Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sedm statečných dech nevyrazilo, na Čápy to stačí


ikona
TedGeorge
denzel washingtonmagnificent seventom hankstržby
Antoine Fuqua se dočkal nejlepšího otvíráku kariéry. Stačí to na hit? 

Poslední zářijový víkend je za námi a v kinech se konečně něco (pozitivního) děje. Antoine Fuqua natočil remake Sedmi statečných a pro ty nejmenší byla připravena premiéra Čapího dobrodružství. Diváci do kina přišli. Oproti minulému víkendu, kdy všechny tři novinky zvládly propadnout a otevřely za méně než 10 mega, je to příjemná změna. Pojďme se na tržební top desítku podívat zevrubněji.

Zlato našla Sedmička statečných. Já říkám úspěch. Pro western pořízený za 90 milionů dolarů je otvírák o velikosti 35 milionů příjemnou vizitkou. Mnoho lidí si sice kvůli hvězdné dvojce Denzel – Pratt představovalo třídenní tržby za hranicí 50 mega, ale to je na konec září tak trochu nereálné číslo. Pro režiséra Antoinea Fuquu je to největší otevírací víkend kariéry. Washington ho potom zařazuje mezi svoji top trojku. Diváci jsou vcelku spokojeni, kritici příliš hlasitě nenadávají, a tak z toho bude více než 100 milionů jenom z Ameriky. Zajímavé to začne být u světových čísel. Tady babo raď. Po premiéře v Anglii, Německu, Španělsku, Rusku a několika menších zemích je z toho prozatím číslo, které není v době psaní článku ještě známé. Můj odhad na celkové tržby? Z Ameriky to bude nějakých 110 mega, dalších 160 míčů připluje ze světa.

Na tomto místě je ještě jednou potřeba upozornit na rozpočet 90 milionů dolarů. To je relativně nízké a rozumné číslo. Stačí si vzpomenout na Kovboje a vetřelce nebo Osamělého jezdce. Oba filmy se také odehrávaly na divokém západě, ale stály 163, respektive 215 milionů dolarů bez obřích nákladů na reklamu. To Sedm statečných na to šlo chytřeji. Počínaje daňovými úlevami, konče procenty z tržeb pro Washingtona a Pratta. Jen tak mimochodem – Chris Pratt už takhle levný nikdy nebude. Právě chystá pokračování Strážců Galaxie a Jurského světa a po těchto dvou jistých miliardových trefách ho za méně než 15 milionů dolarů předem a procenta ze zisku nikdo nepořídí. Ale to jsem odbočil.

Svůj odstavec si zaslouží studio Sony. Musím se přiznat, že mě maminky Playstationů ke konci roku příjemné překvapují. Co vypadalo jako další ztracený rok prosvětlený snad jenom středně úspěšnými Angry Birds, to se poslední týdny skoro až zázračně mění v konstantní přísun zelených papírků do kasičky. Buchty a klobásy byly ultralevné a v Americe útočí na kilo. Mělčiny se po americké premiéře dočkaly úspěchu i ve světě. V tuto chvíli je z toho už 116 milionů celosvětově při rozpočtu 17. No a aby toho nebylo dost, tak přesně před měsícem začal svojí pouť kiny levný horor Smrt ve tmě. Taky jsme už za kilem a Sony si už oficiálně vysluhuje kudos. Bude jejich vítězná série pokračovat Infernem?

Druhé místo obsadili čápi. Konkrétně se jedná o Čapí dobrodružství a já o existenci tohoto animáku až do včerejška nevěděl. Pak jsem si přečetl docela spokojenou recenzi Rimsyho a zaujalo mě, že film natočil Nicholas Stoller. To je rejža výborných Kopaček a přisprostlých Sousedů. Zapomeňte však na další Buchty a klobásy. Rimsy přesvědčivě tvrdí, že jsou Čápi určeni především pro děti a nějaké to pomrknutí na dospělé neznamená, že byste měli chodit dobrovolně do kina.

Málem bych zapomněl na finanční stránku věci. S rozpočtem 70 milionů dolarů a otvírákem necelých 22 v Americe je to někde na hranici úspěchu. Vzhledem ke klasickým nízkým propadům animáků a světovým tržbám si to na sebe samozřejmě bez problému vydělá, ale čekal se otvírák větší než 30 mega. Warneři tak možná v koutku duše budou trochu zklamaní. Hit a další animovaná série z toho prostě nebude. Opravdu vám to vadí?

Bronz si zaslouží legendární Clint Eastwood a tady už to vážně chce potlesk. S pomocí knírače Toma Hankse se Sully dočkal dalšího malého propadu. Tentokrát to bylo o 36 % a Warneři přepočítávají dalších 13,8 mega. Co víc, ve světě se už na statečného pilota také začíná chodit a zámořští novináři uvádějí, že pokud se Sully dočká nějakých těch nominací na Zlaté Glóby a Oskary, může z toho klidně být více než 150 milionů dolarů jenom z amerických kin. Je skoro až vtipné, že Warnery tak poslední roky drží nad vodou zasloužilý a věrný veterán Clint Eastwood. Při pohledu na následující odkazy vám musí být jasné, že Warneři pomalu staví Drsnému Harrymu sochu.

Bramboru si loupe Dítě Bridget Jonesové. Americký propad o 47 % na 4,5 mega nikoho nezajímá. Bridget si na chleba vždy vydělávala ve světě a ani u třetího dílu tomu není jinak. Většina trhů na premiéru teprve čeká, ale už teď je z toho nádherných 83 kulatých celosvětově. Co víc, podle prvních reakcí se jedná o nejsnesitelnější dobrodružství legendárního ženského telete a byť v tom kině Mr. Hlada zase nepotkáte, tak by vaše případná návštěva měla stát za to. Opravdu jsem někde zahlédnul přirovnání k Lásce nebeské? Bridget probudila mojí zvědavost.

Pětku dostává Snowden. Oliver Stone si jí zaslouží hlavně od šéfů menšího studia Open Road Films. S rozpočtem 40 milionů dolarů klesá Snowden o necelých 50 % a přidává pouhé 4,1 miliony dolarů. Těch 15 míčů celkem je za dva týdny vcelku tristních a jasně to ukazuje jednoduchou pravdu. Filmy Olivera Stonea dnes už nikoho nezajímají. Výjimky z řad čtenářstva prominou, ale takhle pohřbít relativně zajímavé téma, to už chce kumšt. Po Benedictu Cumberbatchovi, který hrál Julianna Assange, tak narazil i Joseph Gordon-Levitt hrající další ikonu internetových bojovníků za svobodu. Jsem zvědavý, na co ten neúspěch v budoucnu režisér Stone svede.

Šesté místo má s necelými čtyřmi míči Blair Witch nebo-li přejmenované Lesy. Pro Lionsgate a nadějného hororového režiséra Adama Wingarda je to celkem průšvih. Jistě, rozpočet činil pouhých 5 mega, ale nezapomínejme na fakt, že Blairská čarodějnice otevírala ve více než 3 100 kinech a to si vyžádalo více než 20 milionovou investici do reklamní kampaně. Těžko říct, kde se to celé pokakalo. Až do poslední chvíle všichni čekali slušný úspěch a otvírák atakující 20 mega jenom v Americe. Lidé ale řekli ne a pro Lionsgate tak připravili nepěkné překvapení, které bude trápící se distribuční společnost v účetní uzávěrce jistě cítit.

Je na čase odbýt sedmé až desáté místo turbo-odstavcem. Sedmičku má již dříve zmiňovaná soňácká Smrt ve tmě. Pokles o 32 %, celkem už 81 míčů z USA a jeden z největších hororových úspěchů roku. Na osmém místě se vyskytuje starý známý. Sebevražedný oddíl přidal další 3 miliony a potvrzuje parádní výdrž v kinech. Celkem z toho je už 318 mega v Americe, 413 milionů ve světě a nádherných 731 kulatých celkem. Deváté místo má černošské drama When the Bough Breaks. Pokles o 54 % a celkových 26 mega z Ameriky značí, že tady žádná trvalka nevykvete. No a konečně desítka. Tu si tentokrát uzurpoval mimořádně chválený animák Kubo a kouzelný meč. Po mizerném otvíráku se situace přece jenom trochu stabilizovala a v současnosti přepočítává sympatické studio Laika 46 milionů dolarů z domovských Spojených států a dalších 12,6 ze světa.

Konec víkendového reportu. Sedm statečných možná mohlo otevřít o pár mega výš, ale jinak to byly v kinech (oproti tragickému minulému víkendu) slušné tři dny. Příští víkend se Cival zamyslí nad premiérami filmů Sirotčinec slečny Peregrinové pro talentované děti, (Ne)Dokonalá partička a DeepWater Horizon: Moře v plamenech. Právě poslední jmenovaný má mít rozpočet větší než 150 milionů dolarů a já se obávám, aby to neznamenalo konec kariéry režiséra Petera Berga.

Kompletní žebříček tržeb zde

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (21)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace