Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Rogue One: Star Wars Story


ikona
KarelR
první dojmystar wars
Jak se nám líbily nové Star Wars? 

Rogue One je bez debat nejočekávanějším filmem konce roku. Prequel Epizody IV chce nabídnout starou misi, jíž musejí absolvovat zbrusu noví hrdinové, a určitě vás zajímá, jak to s nimi dopadlo. Inu... tady máte hned tři jednoznačné odpovědi.

 

Jak to vidí KarelR

V podstatě stejné zklamání jako Godzilla. Edwards se umí tvářit, že točí opulentní drama první jakosti, už podruhé mu z toho ale vypadlo blockbusterové nedochůdče s jedním stěžejním problémem - totálně marnými postavami. Rogue One od začátku skáče po planetách tam a zpátky, nikde se pořádně nezdrží a nikoho pořádně neprodá. Místo party rebelů tak dostanete sešlost náhodných kolemjdoucích, kteří bývají v akčních scénách skoro omylem, a místo pořádné osudovosti jen zkratkovitou kopírku obvyklých motivů. Věřím, že to na papíře vypadalo jako hezký fandovský sen. Realita je však nezáživná až běda a zachraňuje ji až našlapané finále, v němž alespoň pořád něco vybuchuje. I tak ale budete vyplesknutí jen z famózních X-Wingů a geniálního Vadera. Darebácká banda si svou existenci neobhájila a docela to bolí.

 

Jak to vidí xxmartinxx (přeskočte, pokud se chcete vyhnout náznakům spoilerů)

Dvou a půl hodinové instruktážní video varující před následky lajdácké logistiky. Všichni v tom filmu jsou neskutečně hloupí, a to platí hlavně ze strany Impéria, u nějž je opravdu fascinující, že se dokáže udržet u moci, když v jeho čele stojí až takoví idioti. Mimochodem nenechte se zmást řečmi o spoilerech a návaznostech. Jediný spoiler v celém filmu je, že v něm vůbec nic spoileroidního není a tvoří uzavřenou linku bez jiného následku pro SW, než je ten jeden, který víme už čtyřicet let. Tvůrci se sice rochní v možnosti, že postavy mohou i umírat, ale vzhledem k tomu, že k nim nic necítíme (je jich fakt moc, jsou plytké a ten film je navíc šíleně rychlý, bez jediného oddechu a možnosti se s někým sžít), to nemá ten emocionální dopad, jaký by asi mělo mít. A místy je to dokonce trochu směšné. Umím ocenit určitou špinavost, která mi k tomu docela sedla, a bylo fajn, že díky šetření světelnými meči vidíme ten svět z trochu jiného úhlu, ale je to prostě vata... Jo a ten hnusný, vyblitý obraz (a neexistující 3D) tomu rozhodně neprospěly.

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Hvězdné války pro mě vždycky byly ságou, která je založená na dobrodružství, úsměvné naivitě, sympatických hrdinech a celkem jednorozměrných, ale ve výsledku zábavných postavách. Rogue One nemá nic z toho. Nic proti snaze natočit temnější příběh, ale snaha dělat z rebelů tak trochu svině, které se nebojí pobíjet nevinné, protože „účel světí prostředky“, jsou spíš rušivé než zajímavé, stejně jako všechny ostatní pokusy o drsnější atmosféru a snahy dělat z téhle sci-fi podívané válečnou záležitost. I když ono by to fungovat mohlo, jen by u toho musely být zajímavější postavy, o kterých něco víme. Ne dva Asiati, kteří jsou s hrdiny v jedné partě proto, že se náhodou potkali ve městě a stali se z nich nejlepší kámoši během scény, co nejspíš skončila ve střižně.

Nikdo z celé bandy prostě není ani trochu zajímavý, nedovede vzbudit žádné emoce a prostě tam jen je a buď se tváří jako slepý polojedi nebo tlustý milovník velkých zbraní. Tím ale jejich veškerá zajímavost končí. Nikdo není vtipný, nikdo není cool, nikdo není děsivý, prostě tu jsou, létají z planety na planetu a vy jim máte fandit, protože to pan režisér řekl. A čím víc nabíhají minuty, tím je to celé unavenější a otravnější. Naštěstí Rogue One vypadá skvěle a ve své poslední půlhodině vytáhne z rukávu skutečně epickou vesmírnou řežbu, takže nakonec jsem z toho kina odcházel ne spokojený, ale rozhodně ne naštvaný. I když jsem se s každým dalším odkazem na epizody 4-6 cítil víc a víc trapně. Průměrně zábavná velkolepá podívaná a docela velký krok mimo pro celou ságu. Doufám, že poslední.

Recenzi čekejte brzy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (45)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace