Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Uwe Boll to balí


ikona
Mr. Hlad
uwe boll
Otevřete flašky, prznič adaptací počítačových her a režisér Bloodrayne a Ve jménu krále se loučí s Hollywoodem. 

Kdy jste naposledy viděli film od Uweho Bolla? Tenhle německý Antikrist se prosadil tím, že dovedl lahůdkově zprznit nejednu adaptaci počítačové hry a že ho v podstatě nenáviděl celý svět. Dnes už si přesně nevzpomínám, jak to bylo a rozhodně to nehodlám hledat, ale ve zkratce platilo, že v Německu nebyl průšvih natočit propadák, a tak Boll mohl prznit dál a dál. Ačkoliv režii studoval, byl to spíš fanboy a nadšenec než schopný filmař, ale i tak po sobě stačil zanechat krutou stopu. House of DeadSám v temnotě nebo Far Cry fanoušky hodně bolí, ale nějakým zázrakem se dostal i k větším prachům a větším hvězdám, takže v BloodRayne ze sebe dělal dementa Ben Kingsley a ve Ve jménu krále se sešli Jason Statham, Ray Liotta nebo Ron Perlman. Ale i když ten film není taková zrůdnost jako ostatní bolloviny a díky šedesátimilionovému rozpočtu, hereckým hvězdám a choreografům z Hongkongu to je „jen“ blábol, tu pověst satana si Boll bez nejmenších pochyb zasloužil. 

 

Koukat se na jeho filmy byla totiž podobná zábava jako sledovat věci typu Sharknado. Člověk jen čekal, jakou volovinu tenhle Němec vymyslí a zkusí prodat příště. Nakonec sice místo oscarových herců a akčních superhvězd točil filmy Dolphem Lundgrenem nebo obézní hrdinkou bojující proti náckům, ale třeba jeho blbnutí v Postalu, kvůli kterému vyzval na boxerský souboj největší hatery, bavilo celý internet. Ale teď nadhled stranou. Boll byl podobně talentovaný režisér jako já krasobruslař a to, že skončil v zapomnění, si zasloužil. Jeho filmy byly zkrátka tak blbé, že ani jeho povedená sebeprezentace, u níž si člověk nebyl jistý, jestli to myslí vážně, nebo je to součást nějaké sofistikované hry, už nikoho nebavila. Zůstala po něm jen hromada filmů, za které by se nejspíš styděli i Tomáš Magnusek se Zdeňkem Troškou a pachuť z toho, jak dovedl zadupat do země potenciálně zajímavé předlohy. 

 

Ale proč mu po letech věnujeme novinku? Jednoduše proto, že Boll skončil. A oficiálně. Proč? Nečekejte prozření a oznámení, že během příštího slunovratu spáchá rituální sebevraždu, jíž se pokusí vykoupit v očích fanoušků. Důvod, proč to balí, je mnohem prostší - došly prachy. V posledních letech se jeho filmy objevovaly už jen na DVD a na Blu-rayi a jak on sám říká, tenhle trh je mrtvý a on si nemůže dovolit točit nic nového a ve svém věku se ani nechce vracet do dob, kdy byl mladý a točil doslova na koleni. Teď už je pro něj film jen prodělečná věc. Pokud ho však trošku litujete, kašlete na to. Hned po oznámení, že odchází do filmařského důchodu, dodal, že je na to, co natočil, patřičně je hrdý a jeho Assault on Wall Street je mnohem lepší, lépe napsané a lépe zrežírované drama než dvojka Wall Street Olivera Stonea. Ale na rozdíl od ní holt nemá Michaela Douglase, a proto nebyla tak úspěšné. Jo, není nad skromnost. Teď bych asi měl napsat něco lehce smířlivého a úsměvného a naznačit, že nám svým způsobem bude Boll chybět. Ale nenapíšu. Byl to mizerný filmař a podle všeho i vůl. Chybět nám bude asi jako slepé střevo. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace