Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co se děje v novém Wolverineovi?


ikona
KarelR
logantémawolverinex-men
Kdy se film vlastně odehrává a o čem bude? 

První teaser třetího Wolverinea potvrdil všechno, co jsme o filmu poslední roky četli. Hugh Jackman a James Mangold si vydupali drsnou a depresivní rozlučku, která se tónově inspiruje comicsem Starej dobrej Logan. Hrdina s adamantiovými drápy se tedy promění ve westernového starce, jenž se podobně jako William Munny z Nesmiřitelných snaží jen v klidu dožít. Svět mu ale zasloužený, byť hodně smutný důchod nedopřeje. Je tu totiž poslední velká mise, jíž nemůže oddřít nikdo jiný.

 

Než se dostaneme k tomu, co všechno Logana tentokrát čeká, zodpovíme si samozřejmě tu nejpalčivější otázku - kdy se tenhle film sakra odehrává? Jednoduchá odpověď zní: Prostě to neřešte a představte si ho v alternativní kontinuitě podobné Millarovu comicsu. Pokud jste ale puntíčkáři, tak se podle Mangolda nacházíme za epilogem Budoucí minulosti. Co přesně to znamená? Že jsme kdesi za scénou z roku 2023, v níž se Wolverine vrátil do svého těla, zjistil, že živá Jean Grey randí s živým Cyclopsem, a setkal se Professorem X, který je mimo Logana jediným člověkem, jenž zná původní i současnou kontinuitu.

Co že to? Tady se to začíná komplikovat, ale Logan prožil původní kontinuitu a ta nová se mu buď časem nasypala do paměti, anebo mu jí vylíčil Professor X. Ten naopak absolvoval tu novou (= události, jež vytvořily změny v roce 1973) a tu starou si ke konci Budoucí minulosti přečetl v hlavě Professora X z původní kontinuity ("So much pain..."). Důvěrná znalost dvou časových linií může být jednou z věcí, která Professorovi nakonec vyrobí Alzheimera a udělá z něj nemocnou troskou, o níž se Logan v novém filmu stará. Závěr x-menovského crossoveru však nic takového nenaznačil, takže... možná taky ne.

 

No a ve kterém roce tedy jsme? Nedávno se objevil popis zápletky, jenž dokonale ladí s trailerem, zároveň ale tvrdí, že jsme v roce 2024. To by znamenalo jen 12 měsíců po tom, co se Wolverine vrátí do spraveného světa, a to pochopitelně moc nesedí. Půjde spíš o rok 2034 nebo 2044, což by vysvětlovalo absenci mutantů, kteří napůl vymřeli a napůl se přestali rodit - a také nadvládu Essex Corporation, genetické společnosti, jíž jste si určitě všimli v potitulkové scéně X-Men: Apokalypsa. V té si někdo pořídil Wolverineovu DNA a přidal jí k dalším experimentálním vzorkům. A jelikož se v tu chvíli psal rok 1983 (ještě se chystáte?), pravděpodobně to byl začátek programu, z jehož odnože za nějakých 23 let vypadl... wait for it... Deadpool.

Wade Wilson se ale v novém Wolverineovi nejspíš nezastaví. Tónově si oba snímky nemůžou být vzdálenější, takže by jeho cameo působilo rušivě (čekejte spíš nějakou jemně nostalgickou narážku), na scéně se však objeví Laura Kinney (Dafne Keen), jíž znají comicsoví fandové jako dospělou sexbombu X-23, která je klonem Wolverinea se dvěma adamantiovými drápy. Z toho mála, co víme, by (tady ještě malá a zřejmě nenaklonovaná) Laura měla být součástí Transigenu, speciálního programu Essex Corporation, jenž s pomocí ukořistěné DNA předělává mladé mutanty do vražedných strojů. To vše za podpory vlády, jejíž mutantí politika je tak trochu vyhlazovací, a pod dohledem Nathaniela Essexe, šéfa Essex Corporation známého pod přezdívkou Mister Sinister.

 

Pořád není jasné, kdo si tohohle mocného mutanta zahraje - Richard E. Grant je podle všeho doktor Zander Rice, vrchní chirurg Transigenu. Hlavním padouchem filmu nicméně bude Donald Pierce, kyborg s tváří Boyda Holbrooka, jenž šéfuje útočné jednotce nazvané Reavers. Tihle drsňáci jsou jakousi úklidovou/loveckou/všehoschopnou četou, k níž putují řeší ty nejzásadnější mutantí problémy. A správně jste uhodli, že se vydají po stopách X-23, která z Transigenu uteče a čistě náhodou (anebo přičiněním Profesora X?) se připlete do cesty Wolverineovi.

A... to je zhruba základ příběhu. Z teaseru jde samozřejmě odtušit kupa dalších detailů a polovičních spoilerů, jež si můžeme rozebrat někdy jindy Teď už potřebujete vědět jen to, že stárnoucímu Wolverineovi selhává regenerace, takže se spoléhá na alkohol a prášky na bolest, a že se Mangold snaží natočit film o rodině, která by měla (alespoň na chvíli) zahrnovat Professora X, Logana, X-23 a Calibana (Stephen Merchant), mutantího dlouhána, jenž umí vycítit přítomnost jiných mutantů a sledovat je.

 

Tenhle radar se Loganovi bude zatraceně hodit. Stejně ale neodvrátí kupu tragických událostí, které snad tohle skoro-postapokalyptické drama udrží pohromadě. Mutanti prostě vyměnili obří roboty, koncentrační tábory a atmosféru prvního Terminátora za madmaxovský western, jenž v řadě ohledů připomíná The Last of Us (Logan s Joelovou fazónou, malá dívka v ohrožení... vidíme to tam všichni, ne?). A ačkoliv to všechno zní krásně, nezapomínejme na to, že je hutné drama o něco náročnější žánr než velká blockbusterová jízda.

Snad se Mangold rozpomene na Vlak do Yumy, kde mu tahle poloha docela šla (na Walk the Line už si vzpomněl - proto dorazil Johnny Cash). Teaser totiž rozhodně uspěl a vyvolal v lidech pocit, že se chystá dospělá, dějově silná a vůbec dost jiná wolverineovská rozlučka. Tohle promarnit by byl kapitální hřích!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (25)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace