Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Doctor Strange rozemlel Gibsonův válečný krvák


ikona
Cival
benedict cumberbatchdoctor strangemarveltržby
Jak dobře se uvedl comicsový Doctor Strange? 

Doctor Strange na to má. U Marvelu plánují, že ke konci třetí fáze jejich univerza převezme vůdčí roli v Avengers místo Iron Mana. Možná jen dočasně, než se najde někdo mladší, kdo by mohl být důstojným Downeyho nástupcem, to je teď ale podružné. Jisté je jen to, že se Strangem jsou velké plány, proto se jeho origin pečlivě piplal dlouhé roky, do výroby a kampaně byly nainvestovány stamiliony a rozhodně se netroškařilo ani po herecké a kreativní stránce.

A vyplatilo se. Náramně. Nejen že se Doctor Strange povedl a sklízí vesměs pozitivní ohlasy, které ho řadí k tomu lepšímu z marvelovské produkce a které nepochybují o jeho potenciálu pro tým, ale film boduje i po finanční stránce. Strange zahájil svou dlouhou podzimní pouť americkými kiny otvírákem za 85 milionů dolarů, což ho sice řadí až na desátou příčku mezi marvelovkami, ale zároveň jde o druhý nejsilnější origin - právě po Iron Manovi, jenž před osmi lety šokoval téměř stomilionovým startem.

 

Strangeova čerstvá krev tak zvládla trumfnout první filmové štace Thora (66), Capa (65), Ant-Mana (57) i Hulka (55 mega). A i když jejich výkonnost nelze srovnávat jedna ku jedné kvůli inflaci nebo rostoucí popularitě superhrdinů, zejména těch napojených na Avengers, o potenciálu neokoukané značky to vypovídá velmi jasně. Strange bude atakovat čtvrtmiliardu jen z Ameriky, což je prostě parádička.

TRŽBY MARVELOVEK

A další stamiliony se přivalí ze zbytku světa, koneckonců jen z Číny o víkendu připlulo nádherných 44 melounů. Nejen díky tomu už teď Cumberbatchův comicsový nástup hlásí náramných 325 milionů celosvětově a chystá se je párkrát znásobit.

Mimochodem jde už o několikátý letošní úspěch studia Disney (Zootropolis, Hledá se Dory, Občanská válka, Kniha džunglí…), které pokračuje v krasojízdě a užívá si už bezprecedentních šesti miliard dolarů nastřádaných z kin celého světa v roce 2016. A to jsou na skladě ještě animák Moana (u nás jako Odvážná Vaiana) a samozřejmě Star Wars. Prostě nehorázná palba…

 

Konkurence přitom o víkendu nespala a zejména studio Fox si ukradlo velkou část rodinného publika nasazením animáku Trollové. Pestrobarevný výplach dlouho dopředu avizoval popíkový megahit Justina Timberlakea (vyrobený v očividné snaze zopakovat Pharellův triumf se singlem Happy pro Mimoně) a film samozřejmě poslouží jako velká reklama na prodej figurek vlasatých panďuláků. Rozjezd za 45 milionů je ale solidní a při troše výdrže by měl vést ke stopadesátce jen z Ameriky.

Trolly uživí ovšem hlavně zbytek světa, protože odtud už přiteklo víc jak sto milionů. A nejen u nás se na ty fosforeskující ochechuláky bude chodit hodně vydatně…

 

Zklamáním tak je až nevýrazné přijetí válečné řezničiny Hacksaw Ridge, s níž se vrací do kin režisér oscarového Statečného srdce, megahitového Umučení Krista a brutálního Apocalypta Mel Gibson. I tentokrát prý vyrukoval s ostrou krvavou šlehou, bez opravdu velké kontroverze se jí ale ekonomicky příliš nedařilo a trochu vyšuměla na bronzové příčce se čtrnácti miliony. S ohledem na velmi příznivé recenze a výborné ohlasy diváků by z toho mohla být s trochou štěstí šedesátka jen z Ameriky, ani tak ale žádná velká sláva.

Při Gibsonově nevalné pověsti a při skutečnosti, že je v Hollywoodu v podstatě stále v klatbě (proto ho pořád nevídáme ve velkých áčkových produkcích), nemůže distribuční společnost Lionsgate doufat ani v nějakou potenciálně oscarovou krasojízdu. Po obchodní stránce tedy trochu rozpaky, snad se budeme moct alespoň radovat ze silné válečné flákoty.

TRŽBY REŽIJNÍCH POČINŮ MELA GIBSONA

 

Nálet novinek alespoň srazil o víc jak polovinu výnosy další zvrácenosti Tylera Perryho jménem Boo! A Madea Halloween. Necelých osm milionů ovšem vytáhlo průběžné zisky z Ameriky už na 65 mega, což je pro Perryho levnou produkci jasná výhra. Bohužel.

Šest milionů si pak na pátém fleku připsalo Inferno s Tomem Hanksem. Jeho průběžných 26 milionů z Ameriky se řadí mezi největší pohromy letošního roku, alespoň trochu ji hasí aktuálních 159 mega ze zbytku světa.

Velmi podobné globální výnosy, tedy 109, resp. 111 milionů, pak mají šesté Zúčtování s Benem Affleckem a sedmý Jack Reacher 2. Batffleck může být spokojen, Tom Cruise si ale Reacherův comeback určitě představoval několikanásobně velkolepější.

TRŽBY FILMŮ TOMA CRUISE

 

Desítku uzavírá hororová Ouija 2, mysteriózní Dívka ve vlaku a Burtonova fantasy Sirotčinec slečny Peregrinové.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se pokusí o zázrak thriller Shut In a černošská vánoční komedie Almost Christmas, palce ale budeme držet hlavně velebené sci-fi Příchozí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace