Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Animovaná Vaiana do třetice válcuje, tentokrát Vánoční pařbu


ikona
imf
disneytržby
Úspěšná pohádka se zjevně nechá z trůnu vytlačit až Hvězdnými válkami. Disney jede! 

Nasadit Pařbu o Vánocích na týden předcházející většině vánočních večírků, byl vskutku ďábelský plán, srovnatelný s halloweenským časováním hororů. Konečně trochu změna od rodinných slezin a hořících stromků, směrem ke kancelářským orgiím a tělním tekutinám. Pařba je prolezlá televizními hvězdičkami, ať už ze Saturday Night Live nebo jiných seriálů (viz T.J. Miller ze Silicon Valley, který je na plakátech i ve filmu k nepřehlédnutí), ale na mohutně rozjetou Odvážnou Vaianu to přece jenom nestačilo.

 

O pověstný fous havajská disneyovka zvítězila ve třetím víkendu za sebou s tržbami 18,8 milionu dolarů, zatímco Pařba finišovala na druhém místě se 17,5 milionky. Což vzhledem k velkorysému rozpočtu 45 milionů a vyčerpávající kampani nevyznívá příliš dobře, ostatně letošní rok z kasovního hlediska není pro komediální hvězdy v amerických kinech příliš šťastný. Pokud mezi ně tedy nepočítáme Ryana Reynoldse, ten by to skóre přeci jenom zlepšil.

Odvážná Vaiana v Americe hrozně letí a Disney Store nestíhá prodávat plyšové postavičky Mauího, ale při pohledu na globální tržby je jasné, že havajská tématika v Evropě příliš neoslovuje a zřejmě z toho nebudou další roztomilá zvířátka za miliardu - tuhle pozici už Disney obsadil Zootropolis a Hledá se Dory, na Vaianu zbude tak maximálně Oscar. Není krásné, když to má studio takhle rozhozené? Jako by se po letech Disney s Pixarem opět našli a v nádherné symbióze drtí zbytek soutěžního pole.

 

Warneři naštěstí přetahují děti do sousedních sálů s pomocí Fantastických zvířat - nová Rowlingová pro změnu boduje víc ve světě než v USA, ale s tím se dalo počítat. S tržbami mířícími ke třičtvrtě miliardy zas tak moc ne. Warneři by to sice před premiérou nikdy nepřiznali, ale Mlokova dobrodružství mohla potterovský svět stejně tak posílit jako nahlodat. Naštěstí pro všechny se zadařilo a další generace může vyrůstat v magickém světě (pohádkových zisků...).

Zbytek žebříčku víceméně drží pozice. Potěší čtvrtí Příchozí, vytrvalý Doctor Strange a určitě i Brad Pitt si oddechnul, že Spojenci nejsou úplná ostuda (ačkoliv se Zemeckisovými rozpočty je vždycky důvod ke studenému potu na čele). Především nám ale s nominacemi na Zlaté glóby začala definitivně oscarová sezóna, a to znamená, že se do top desítky začínají propracovávat žhavá želízka - Místo u moře a Noční zvířata.

 

Počítat můžeme i Hacksaw Ridge (ten by mohla šeptanda uchránit od rychlejšího sestupu), ale za hranou desítky už vykukuje La La Land (900 tisíc dolarů z pouhých pěti lokací), polepšit by si mohl také Moonlight a The Edge of Seventeen - všechny tyhle pecky bychom mimochodem měli v dohledné době zrecenzovat. Naopak Miss Sloane - zákulisní drámo se sorkinovskou fasádou - se ani při expanzi do bezmála 2000 kin nijak výrazně u diváků nezapsalo. Je to holt Sorkin bez Sorkina v produkci Luca Bessona. Prostě podivná kombinace.

Vzpomenout musíme tentokrát i na českou kotlinu. Anděl Páně 2 naladil celé Česko na vánoční frekvenci. I výsledek z druhého víkendu - 168 339 diváků - by mu stačil k ovládnutí absolutního žebříčku nejúspěšnějších tuzemských premiér. Na druhém místě se totiž krčí Babovřesky se 140 tisíci dušemi. Celkem má Anděl Páně 2 na kontě už 445 279 diváků. Že by útok na historická čísla? Doufejme, že přes Vánoce bude o Strachovu pohádku minimálně stejný zájem, i díky svým kvalitám to rozhodně zaslouží.

Kompletní žebříček tržeb zde.

 

V USA jde v pátek do předem prohraného souboje s Rogue One jistý Will Smith a jeho tklivé drama Collateral Beauty: Druhá šance (překladateli bych nedal ani tu první šanci), které zjevně chce útočit spíš na ceny, srdíčka a osamělé duše toulající se vánočním New Yorkem. Všichni ostatní totiž budou sedět na nových Star Wars, které konečně Disneymu (resp. Buena Vistě) pomohou k prvnímu místu v žebříčku studií. Věřili byste tomu, že jim to v posledních pěti letech vždycky uteklo? Tak letos opravdu ne, náskok je to o tři parníky. Těžko říct, co to vypovídá o uplynulé sezóně, ale Rogue One je nadějí, že ji zakončíme ve velkém stylu. Tak, nechť vás provází Síla.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace