Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sebevražedný oddíl urval rekord a zabil Bournea


ikona
TedGeorge
dcdc comicssuicide squadtržby
Warneři mají na kontě velký hit. Padne miliarda? 

Jako kdyby to bylo včera. Byla sobota ráno. Nemohl jsem spát a kromě MovieZone jsem se poflakoval po všech možných koutech internetu. Najednou na mě vyskočila nová upoutávka na Sebevražedný oddíl. O existenci filmu jsem samozřejmě věděl. Na posledním Comic Conu se nadrženým divákům promítaly první záběry z filmu, který si dělal ambice sestavit tým z těch zlých. Pustil jsem trailer a poklesla mi brada. Queeni to posichrovali a Warneři nám naservírovali dost možná nejlepší upoutávku roku. Dvouminutový trailer jsem okamžitě nahodil a probudil opodál (cca. 7 kilometrů daleko) spícího KarlaR. Doyen MovieZone si napsal nadšený komentář a každý člověk, který se to ráno probudil a ochutnávku pustil, se začal těšit. Je sedmého srpna 2016 a film je konečně v kinech. Jak si vedl?

Vezmu to zeširoka a sebevrahům věnuji většinu článku. Je to úspěch. Velký úspěch. To je třeba říct hned na začátek. David Ayer nenatočil pokračování a neměl v týmu Batmana, Supermana nebo Tonyho Starka. Proto je 135 mega z Ameriky a dalších 132 z první větší várky světových trhů respektu-hodné číslo, které musí Warnerům dělat radost. Už ve čtvrtek se na americké půlnočky nahrnulo hodně lidí. Tedy přesně tolik, aby to stačilo na 20,5 milionu dolarů.

Pátek celkově připsal 65 melounů. Objevily se první víkendové odhady lákající na 150 mega. Twitter byl zaplavený obrázky slečen vycházejících z kin s copy ve stylu Harley Quinn. Doprovázeli je muži ošacení mikinami s nápisem: „I believe in Will Smith“. Pak se objevily odhady tržeb za sobotu a nadšení trochu opadlo.

Vyloženě škaredý sobotní pokles o 40 procent na 38,8 mega varuje. Odhaduje se, že neděle klesne o dalších 20 procent na 31 mega a z vysněného „stopáďa“ je najednou otvírák za 135 milionů. Znovu opakuji, tohle je největší srpnový otvírák všech dob. Je to originální film, který bude celosvětově atakovat 800 milionů. Prostě a jednoduše to úspěch JE.

Poklesy však jasně značí, že před sebou nemáme žádnou trvalku a pokračuje tržební vzorec nastolený několik měsíců starým Batmanem zápasícím se Supermanem. Ten první víkend útočil na 170 milionů a nakonec se rozpačitě loučil u necelých 340 milionů milionů z Ameriky. Jen tak mezi námi, byl to první film, který otevřel za víc než 100 milionů dolarů a nedokázal úvodní víkend ani zdvojnásobit.


Dobrá, to je Amerika, ale co zbytek světa? Ta čísla jsou skvělá. Koukáte na tržby prvního celosvětového víkendu Afflecka zápasícího s Cavillem v Batman v Superman a nesouhlasíte? Pozor, Batman startoval fakticky všude najednou. Oddíl naproti tomu ještě čeká premiéra v Japonsku, Itálii a Německu. Na tomto místě pro vás mám špatnou zprávu. Film nebude startovat v Číně a právě kvůli tomu můžeme zapomenout na celkovou miliardu. Warner Bros. má v tuto chvíli ve svých hollywoodských kancelářích desítky voodoo figurek pánů z China Media Group.

Tito čínští oslové jsou zodpovědní za čínský distribuční rozvrh. Suicide Squad má rating PG-13 a podle džentlmenů z Pekingu to není vhodný film pro snadno ovlivnitelnou miliardu potenciálních diváků. Co mi to jenom připomíná… Jo, už vím. Deadpoola. Ten v Číně z podobných (oficiálních) důvodů nestartoval. Měl bych pro cenzory jeden vkaz. Trhněte si, soudruzi posránci.

Povídání o Sebevražedném oddílu zakončíme u kritického a diváckého přijetí týmovky. Kritici nadávají. Hodnocení fakticky kopíruje Batman vs. Superman. Samotné divácké hodnocení tak strašné není, ale tržby tato kritická dehonestace rozhodně ovlivnila a ovlivní. Úsměvné je především hodnocení na webu RottenTomatoes. Tragických 26 procent vyústilo v on-line petici žádající zrušení tohoto webu. Autoři petice tvrdí, že web sbírající kritické ohlasy, je nefér vůči komiksovým DC filmům a nadržuje Marvelům.

Já sám to spiknutí kritické obce tedy nevidím. Vidím jenom zhrzené fanoušky, kteří se nedovedou srovnat s tím, že David Ayer nenatočil tu vymodlenou pecku. A tak se hádají. Čeho chtějí dosáhnout? Netuším. Myslet si, že někoho přesvědčí o své pravdě, je asi stejně reálné jako vysvětlit vašemu morčeti rozdíl mezi červí a černou dírou.

V rychlosti si proklepneme zbytek pelotonu. Stříbro bere Jason Bourne. Ajajaj. Návrat Paula Greengrasse a Matta Damona do roztřepaného rybníčku, ve kterém plave Agent bez minulosti, si minulý víkend připsal velmi pěkných 60 mega. Jenomže Sebevražedný oddíl a ne zrovna nadšené reakce diváků přinesly tento víkend pokles o 61,6 procent. Bylo z toho nuzných 22,7 mega. To je suverénně největší propad z top desítky. Dřívější Bourneové byli zvyklí padat o 40-50 procent a tohle prostě bolí. Zapomeňte tedy na 200 milionů z Ameriky.

Damon bude ještě rád za amerických 150. Do úspěšných vod snímek táhne svět. Ten přidal 20 mega a v raných fázích své expanze do globálních multiplexů má už 90 mega. Na rozdíl od Sebevražedného oddílu se může těšit na premiéru v Číně. Pak ho ještě čeká Francie, Německo, Mexiko, Rusko a další. Půl miliardy celkově je pořád velmi reálných.


Bronz? Mají ho Matky na tahu. Mila Kunis, Kristen Bell, Christina Applegate a manželka Willa Smithe (kterému filmu se doma víc fandí?) klesly o pěkných 40 procent na 14 melounů a mají už víc než 50 mega. Na celkové kilčo to nebude, ale neznámý distributor STX (vzhledem k 20 milionovému rozpočtu) slaví. Normálně zařazuji turbo až u posledního odstavce, ale změna je život.

Bramboru tajně vypěstovali animovaní Mazlíčci. Dost možná nejúspěšnější film roku spadnul o krásných 39 procent a do tržební uzávěrky přidává dalších 11,5 kulatých. Sázka na animáky se prostě tento rok (až na jednu výjimku) všem vyplácí. Pejsci, kočičky, ptáci a další zvěř má v USA už neskutečných 319 milionů. Svět se teprve rozjíždí. Přesto jsme už za půlmiliardou celkově. Chápete to správně, naděje na miliardu pořád žije.


Páté místo má Star Trek a bolí to. Suicide Squad nesejmulo jenom Bournea, ale i kapitána Kirka a jeho posádku. Druhý víkend po sobě klesáme o víc než 55 procent. Enterprise si třetí víkend v amerických kinech doletěla pro vyloženě špatných 10 mega.

Pořád ale trvám na tom, že Paramounti mají ve stáji ziskovou značku a přes velké propady se Star Trek zaplatí. Nesmíte zapomínat na ostatní zdroje, ze kterých tato franšíza ždímá a bude ždímat prachy. Jenom se trochu strachuji o pokračování. Půjde k nám do kin za pár týdnů poslední instance vesmírných dobrodružství s Chrisem Pinem za kormidlem? Za sebe doufám, že ne.

Šesté místo je tady a já už musím vypnout turbo a zařadit nitro. Nine Lives je film, kterému tuzemský distributor vymyslel vskutku deb... špatný český distribuční název. Já, kocour. Bože, za co. Slováci byli originální a film pojmenovali „Devat životov pána Fúzika". Nevím jak vy, ale já už se těším, až bude film recenzovat Cival v MovieZone Live. Film s Kevinem Spaceym (znovu říkám - bože, za co) v Americe propadl. Startoval ve více než 2000 kinech a nedal ani 7 mega.

Štastnou sedmičku si první srpnový víkend vytáhnul film Zhasni a zemřeš. Chválený horor z dílny Jamese Wana měl MZ projekci a skoro každý člověk, se kterým jsem o této podařené žánrovce mluvil, byl spokojený. Za velkou louží to mají stejně, a tak se do pokladničky přisypalo dalších 6 milionů. Máte před sebou velmi vzácný úkaz: Hororovou trvalku.


Osmička? Film se jmenuje Nerve, klesnul o 48 procent a tento víkend vydělal 5 mega. Jedu nitro, takže se víc nedozvíte.

Na devátem místě se vymítají duchové. Internetovou nenávistí provázené pokračování Krotitelů duchů přidalo dalších 5 mega a v Americe má už 116 milionů. Svět k tomu přisypal 63. Nejsou to úplně špatná čísla. Problémem je, že poslední roky naprosto zoufalé distribuční studio do toho projektu včetně reklamy nasypalo skoro 300 mega. Na pokračování okamžitě zapomeňte.

No a konečně desáté místo. To má nejnovější Doba Ledová. Což o to, ve světě to vydělává docela slušně. Jenom v té Americe to prostě propadlo. Na animáky absurdně velký pokles o víc než 60 procent, tragických 4,3 mega a celkových 54 mega po třech týdnech v kinech znamená, že veverka už v kinech končí. Doufám, že ten žalud našla a uvidíme se na DVD a Blu-ray.

Nemám, co dodat. Byl to velký víkend. Warneři zvládli marketing Sebevražedného oddílu na jedničku. Minulý rok byla tuto dobu kina poloprázdná (lidé chodili akorát na Národ grázlů s Tomem Cruisem v čele). Tento rok byla narvaná k prasknutí. To je dobrá zprává. Uvidíme, jaké budou poklesy příští týdny. Zase se tu příští neděli večer zastavte. Cival něco napíše. Kromě nejnovějšího komiksu z dílny DC to bude o filmech Můj kamarád drak a Božská Florence. Něco mi však říká, že všem vytřou zrak Buchty a klobásy z dílny Setha Rogena. Mějte se kvalitně.

Kompletní žebříček tržeb zde.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace