Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Smrt ve tmě je jedním z hororů roku! Padl i Joker


ikona
Cival
tržby
Jason Statham tentokrát utřel... 

Konec srpna a začátek září jsou tradičně odkladištěm filmů, kterým nikdo nevěří a které je sakra těžké prodat. A pak se sem vrtnou i solidní žánrovky, jež se v menší konkurenci najednou můžou prosadit. A jedné z nich se to opravdu povedlo!

 

Horor Smrt ve tmě neboli Don´t Breathe se prosadil způsobem, jaký tu minimálně sedm let nebyl. Srovnatelně hezký otvírák si totiž připsal v daném termínu naposledy restart Nezvratného osudu. Před dlouhými sedmi lety. A to byla, prosím, zavedená značka… Smrt ve tmě to zvládla jen s podporou chytlavého námětu, působivých trailerů a pozitivních reakcí.

Vylezlo z toho 26 milionů dolarů hned na startu, což je při desetimilionovém rozpočtu krásná cifra. Rovnou 86% amerických recenzentů film chválí a výsledkem je na horor velmi příznivý rating 7,1 z 10 a logicky i spokojenost diváků. Teror od slepého Stephena Langa (padouch z Avatara) se určitě zapíše mezi nejvýraznější žánrové počiny roku, a to díky vynalézavosti filmařů, a ne značce nebo jen přehrocené kampani. Takže gratulace.

 

Comicsoví výtržníci ze Sebevražedného oddílu se tentokrát museli sklonit. Připsali si ale dalších dvanáct milionů, čímž se vyhoupli už na 282 mega jen z Ameriky. Úctyhodných je však hlavně úhrnných 635 melounů z celého světa – zvlášť ve světle globálního tápání nového Star Treku (242 milionů) nebo Jasona Bournea (347) je tenhle zářez naprosto suverénní.

Hned pět filmů si pak připsalo po sedmi milionech. Vykukuje mezi nimi jediná novinka: Sequel Mechanika spoléhá na chřadnoucí star-power Jasona Stathama a tělíčko Jessicy Alba v plavečkách, které už bohužel není v chlapeckých fantaziích zdaleka tak často jako v dobách Sin City a Do hlubiny. Trailer navíc na plátně vypadá fakt mizerně, takže tohle akční béčko mělo klidně zmizet rovnou do domácností. V kinech z toho terno nebude.

 

Nejvyšší propady z party sedmimilionových má pak paradoxně animák Buchty a klobásy. Ten se sice těší obrovské oblibě mezi hromadou diváků (krom imfa), hned od úvodu na něj ale naběhla spousta lidí a rodinné publikum si neudrží, takže trvalka se nekoná. Komerčně úspěšná šleha, která jen z Ameriky vytáhla už osmdesát mega a šlechtí si svůj kultovní potenciál, ale ano!

Naopak jedním z nej animáků roku je Kubo a kouzelný meč. Díky tomu se udržel na bronzové příčce, kterýžto úspěch ale bohužel nezapře, že po komerční stránce se od pohádkové fantasy s oscarovým castingem čekalo mnohem víc. Průběžných 24 milionů neoslní.

Ekonomicky ne moc pozitivně budou pak hodnoceny i fantasy Můj kamarád drak, ve které Robert Redford slaví osmdesátiny, a nová komedie od režiséra „tří Pařeb“ Týpci a zbraně. Oba filmy zůstávají za očekáváními, i pod úrovní ofiko nákladů. A sedmimilionová injekce nevytrhne.

 

Desítku uzavírá stomilionová komediální hitovka Matky na tahu, už zmíněný Jason Bourne a megapropadák Ben-Hur. Dobře mu tak!

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit horor z producentské dílny Ridleyho Scotta Morgan a očekávaná dobovka s Michaelem Fassbenderem The Light Between Oceans.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace