po Pasažérech napraví komerční renomé a potvrdí, že co se týče trochu držkatých sympaťáků, tak v Hollyoowdu momentálně nikdo lepší není. V první upoutávce se nám představila mile gigantická potvora a potvrdilo se, že se bude hrát na stejnou notu jako minule - a že důvodů těšit se máme už teď hromadu. A to nám James Gunn ještě nenaservíroval Sylvestera Stallonea a Kurta Russella, který by podle všeho měl hrát planetu. Tady se zkrátka kutí další poctivý letní výplach. 

 

5. Logan
Zatímco Strážci Galaxie budou spoléhat na to, co fungovalo minule, Logan se vydá jinou cestou. Ale snad konečně tou, po které fanoušci už tak dlouho volají. Hugh Jackman se bude loučit s nejslavnějším a nejpopulárnějším mutantem a díky komerčnímu úspěchu loňského Deadpoola vyrazí do kin s eRkovým ratingem a dospělejší westernovou atmosférou. Tenhle wolverineovský příběh se bude odehrávat v budoucnosti, kdy je většina mutantů po smrti, profesor Xavier už to nemá v hlavně moc v pořádku a stárnoucí a unavený Wolverine je závislý na prášcích proti bolesti. A v tomhle stavu se má postarat o malou holku, která s ním má víc společného, než se může na první pohled zdát a po níž jdou kyberneticky upravení žoldáci a šílený vědec. 

 

6. Vetřelec: Covenant
Na Promethea jsme se před pár lety extrémně těšili, ale po skvělých upoutávkách jsme dostali film, který nedával smysl ani samotným tvůrcům a jeden z nich dokonce prohlásil, že ho zajímají spíš otázky než odpovědi. No… fandové to viděli jinak. Svět Vetřelců je ale natolik zajetý, že si jedno takové zaškobrtnutí dovolit může a my teď doufáme, že právě kvůli tomu si dá Ridley Scott u reparátu víc záležet. Vrátí se klasické monstrum, ale i Michael Fassbender z Promethea, v kině nafasujeme poctivé eRko se spoustu strachu, křiku a krve a celé to snad bude mít blíž k filmu z roku 1979 než k tomu nemilému poslednímu pokusu. První upoutávka se objevila nedávno, celkem zaujala tím, jak se snaží oba přístupy míchat dohromady. Dvacet let po posledním regulérním Vetřelci by bylo fajn připomenout si, proč je tohle monstrum tak boží a představit ho nové generaci diváků. Snad to vyjde, další omyl by už tahle sága ustát nemusela. 

 

7. Thor: Ragnarok
Mlátička Thor má mezi marvelovskými hrdiny trochu horší pověst, za což může fakt, že jeho dvojka je dost možná nejslabší z celé série filmů. Trojka však zatím vypadá hodně zajímavě. Nudného Alana Taylora vystřídal Taika Waititi, který ve filmech Co děláme v temnotách nebo Hon na pačlověky ukázal, že má sakra velkou fantazii, a tady se navíc bude moct pořádně vyblbnout. Thor se tu totiž dostane trochu do problémů a skončí v gladiátorské aréně, kde narazí na spoustu potvor, ale především na Hulka. A podle slov tvůrců by nás pak měla čekat vesmírná buddy movie, kde na jedné straně bude vždycky seriózní a patetický majitel nejstylovějšího kladiva ve vesmíru a na druhá titánská hromada svalů. Nestačí? Přidejte si do toho Cate Blanchett jako bohyni smrti Helu, Karla Urbana, jenž se bude ohánět obří sekyrou jako záporák Executioner, i neobvyklou kombinaci sci-fi a fantasy prvků. S trochou štěstí nám tu vzniká marvelovka, která bude nejen zábavná, ale možná i překvapivě osobitá. A hlavně dobrá. 

 

8. Kong: Ostrov lebek
Naposledy to s King Kongem zkoušel Peter Jackson a dopadlo to všelijak. Sice si splnil dětský sen a natočil novou verzi svého nejoblíbenějšího filmu, ale že bychom to chtěli vidět znovu, to se úplně říct nedá. Letos dorazí King Kong v trošku jiné podobě a vypadá to, že by s ním mohla být vcelku velká sranda. Warneři se snaží nastartovat sérii filmů o obřích monstrech a Godzilla potřebuje pořádného protivníka, takže tenhle lidoop bude velký jak dva paneláky a bude vládnout ostrovu, na němž se zabydlelo víc podobně přerostlých potvor. A právě sem těsně po válce ve Vietnamu přiletí komando pod vedením Samuela L. Jacksona a Toma Hiddlestona a jejich malá expedice se rychle změní v boj o život, ve kterém lidé nemají zrovna velkou šanci na vítězství. Zasazení do neokoukané doby, MNOHEM větší Kong, skvělé obsazení i jméno talentovaného režiséra Jordana Vogt-Robertse slibují zajímavý zážitek. A doufáme, že i trošku svižnější, než tomu bylo u Godzilly. 

 

9. John Wick 2
Když se v roce 2014 objevil v kinech John Wick, bylo to zatraceně příjemné překvapení. Dva zkušení kaskadéři ukecali Keanu Reevese a pár menších hollywoodských hvězd/kámošů a ukázali, jak se dělají akční filmy, když do toho člověku nikdo nekecá. Z příběhu bývalého zabijáka, jenž se po smrti psa vydává na cestu pomsty, se právem stal kult a od sequelu čekáme minimálně stejný nářez. Keanu Reeves se tentokrát bude muset vydat do Říma, aby splatil jeden starý dluh. Dá se předpokládat, že kvůli tomu umře spousta lidí, většina schytá kulku do kebule a celé to bude trošku jinde než mnohem dražší konkurence. Vrací se i John Leguizamo, Ian McShane nebo Lance Reddick, nově ale dorazí i Laurence Fishburne nebo Peter Stormare. Za kamerou je však tentokrát jen Chad Stahelski, jehož parťák z jedničky David Leitch utekl ke comicsové krimi s Charlize Theron The Coldest City. Snad to pošlape i bez něj. 

 

10. Mlčení
Vlk z Wall Street předvedl, že Martin Scorsese je i ve svém věku pořád ve skvělé formě, ale po divočině, ve které Leonardo DiCaprio šňupal koks ze zadku sjeté prostitutky, se vrací k přeci jen trošku klidnější látce. Mlčení chystal snad deset let a podle reakci zahraničních diváků i kritiků se rozhodně vyplatilo počkat. Andrew Garfield a Adam Driver se tu vydávají v sedmnáctém století do Japonska, kde se začíná šířit křesťanství a ne každému je to po chuti. A nejspíš i proto tady beze stopy zmizel jejich učitel Liam Neeson. Jak ho najít v cizí zemi, jejíž obyvatelé nerozumí jejich jazyku? A jak vůbec přežít, když je tu jejich náboženství zakázané? Očekáváme velkolepou starosvětskou podívanou, skvělé herce a Scorseseho v nejlepší formě. Prostě to, co by každý vysněný projekt velkého filmaře měl mít. 

 

Samozřejmě nemůžeme garantovat, že se povede všechno. Vloni byl konec konců druhým nejočekávanějším filmem Sebevražedný oddíl, ale doufejme, že těch zklamání bude co nejméně. A že se za každý nepovedený kousek z téhle desítky dostaneme alespoň jedno nečekaně povedené překvapení. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace